This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Giraffes krijgen duurzame soja

Vijftien dierentuinen, verenigd in de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen), nemen een belangrijke gezamenlijke stap in de verduurzaming van diervoeder. Bij alle diëten waarin soja voorkomt, wordt vanaf deze maand de soja vervangen door een duurzame variant. De giraffe, grootverbruiker van soja in dierentuinen, staat symbool voor dit initiatief.

Presentator Ronald Duong van het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde zal vandaag de eerste duurzame sojamaaltijd aan een giraffe ‘serveren’. Voor de soja die giraffes consumeren wordt geen natuur meer vernietigd. Op deze manier dragen de NVD dierentuinen bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van bijvoorbeeld het gouden leeuwaapje en de tapir in Zuid-Amerika.

Release date 02/11/2010

Op dinsdag 2 november is er in Burgers’ Zoo in Arnhem een primeur: de eerste verantwoorde soja zal aan de giraffes worden gevoerd. Daarnaast zal een zak verantwoord geproduceerde soja worden overhandigd aan de directeur van de NVD en een certificaat dat de verantwoorde herkomst en productie van de soja garandeert.

De NVD dierentuinen hebben hier op initiatief van IUCN NL afspraken over gemaakt met importeur en diervoederfabrikant Arie Blok Diervoeding. Vanuit de NVD werd dit getrokken door Joeke Nijboer van Blijdorp en Joep Wensing van Burgers’ Zoo. De afspraken komen neer op 43.000 kilo soja per jaar, het totale volume dat in de deelnemende dierentuinen wordt gebruikt via Arie Blok Diervoeding.

Stimulans voor natuurbescherming

De productie van soja leidt vaak tot ontbossing, milieuproblemen door het gebruik van pesticiden en tot conflicten met de lokale bevolking. De dierentuinen zien de overstap op verantwoorde soja als een belangrijke stap in het al lopende proces om hun parken zo duurzaam mogelijk te maken. Samen hebben zij meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar. Ze willen bezoekers laten zien dat ze zich serieus inzetten voor natuurbehoud en de belangen van de bevolking in Zuid-Amerika. Ook willen ze aantonen dat er een alternatief is.

Met deze gezamenlijke actie hopen de dierentuinen en IUCN NL dat ook andere afnemers en producenten van sojahoudende diervoeding het goede voorbeeld volgen en verantwoorde soja gaan inkopen en verwerken. Dit zal een enorme stimulans zijn voor producenten van soja in Zuid-Amerika om op een verantwoorde wijze soja te produceren en de natuur te respecteren.

Nederland

Van alle Europese landen is Nederland het land dat de meeste soja importeert. IUCN NL, de Nederlandse tak van ’s werelds oudste en grootste unie van natuurorganisaties (IUCN), werkt al jaren samen met Nederlandse bedrijven –waaronder veevoeder fabricanten- om verantwoord geproduceerde soja te importeren en gebruiken. Het is dan ook fantastisch om samen met lidorganisatie NVD dit initiatief te lanceren en te laten zien dat verantwoorde soja beschikbaar is en een verschil kan maken.

Het sojaproject is mede tot stand gekomen met een eenmalige subsidie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.