This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Minister Verburg maakt winnaars bekend die een oplossing hebben voor een probleem rond klimaat en natuur

Release date 26/03/2008

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beloont op maandag 31 maart vier ondernemers die een oplossing hebben voor een maatschappelijk probleem op het gebied van klimaat en natuur.

De ondernemers krijgen ieder van Verburg een certificaat overhandigd. Aan elk certificaat is een bedrag verbonden van tussen de 350.000 en 450.000 euro.

De bedrijven hebben meegedaan aan het nieuwe programma Small Business Innovation and Research (SBIR) van het ministerie van LNV. De twee thema's van het programma waren biodiversiteit en groene economie (oftewel biobased economy).

Het ministerie doet met het SBIR-programma een beroep op de creativiteit van het midden- en kleinbedrijf. LNV wijst een maatschappelijk probleem aan waarna ondernemers concurreren om de beste innovatieve oplossing en meedingen naar financiering van hun onderzoeksproject. Voorwaarde is dat de ideeën uitvoerbaar en commercieel haalbaar zijn.

Het programma Small Business Innovation and Research kent drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling, en tot slot het op de markt brengen. Fase 1 en 2 worden ondersteund door de overheid.

In totaal hebben zich 35 bedrijven ingeschreven. In fase 1 van het programma zijn hier negen bedrijven uit geselecteerd die een haalbaarheidsonderzoek konden doen. De deelnemers kregen hier maximaal 50.000 euro voor. In fase 2 zijn daar nu vier winnaars uitgerold. Met het geld dat de ondernemers bij het certificaat krijgen, kunnen zij een eerste prototype ontwikkelen. In fase 3 moeten de bedrijven op commerciële basis financiering regelen en hun product of dienst in de markt te zetten.