This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Groningen opent Plukbos Kardinge

Bewoners van verschillende Groningse wijken kunnen in de toekomst gratis fruit en noten uit de natuur halen. Dat kan in twee plukbossen in het natuurgebied Kardinge. De bossen zijn onderdeel van het project ‘Groningen - Eetbare Stad’. Burgemeester Rehwinkel plantte onlangs de eerste boom.

Release date 25/11/2010

De plukbossen zijn bedacht door twee buurtbewoners. De aanplant van de plukbossen maakt deel uit het van het project Groningen – Eetbare Stad dat erop gericht is om het voedsel weer dichter bij de mensen brengen. Het ene plukbos komt naast het vliegerveld aan het Meedenpad. Hier komen in totaal ongeveer zestig fruit- en notenbomen. Op het terrein van de voormalige boerderij De Uilenborg wordt de boomgaard in oude glorie hersteld door nieuwe bomen van oude fruitrassen.

Rehwinkel is erg blij met het initiatief. ,,Door nu met elkaar tijd, energie en geld in dit plukbos te stoppen, kunnen we later met elkaar letterlijk de vruchten plukken. Voor kinderen is het bos prachtig omdat ze zo heel direct in contact komen met eetbare natuur.’’ Rehwinkel gaf het startsein voor de aanleg van het plukbos door, samen met kinderen uit de buurt, de eerste appelboom in de drassige grond te planten.

De bomen in het plukbos naast het vliegerveld worden niet in rechte rijen geplant, maar door elkaar heen, zodat het op den duur het aanzien en gevoel van een echt bos geeft. De Uilenborg krijgt een meer traditionele boomgaard, met picknickbanken op de plek van de oude boerderij. Het is de bedoeling om elk jaar plukdagen en oogstfeesten te organiseren om het fruit met iedereen die dat wil, te delen.

Samenwerking vele partijen
Vrijwilligers uit de wijken gaan deze herfst en winter de overige bomen en struiken planten. Dan moet het weer wel meezitten, want door de hevige regenval van de afgelopen tijd is het terrein erg nat en kwetsbaar. Vanwege de drassige grond wordt het planten van de overige bomen en struiken uitgesteld. Zodra de grond geschikt is, krijgen de vrijwilligers uit de buurt een oproep om mee te helpen met planten.

Bij het plan voor de plukbossen zijn naast circa 30 buurtbewoners, de gemeente Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen ook Natuurmonumenten, Transition Town, IVN en fruitkwekers betrokken. Natuurmonumenten gaat, samen met vrijwilligers, de plukbossen beheren. De plukbossen worden gefinancierd vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord.

Foto: G. Hoogerkamp, Natuurmonumenten