This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News EU verbiedt eindelijk illegaal hout

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken tegen illegaal hout op de Europese markt. Illegaal hout wordt verboden. Bovendien moeten bedrijven in Europa aantonen dat hout uit risicovolle gebieden op legale wijze is geproduceerd.

Concerned URL http://www.greenpeace.nl/news/eu-verbiedt-eindelijk-illegaal/
Release date 13/07/2010

Nu is het wachten nog op een wet die alleen duurzaam geproduceerd hout toelaat tot de Europese markt. Nederlandse importeurs kopen al steeds meer duurzaam hout. Eind 2009 was 62 procent van het geimporterde hout gecertificeerd. In 2011 moet dat 85 procent zijn, aldus het jaarverslag van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen. 

Consument

De praktijk laat echter zien dat de consument niet echt bereid is meer te betalen. Duurzaam geproduceerd hout kost zo'n 15 procent meer. De economische crisis is hiervoor een mogelijk oorzaak. De bouwsector is een belangrijke klant voor de houtimporteurs. De nieuwe Europese wet voorkomt in ieder geval oneerlijke concurrentie uit illegale kap. Dat en de ambities van de Nederlandse Houtondernemingen voor 2011 maakt  de keuze voor de consument steeds makkkelijk: straks is er geen keuze meer. De overheid geeft het goede voorbeeld. In 2010 wordt alleen maar duurzaam hout ingekocht.


Debat

Misschien is dat ook wel de oplossing. Misschien wil de consument helemaal niet lastig gevallen worden met certificering en labels. Misschien wil hij  er zeker van zijn dat wat hij koopt altijd een verantwoord product is. Dat en meer is onderwerp van debat dinsdag 7 september in Felix Meritis. Het is het tweede debat van de serie Kiezen of Verliezen, een initiatief van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen.