This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Zoogdiervereniging blikt terug op Jaar van het Wilde Zwijn

Naast het Jaar van de Biodiversiteit, was het afgelopen jaar ook het jaar van het wild zwijn. De Zoogdiervereniging wilde nu eens positieve aandacht voor de wilde zwijnen in Nederland, want het zwijn heeft de natuur en de economie ook veel te bieden. Op natuurbericht.nl wordt de balans op gemaakt:wat heeft het Jaar van het Wild Zwijn opgeleverd? Hieronder een korte preview!

Release date 30/12/2010

Het was te mooi om te kunnen voorspellen, maar in het Jaar van het Wild Zwijn heeft deze soort een nieuw leefgebied bereikt. En niet zomaar één: de Utrechtse Heuvelrug. De aanwezigheid van de zwijnen werd bevestigd door Chris Achterberg (medewerker van de Zoogdiervereniging) en recent zijn de zwijnen door twee Wageningse studenten op film vastgelegd. De komst van het wild zwijn naar Utrecht is misschien wel het beste nieuws uit het Jaar van het Wild Zwijn. Want terwijl formeel alleen de Veluwe en de Meinweg leefgebied zijn (daarbuiten geldt het zogenaamde ‘nulstandbeleid’), houdt het wild zwijn zich daar niet aan. Op veel plaatsen buiten deze gebieden komt het wild zwijn namelijk ook voor en deze gebieden worden op eigen kracht bereikt.

Kansenkaart

Welke gebieden geschikt zijn voor het zwijn, is door de Zoogdiervereniging, ARK en Alterra (Wageningen UR) weergegeven op de Kansenkaart Wilde Zwijnen in Nederland. Deze kaart is op 10 november gepresenteerd op een drukbezocht symposium in Apeldoorn, waar ook diverse aspecten van het wild zwijn zijn belicht. Op de kansenkaart staan talloze Nederlandse natuurgebieden die geschikte leefgebied kunnen zijn voor het wild zwijn.

Lees verder op:

http://www.natuurbericht.nl/?id=5372&Eid=2784