This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Gratis plastic tasjes verdwijnen uit supermarkt

Supermarkten: 'over tien jaar 20% minder CO2 uitstoot!'
Die dunne gratis plastic tasjes liggen binnenkort niet meer bij de kassa's in de supermarkten. Dit hebben de supermarktketens afgesproken in een klimaatplan. De plastic tasjes zijn goed voor een besparing van 500.000 kilogram aan plastic. Voor de plasticzakjes bij de groenteafdeling is nog geen oplossing gevonden, die blijven dus nog wel. Elders in Europa ging men Nederland al voor. In diverse Londense deelgemeenten zijn (gratis) plasticzakjes verboden (plastic bag ban in 2007) en in Italië wrden ze per 1 januari verboden.

In Nederland heeft men geen wettelijke verplichting opgelegd. De supermarkten kiezen er nu zelf voor de plasticzakjes in de ban te doen.

Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau voor de Levensmiddelhandel (CBL) heeft de universiteit van Wageningen berekend dat die berg plastic gelijk staat aan het voorzien van 3500 huishoudens van energie.

Klimaatplan
De bestaande voorraden plastic tasjes worden nu eerst opgemaakt. De maatregel is onderdeel van een plan van aanpak waarbij supermarkten en groothandels hun filialen, distributiecentra en de levensmiddelentransporten worden aangespoord klimaatvriendelijker te worden. De samenwerkende bedrijven willen daar ook hun klanten bij betrekken.

Ze hebben afgesproken dat de uitstoot van kooldioxide (CO2) over tien jaar twintig procent lager moet zijn. Ook moet het energieverbruik met twintig procent omlaag en willen ze dat rond het jaar 2020 twintig procent van de stroom duurzaam wordt opgewekt. Het CBL heeft de Stichting Natuur en Milieu gevraagd toe te zien op de naleving van de afspraken en de supers van bruikbare adviezen te voorzien.Release date 18/01/2011