This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Oranje luzernevlinders maken zich gereed voor de terugvlucht
  [released on: 21/09/2020]
  De eerste vlinders van de nieuwe generatie van oranje luzernevlinder, een trekvlinder, vliegen momenteel. Op plekken waar de soort zich in augustus heeft voortgeplant kun je nu soms wel tien of meer vlinders bij elkaar aantreffen. Ze zullen wegtrekken naar het zuiden, maar kunnen de komende weken nog worden gezien.
 • Onlangs aangespoelde butskoppen toegevoegd aan collectie Naturalis
  [released on: 21/09/2020]
  Vorige week spoelden er in korte tijd twee dode butskoppen aan in Zeeland. Beide dieren hadden verwondingen en zijn vermoedelijk om het leven gekomen door een aanvaring. De schedels en nekwervels van de butskoppen worden nu toegevoegd aan de collectie van Naturalis.
 • Natuurjournaal 21 september 2020
  [released on: 21/09/2020]
  Knobbelzwaan zoekt soortgenoten, lijsterbes draagt vrucht.
 • Kale plekken op de camping goed voor bijzondere mossen
  [released on: 20/09/2020]
  Een bekend verschijnsel op de camping: nadat de kampeerder is vertrokken blijft er een kale plek in het gras achter. Op zulke plekken zijn de afgelopen jaren tientallen plantensoorten uit Zuid-Europa gevonden, die meegelift zijn met tent of caravan. Nu is er ook een mediterraan levermos ontdekt: Wintersponsvorkje.
 • Schroefjes zoeken op laag water
  [released on: 20/09/2020]
  Zijn het exotische kruiskop-schroefjes of niet? Dat is de vraag. Momenteel zijn er diverse waarnemingen van een heel klein kwalletje dat met wat fantasie op een schroefje lijkt. Het diertje leefde ooit in de Zuiderzee, maar verdween na de afsluiting. Pas in 1993 werden ze weer gezien, maar zelden in zulke aantallen als de laatste tijd.
 • Natuurjournaal 20 september 2020
  [released on: 20/09/2020]
  Steeds meer appelvinken in Nederland en peperboleet komt op.
 • Plasticvervuiling: opruimen alleen helpt niet
  [released on: 19/09/2020]
  Vandaag is het World Cleanup Day, een dag waarop mensen over de hele wereld hun handen uit de mouwen steken om zwerfvuil op te ruimen. Gisteren publiceerde het toonaangevende vakblad Science een onderzoek over de toename van plastics in de natuur de komende tien jaar. Auke-Florian Hiemstra, onderzoeker bij Naturalis, schrikt van de bevindingen: “Hier valt niet tegen op te ruimen.”
 • Inheemse mieren niet bestrijden
  [released on: 19/09/2020]
  Mieren zijn boeiende dieren en horen in elk Nederlands landschap thuis. Enkele inheemse soorten vestigen zich ook wel eens in huizen en dan wordt overlast ervaren. Daarnaast is er een groeiend aantal exotische soorten dat woonwijken koloniseert, met het mediterraan draaigatje als de bekendste. Dit zorgt voor een slecht imago van ‘de mier', maar meestal is dat geheel onterecht.
 • Natuurjournaal 19 september 2020
  [released on: 19/09/2020]
  Gele kwikstaart trekt naar het zuiden, hoekbanddennenspanner vliegt.
 • Geniet nu alvast van het Wildlife Film Festival Rotterdam
  [released on: 18/09/2020]
  Het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) komt er weer aan! Zes dagen lang genieten van de mooiste documentaires over de natuur uit binnen- en buitenland. Het was wel even flink zoeken hoe het jaarlijkse festival coronaproof georganiseerd kan worden. Er is gekozen voor een combinatie van on- en offline. Belangrijk voordeel: de voorpret start nu al!
 • Pakistaanse vissers redden 110 walvishaaien
  [released on: 18/09/2020]
  Sinds de start van de samenwerking tussen Pakistaanse vissers en WWF-Pakistan in 2012, zijn in totaal 110 walvishaaien veilig vrijgelaten door getrainde vissers. En dat is best een hele prestatie als je weet dat dit de grootste vissoort op aarde is. De dieren worden wel 12 meter lang!
 • Sturen op insecten loont
  [released on: 18/09/2020]
  Nieuwe natuurterreinen zijn vaak erg fosfaatrijk. Daarom worden ze afgeplagd en daarna jarenlang regelmatig gemaaid. Het loont echter om hier zorgvuldig mee om te gaan: ook jonge natuurterreinen kennen soms al een verrassende insectenrijkdom die niet gebaat is bij een intensief maaibeheer. Weloverwogen beheren voorkomt dat je het kind met het badwater weggooit.
 • Natuurjournaal 18 september 2020
  [released on: 18/09/2020]
  Klimop staat in bloei, grijze herfstuil vliegt.
 • Maak je eigen fietsroute op de Fiets naar je Werk Dag
  [released on: 17/09/2020]
  De Fiets naar je Werk Dag komt eraan op 24 september! Waarschijnlijk werken velen van jullie thuis vanwege corona. Maar ook als je vanuit huis werkt, kun je mee doen. Maak een mooi fietsrondje met hetzelfde aantal kilometers dat je normaal van en naar je werk fietst. Wist je dat je met de Atlas Leefomgeving gezonde fietsroutes kunt ontwerpen? Ga aan de slag en spring de 24ste zelf op de fiets!
 • Wederom een succesvol Egelweekend
  [released on: 17/09/2020]
  Afgelopen weekend vond het elfde jaarlijkse Egelweekend plaats. Tijdens dit weekend roepen Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. In totaal werden 2461 egels via verschillende wegen doorgegeven!
 • Zwart weeskind in de lift
  [released on: 17/09/2020]
  Dit jaar wordt het zwart weeskind erg veel gemeld op de invoerportalen voor waarnemingen. Deze grote nachtvlinder was vrij zeldzaam en kwam voornamelijk in het Zuiden van Limburg voor, maar recentelijk zien we hem op heel veel nieuwe plekken verschijnen. Soms ook met flink wat bij elkaar. Profiteert deze vlinder van klimaatverandering?
 • Natuurjournaal 17 september 2020
  [released on: 17/09/2020]
  Lepelaars verzamelen zich en bronsttijd edelhert begonnen.
 • Verwijdering nest Aziatische hoornaar in Veenendaal
  [released on: 16/09/2020]
  In opdracht van de provincie Utrecht wordt deze week een nest van de Aziatische hoornaar behandeld en verwijderd in Veenendaal. De Aziatische hoornaar is een grote wespensoort die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland.
 • Wat is zeldzaam? Meer dan kwart Europese exemplaren goudfranjedwergmot in Nederland gevonden
  [released on: 16/09/2020]
  De eerste vondst van de goudfranjedwergmot in Duitsland was aanleiding voor een overzichtsartikel van deze zeldzame soort. Meer dan de helft van de bekende exemplaren komt uit slechts twee landen: 17 uit Engeland en 11 uit Nederland. Maar is die soort echt zo zeldzaam, of gewoon moeilijk te vinden?
 • Natuurjournaal 16 september 2020
  [released on: 16/09/2020]
  Broedende holenduiven en geveerde witvleugeluil ontpopt.
 • Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2020
  [released on: 15/09/2020]
  Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zondag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 120 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans.
 • KinderBomenBos: plant een boom voor een kind
  [released on: 15/09/2020]
  Zaterdag 21 november vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats in het Bentwoud. Die dag worden nieuwe bomen geplant in het KinderBomenBos. Dit is een speciaal gedeelte van het gebied, waar mensen een boom kunnen planten voor kinderen: ter ere van de geboorte, of omdat er een kind(je) overleden is.
 • Drie jaar SNL-monitoring op de Hoge Veluwe: veel en bijzondere waarnemingen
  [released on: 15/09/2020]
  In opdracht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben we de afgelopen drie jaar het veldwerk voor de SNL-monitoring in dit bijzondere gebied uitgevoerd. Ecologen Tim Termaat, Jaap Bouwman en Maarten Immerzeel inventariseerden het gehele Park op flora, dagvlinders, sprinkhanen en libellen. Dat leidde, ook heel recent nog, tot bijzondere waarnemingen, die de komende tijd verwerkt worden.
 • Plannen voor nieuw onderwateronderzoeksstation op Curaçao
  [released on: 15/09/2020]
  Plannen voor een hypermodern onderwateronderzoeksstation ‘PROTEUS™’ zijn onlangs vrijgegeven. Het ontwerp, geïnspireerd op koraalpoliepen, stelt wetenschappers in staat om rechtstreeks vanaf de oceaanbodem voor de kust van Curaçao te verblijven en onderzoek te doen. PROTEUS™ is een project van het Fabien Cousteau Ocean Learning Center (FCOLC) en is de visie van Fabien Cousteau.
 • Oproep aan Tweede Kamer: investeer juist nu in de natuur
  [released on: 15/09/2020]
  Vogelbescherming roept de Tweede Kamer op om krachtig te pleiten voor natuurherstel in de debatten over de begrotingsbehandeling. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat twee op de vier Nederlanders vindt dat natuur onderdeel moet zijn van de herstelplannen na de coronocrisis. Een uitkomst die de politiek niet naast zich neer mag leggen, vindt Vogelbescherming Nederland.
 • Natuurjournaal 15 september 2020
  [released on: 15/09/2020]
  Laatste nestje woelmuizen en eenbloemig zeekraal is terug van weggeweest.
 • Fabeltjes over geweldige klimop
  [released on: 14/09/2020]
  Klimop is een geweldige plant. Altijd groen en één van de weinige planten die laat in het jaar bloeit. De eerste bloemen verschijnen nu en dan zijn er ook direct vlinders en allerlei andere insecten op aanwezig. Dat kan wel doorgaan tot in december. Je hoort vaak over de schadelijkheid van klimop, maar dat zijn bijna allemaal fabeltjes.
 • Met sloten en zoefjes bloeit de Herfsttijloos in Pelterheggen
  [released on: 14/09/2020]
  Deze week zijn ze er nog. De bijzondere Herfsttijloos bloeit in de Pelterheggen, onderdeel van natuurgebied De Plateaux in Bergeijk, op de grens van Brabant en België. De bovensloten, ondersloten en zoefjes zorgen voor het behoud van een bijzonder gebied dat deze zomer werd toegevoegd aan de immaterieel erfgoed-lijst van Unesco. En waar de Herfsttijloos zich lekker voelt.
 • Boomkroonbewonende viervlekmier voor het eerst in Nederland gevonden
  [released on: 14/09/2020]
  Voor het eerst is in Nederland de viervlekmier aangetroffen. Deze warmteminnende soort is wijd verspreid in Zuid- en Midden-Europa, maar schaars in Noord-Europa. De mieren zijn lastig te vinden omdat ze nesten maken in dode takken in boomkronen. Dat deze mier Nederland heeft bereikt, is ongetwijfeld het gevolg van het warmer wordende klimaat.
 • Natuurjournaal 14 september 2020
  [released on: 14/09/2020]
  Dodaars bereidt zich voor op winter; veldmuis heeft laatste jongen.
 • Vierbandgroefbij ontdekt stierenkuil
  [released on: 13/09/2020]
  En weer duikt een zeer zeldzame bij op in stierenkuilen in de natuurlijk begraasde uiterwaarden bij Nijmegen. Ditmaal eentje met een voor groefbijen indrukwekkend formaat: ruim anderhalve centimeter. De vierbandgroefbij is vanuit het zuiden aan een opmars bezig en zoekt lemige steilrandjes die ze onder andere vindt in de kuilen die door bronstige stieren worden uitgegraven.
 • Spinnentelling 2020: 19 en 20 september
  [released on: 13/09/2020]
  In het weekend van 19 en 20 september mag iedereen weer op zoek naar spinnen in zijn eigen huis en tuin voor de Nationale Spinnentelling 2020. Zal de kruisspin weer op één eindigen?
 • Natuurjournaal 13 september 2020
  [released on: 13/09/2020]
  Scandinavische roodborsten bereiken Nederland, vleugelloze vlinder vliegt.
 • 70 procent minder koala’s in verbrande gebieden @wnfnederland
  [released on: 12/09/2020]
  Een nieuw rapport van WWF-Australië laat zien wat de impact van de bosbranden van 2019-2020 was op koalapopulaties. Uit het rapport blijkt dat de bosbranden resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
 • Burgers helpen bij beheer nieuwe natuur Binnenveldse Hooilanden
  [released on: 12/09/2020]
  Tussen Wageningen en Veenendaal, is onlangs een nieuw natuurgebied gerealiseerd: de Binnenveldse Hooilanden. Een gebied van 280 hectare met potenties voor blauwgrasland, dotterbloemhooiland en trilveen. Dit natuurgebied wordt beheerd door drie partijen: Stichting Mooi Binnenveld, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en Staatsbosbeheer. Burgers worden actief betrokken bij het beheer van het gebied.
 • Natuurjournaal 12 september 2020
  [released on: 12/09/2020]
  Lindegouduil vliegt en haas krijgt laatste jongen.
 • Massale trek ruige dwergvleermuis over Afsluitdijk
  [released on: 11/09/2020]
  Vanaf half augustus tot in oktober trekt de ruige dwergvleermuis door Nederland. Voor deze kleine vleermuissoort van circa acht gram is de Afsluitdijk een belangrijke migratiecorridor in zijn trekroute van de Baltische staten naar de overwinteringsgebieden in Zuid- en West-Europa.
 • Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen #Together4Forests
  [released on: 11/09/2020]
  De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken.
 • Broedpopulatie visarend groeit
  [released on: 11/09/2020]
  In 2020 waren de drie paar in de Biesbosch broedende visarenden bijzonder succesvol. Elk paar bracht drie jongen groot. Een vierde stel bouwde twee nesten, maar deed nog geen broedpoging. In vijf jaar tijd zijn er al twintig visarenden grootgebracht in het gebied.
 • Natuurjournaal 11 september 2020
  [released on: 11/09/2020]
  Zilverplevier bereikt Nederland en zwavelzwam overal te zien.
 • Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur @wnfnederland
  [released on: 10/09/2020]
  WWF Living Planet Report 2020: wereldwijd is de gemiddelde populatiegrootte van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen tussen 1970 en 2016 met 68% afgenomen. Maar herstel is mogelijk.
 • Extra generatie vlinders
  [released on: 10/09/2020]
  Bij een aantal vlinders zien we nu, begin september, een extra generatie verschijnen. Doordat ze al eerder in het jaar vliegen dan vroeger en door de erg warme perioden is de ontwikkeling snel gegaan en kan er een extra generatie vliegen. Dit is onder andere het geval bij icarusblauwtje, bruin blauwtje en klein koolwitje.
 • Wolven en de noodzaak tot intersoortelijke communicatie
  [released on: 10/09/2020]
  Om conflictarm te kunnen samenleven met wilde dieren zoals de wolf moeten we ons ervan bewust worden hoe wij voortdurend, vaak zonder het te beseffen, communiceren met andere soorten waarmee we het landschap delen. Wolfwerende hekken zijn daarbij geen harde grens tussen cultuur en natuur, maar een communicatiemiddel. Dit artikel is verschenen in het blad Zoogdier.
 • Natuurjournaal 10 september 2020
  [released on: 10/09/2020]
  Boerenzwaluwen verzamelen zich en klodders heksenboter.
 • Ontwerpen van een optimaal kunstmatig rif
  [released on: 09/09/2020]
  Een nieuwe studie vergeleek de effectiviteit van drie populaire kunstmatige riffen om de visdichtheid rond Saba en Sint Eustatius te vergroten. De onderzoekers ontdekten dat een complexe interne structuur, met meer schuilplaats, resulteerde in een grotere visstand, biomassa en soortenrijkdom. De resultaten van dit onderzoek zijn gebruikt om een ​​nog beter werkend kunstmatig rif te ontwerpen.
 • Opgaven landbouw, voedsel en natuur onderling nauw verbonden
  [released on: 09/09/2020]
  Uit de zojuist verschenen Balans van de Leefomgeving blijkt dat het nog steeds niet goed gaat met onze leefomgeving en dat de opgaven op het vlak van o.a. klimaat, natuur, grondstoffengebruik en woonomgeving alleen urgenter worden. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid beleid ontwikkeld om de grote leefomgevingsproblemen aan te pakken, maar een structurele kanteling is nog niet ingezet.
 • Tijd voor boleten
  [released on: 09/09/2020]
  We hebben er wat langer op moeten wachten, maar eindelijk komen de boleten weer tevoorschijn op bij kenners veelal bekende locaties. Door de zomerse hittegolf waren de locaties langdurig sterk uitgedroogd geraakt. De regen van vorige week veroorzaakte in sommige delen van ons land een ware tsunami van boleten, zoals in de Wilhelminalaan in Alkmaar.
 • Muggen vangen door vrijwilligers kan sleutel zijn in strijd tegen malaria
  [released on: 09/09/2020]
  Een jaar lang hebben meer dan honderd vrijwilligers op het platteland van Rwanda melding gemaakt van muggenoverlast en muggen verzameld met zelfgemaakte vallen. Op basis van de waarnemingen is te zien waar en wanneer het risico op malaria het grootst is. De resultaten laten zien dat citizen science (burgerwetenschap) veel potentie heeft om de ziektelast van malaria wereldwijd te verminderen.
 • Natuurjournaal 9 september 2020
  [released on: 09/09/2020]
  Noordelijke brandganzen en nachtvlinders op de hei.
 • Prachtig groen metallic: houtpantserjuffer
  [released on: 08/09/2020]
  De houtpantserjuffer is een heel algemene libel en zit eigenlijk overal in ons land. Ze planten zich voort in bomen en struiken langs de waterkant, maar als ze nog niet geslachtsrijp zijn kun je ze overal aantreffen; ook in je tuin, zelfs al heb je geen vijver of ander water in de buurt.
 • Zeer bedreigde Antilliaanse leguaan geboren in Blijdorp
  [released on: 08/09/2020]
  In Diergaarde Blijdorp is een zeer bedreigde Antilliaanse leguaan uit het ei gekropen. Een heuglijk moment voor het internationale fokprogramma, waarin Blijdorp een belangrijke rol speelt.
 • Deltagebied kansrijk voor strandbroeders
  [released on: 08/09/2020]
  Het broedseizoen van 2020 zit erop. Zo ook voor strandbroeders, vogels die hun eieren het liefst leggen in een eenvoudig kuiltje op het strand. Door vrijwilligers zijn tientallen nesten van strandplevier, bontbekplevier en dwergstern beschermd op de stranden van Zeeland en Zuid-Holland.
 • Komend weekend: #Egelweekend!
  [released on: 08/09/2020]
  Op 12 en 13 september is het jaarlijkse Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep en Jaarrond Tuintelling iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland.
 • Zo maak je je tuin verantwoord herfstklaar
  [released on: 08/09/2020]
  Steeds meer mensen zetten zich actief in om de biodiversiteit in Nederland een handje te helpen. Fantastisch! Vooral in de eigen tuin worden de nodige stoeptegels gelicht om bijvoorbeeld plaats te maken voor bij- of insectvriendelijke planten. Om het succes van een natuurvriendelijke tuin ook in de herfst te vergroten, heeft FLORON een aantal tips & tricks.
 • Natuurjournaal 8 september 2020
  [released on: 08/09/2020]
  Doodshoofdvlinders in de nacht en bosuilen verlaten thuis.
 • Varroa-resistente bijen vliegen door Brabant
  [released on: 07/09/2020]
  Bij het Brabantse provinciehuis in ’s-Hertogenbosch is een speciale bijenkast geplaatst. Niet alleen is deze kast volgestopt met allerlei meetapparatuur, ook wordt zij bevolkt door honingbijen die de Varroa-mijt bij kop en kont, mét haar jonkies, uit het broed verwijderen. De Stichting Arista Bee Research hoopt dat de bijen gaan doen waar ze voor kwamen. En dat er nog vele zullen volgen.
 • WWF: “Plastic heeft zijn weg gevonden naar de verste uithoeken van onze oceanen”
  [released on: 07/09/2020]
  Plasticvervuiling in onze oceanen is één van de grootste milieuproblemen van onze tijd. WWF presenteerde vorige week een interactieve kaart die het wijdverspreide plasticprobleem goed zichtbaar maakt. De Global Plastic Navigator laat zien in welke landen een bijzonder hoge hoeveelheid plastic afval in het milieu terechtkomt en via welke rivieren het meeste plastic afval naar de oceanen stroomt.
 • Natuurjournaal 7 september 2020
  [released on: 07/09/2020]
  Kleine rietgans komt aan in Nederland; agaatvlinder vliegt.
 • Spreeuwen volgen vanuit de ruimte met project Icarus
  [released on: 06/09/2020]
  Na bijna twintig jaar voorbereidingen gaat het internationale ruimtestation ISS binnenkort dieren volgen met behulp van een speciale antenne. Het Vogeltrekstation van het NIOO gaat de nieuwe technologie deze herfst al gebruiken om een klassiek experiment uit de jaren vijftig met spreeuwen te herhalen.
 • Blauwe zwemkrab heeft de vlag niet gestreken
  [released on: 06/09/2020]
  Hij hoort hier niet, maar heeft wel een link met Nederland. Na de eerste waarnemingen, nog voor de Tweede Wereldoorlog, bleef de exotische Blauwe zwemkrab een zeldzame verschijning, al verdween het dier nooit helemaal. Vooral vissers treffen ze soms aan, zoals ook deze zomer in het Noordzeekanaal.
 • Hooikoortsseizoen nagenoeg voorbij; alsemambrosia veroorzaakt lokaal nog ernstige klachten
  [released on: 06/09/2020]
  Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij. De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperiode van bijvoet komt ten einde. Toch duurt het hooikoortsseizoen op sommige plaatsen nog voort door de bloei van alsemambrosia. Dit kruid verspreidt plaatselijk zeer sterk allergeen pollen en kan ernstige klachten veroorzaken.
 • Natuurjournaal 6 september 2020
  [released on: 06/09/2020]
  Rijpe witte paardenkastanjes en stand tekenactiviteit.
 • Rugstreeppad gek op Zeeuwse bolussen
  [released on: 05/09/2020]
  In duingebied Oranjezon leven konikpaarden en Hereford-runderen. De mest van deze dieren heeft een sterke aantrekkingskracht op jonge rugstreeppadjes. Vooral paardenmest blijkt aanlokkelijk. Omdat de mesthopen grote aantallen vliegen en kevers aantrekken, maar ook vanwege de vele schuilplekjes die de paardenbolussen bieden. Door deze combinatie zijn jonge rugstreeppadjes gek op paardenmest.
 • Computertechnologie helpt hout gemakkelijker en nauwkeuriger te identificeren
  [released on: 05/09/2020]
  De meest gebruikte methode voor de taxonomische identificatie van boomstammen is houtanatomie. Het aantal experts met deze langdurige opleiding neemt echter af, terwijl de technologie zich intussen verder ontwikkelt. Houtanatomen van Naturalis en computerwetenschappers van het Leidse LIACS bundelen daarom hun krachten voor een computerondersteund hulpmiddel voor hout-identificatie.
 • Natuurjournaal 5 september 2020
  [released on: 05/09/2020]
  Ransuilen en heide-uilen.
 • WWF-ambassadeurs Armin van Buuren en Jessie Jazz slaan handen ineen voor #beatplastic
  [released on: 04/09/2020]
  De wereldwijde plasticvervuiling is nog steeds een gigantisch probleem. Elk jaar komt er maar liefst acht miljoen ton plastic in de zee. Het blijkt bijzonder lastig om deze enorme hoeveelheden terug te dringen. Daarom sloegen Global Oceans Ambassador Armin van Buuren en het Wereld Natuur Fonds vorig jaar al hun handen ineen voor #Beatplastic. En nu krijgen ze ook steun van Jessie Jazz Vuijk.
 • Goede start nieuw akkerreservaat Hallerlaak
  [released on: 04/09/2020]
  Nieuwe natuur: daarbij hoort niet alleen moeras of bos, maar ook akkernatuur. Provincie Gelderland heeft vorig jaar een nieuwe akker bij Vorden in de Achterhoek ingezaaid met rogge en allerlei oude akkerkruiden. De meeste soorten hebben zich dit jaar goed ontwikkeld en leveren nu zelfs al voldoende zaad op om straks ook andere nieuwe akkers in de buurt mee in te zaaien.
 • Zonnebaars: moordenaar of dokter?
  [released on: 04/09/2020]
  De zonnebaars, een mooie vis die vaak in vijvers wordt gehouden bij koi karpers om ze vrij te houden van parasieten. Maar ook een invasieve exoot die is opgenomen in de Europese Unielijst met soorten die de inheemse natuur bedreigen. In Nederland komt deze soort helaas niet alleen in vijvers voor, maar ook in de natuur. Daar zorgen ze voor grote schade.
 • Natuurjournaal 4 september 2020
  [released on: 04/09/2020]
  Veel kanoeten op het Wad; roestuil vliegt.
 • Nazomer Vleermuistuintelling: weinig tellers en minder vleermuizen
  [released on: 03/09/2020]
  Afgelopen weekend (29 en 30 augustus) vond de Nazomer Vleermuistuintelling 2020 plaats. Dit was het tweede jaar dat er een Vleermuistuintelling in het voorjaar en de nazomer werd gehouden. Door het slechte weer werd er in deze editie echter weinig geteld: 76 tuineigenaren (416 minder dan dit voorjaar) zagen in totaal slechts 240 keer een vleermuis in hun tuin (2428 minder dan dit voorjaar).
 • De natuur viert feest. Vier jij mee?
  [released on: 03/09/2020]
  Ontdek de natuur aankomend weekend tijdens het grensoverschrijdende Fête de la natuur. IVN Natuureducatie initieert deze zevende editie van dit natuurfeest in Nederland. Vier mee en kijk welke mooie natuurfeestjes er bij jou in de buurt plaatsvinden op 4, 5 en 6 september!
 • Kleine vuurvlinder: nauwelijks te missen!
  [released on: 03/09/2020]
  De echte vlindertijd is over, maar in de nazomer zijn er nog zeker vlinders te zien. Het landkaartje begint met een derde generatie, de koolwitjes zijn er volop en ook de kleine vuurvlinder is nu te zien. Het lijkt alsof deze soort dit jaar in september erg algemeen wordt. De huidige derde generatie vliegt nog tot in oktober, dus voldoende gelegenheid om deze fraaie vlinder te zien te krijgen.
 • Natuurjournaal 3 september 2020
  [released on: 03/09/2020]
  Duinpieper heeft doortrekpiek en gele aardappelbovist komt op.
 • Prachtsloten: meer biodiversiteit in agrarisch landschap
  [released on: 02/09/2020]
  De flora en fauna in agrarisch gebied staan flink onder druk. Hoe werken we aan herstel? In de pilot Prachtsloten zoeken diverse organisaties en overheden samen met de boeren naar optimaal ecologisch beheer van de poldersloot. De vele sloten en oevers in het veenweidegebied bieden volop kansen om de biodiversiteit te vergroten.
 • Drie maal bijzondere akkernatuur
  [released on: 02/09/2020]
  Vogelbescherming werkt mee aan PARTRIDGE: een internationaal project dat met goede voorbeelden laat zien hoe de biodiversiteit op het boerenland kan toenemen. Zodat 'bijzondere waarnemingen' weer 'gewone akkernatuur' worden. Drie favoriete soorten die ervan profiteren op een rijtje.
 • Natuurjournaal 2 september 2020
  [released on: 02/09/2020]
  Zeldzame morinelplevier trekt door Nederland; goudgele boorder vliegt.
 • Snow White zwemt zonder zender verder
  [released on: 01/09/2020]
  Het was vaker voorgekomen dat de gezenderde zeehond Snow White een tijd lang buiten bereik van een ontvanger was, maar inmiddels is zeker dat de zender, na vijf maanden, is afgevallen. Het laatste signaal dateert namelijk van 29 juni. Het apparaatje verzamelde in die vijf maanden een schat aan gegevens over de tochten en het gedrag van de zeehond voor onderzoeker Sophie Brasseur.
 • Voortaan met laarzen in het beekbegeleidend bos bij de Tongelreep
  [released on: 01/09/2020]
  Vanuit België stroomt de Warmbeek Noord-Brabant in. Vanaf daar heet ze Tongelreep. Na de Genneper Parken in Eindhoven gaat ze op in de Dommel. Tot Eindhoven is het een belangrijke waterloop met een beschermd beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. De komende jaren wordt het gebied klimaatbestendiger door beekherstel en natuurontwikkeling.
 • Natuurjournaal 1 september 2020
  [released on: 01/09/2020]
  Goudplevier bereikt Nederland; patrijs blijft in Nederland.
 • Zet een rotfruitschaal in je tuin!
  [released on: 31/08/2020]
  Zo in de nazomer zie je dat de kleur uit de tuin een beetje verdwijnt. Veel planten hebben hun optimale bloeitijd in juli en augustus. Toch zijn er nog steeds vlinders te zien als het een beetje warm en zonnig is. Normaal gesproken zie je de vlinders op de bloeiende planten, maar er zijn soorten die ook andere voorkeuren hebben.
 • Tussenstand mate van muggenoverlast – Meer overlast tijdens warme periode
  [released on: 31/08/2020]
  Tijdens de recente zeer warme periode verdubbelde het aantal mensen dat muggenoverlast had van 30 procent naar 60 procent. Dat blijkt uit ruim 1700 waarnemingen die via Muggenradar.nl werden doorgegeven. In Friesland is de gemiddelde overlast tot nu toe het hoogst. 75 procent van de deelnemers geeft aan maatregelen te nemen om muggenoverlast te voorkomen. Het zomeronderzoek loopt tot 21 september.
 • Natuurjournaal 31 augustus 2020
  [released on: 31/08/2020]
  Tapuiten uit Scandinavië op bezoek, herfsttijloos in bloei.
 • Droogte laat de Maashorst ook opbloeien
  [released on: 30/08/2020]
  De droogte van de afgelopen jaren heeft er ook in natuurgebied de Maashorst flink ingehakt. Bomen stierven af en hele grasvlaktes kwijnden weg. Maar dat is niet het hele verhaal. De droogte zorgde ook voor een ongekend snelle omslag van monotone grasvlakten naar kruidenrijk grasland met zeeën van bloemen. Tevens worden de contouren van een open loofbos versneld zichtbaar.
 • Na 170 jaar weer de garnalenbof in Nederland
  [released on: 30/08/2020]
  Hoewel er wel degelijk op werd gelet, liet de 'garnalenbof' zich zeker 170 jaar lang niet in Nederland zien. Tot deze zomer dan. In het Grevelingenmeer werd een Gezaagde steurgarnaal gefotografeerd met een duidelijk geval van de garnalenbof.
 • Natuurjournaal 30 augustus 2020
  [released on: 30/08/2020]
  Waterhoenen vliegen uit, eekhoorntjesbrood te vinden.
 • Veel geelvlekheidelibellen op Terschelling
  [released on: 29/08/2020]
  In de week van 10 tot 16 augustus waren tientallen geelvlekheidelibellen aanwezig op Terschelling. De geelvlekheidelibel is een zeer zeldzame soort in Nederland met een invasiegewijs voorkomen. Dusdanig grote aantallen waren al jaren niet meer waargenomen in Nederland en zijn vermoedelijk met de oostenwind aangevoerd.
 • Natuurjournaal 29 augustus 2020
  [released on: 29/08/2020]
  Bever bereidt zich voor op de winter, gewone heksenboleet te zien.
 • 75 procent natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen
  [released on: 28/08/2020]
  Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al dertien procent meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer. Dit melden het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Boston Consulting Group (BCG) in het rapport: ‘Fires, Forests, and the Future: A crisis raging out of control’.
 • Grauwe kiekendief broedt eindelijk weer eens in Overijssel
  [released on: 28/08/2020]
  In 2011 was het laatste broedgeval van grauwe kiekendieven in Overijssel. Nu, bijna tien jaar later, heeft er weer een paartje succesvol gebroed, nabij het Overijsselse stadje Ootmarsum. De grauwe kiekendieven kozen daar voor een perceel extensief grasland in natuurgebied Ottenshagen van Natuurmonumenten, een gebied speciaal ingericht voor broedende weidevogels.
 • Natuurjournaal 28 augustus 2020
  [released on: 28/08/2020]
  Rode heidelibellen en pampagras.
 • #Veganistische #steenmarters, een nieuwe trend?
  [released on: 27/08/2020]
  Marters zijn roofdieren, wat betekent dat hun menu voor een groot deel uit dierlijk voedsel bestaat: kleine zoogdieren, eieren, rupsen, kikkers, regenwormen. Dat sommige martersoorten in het najaar vrijwel vegetarisch of zelfs veganistisch zijn, is veel minder bekend.
 • Natuurjournaal 27 augustus 2020
  [released on: 27/08/2020]
  Bloedrode heidelibel vliegt, strobloem staat in bloei.
 • Kwelderareaal in de Waddenzee neemt toe, zeespiegelstijging vormt risico
  [released on: 26/08/2020]
  De kwelders in de Waddenzee zijn een natuurlijke vorm van kustverdediging en dragen bij aan (inter)nationale natuurdoelstellingen. Het kwelderareaal in de Waddenzee is in het afgelopen decennium gegroeid en daarmee wordt aan de instandhoudingsdoelstelling voldaan. Klimaatverandering en de daaruit voortkomende zeespiegelstijging vormen een mogelijke bedreiging voor kwelders
 • Samen kunnen we ons weerbaarder maken tegen de effecten van klimaatverandering
  [released on: 26/08/2020]
  Aan de hand van internationaal aanvaarde klimaatveranderingsvoorspellingen en (onderzoeks)rapporten heeft DCNA de effecten voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden voor zowel boven als onder water samengevat. De noodzaak voor onmiddellijke actie om veerkracht op te bouwen tegen de effecten van klimaatverandering wordt benadrukt.
 • Aromatische truffels in Nederland
  [released on: 26/08/2020]
  In de afgelopen twee jaar zijn op verschillende plaatsen in Nederland diverse nieuwe truffelsoorten ontdekt. In de meeste gevallen ging het om de Zomertruffel. De Zwarte wintertruffel werd in het rivierengebied aangetroffen en Tuber mesentericum (nog geen Nederlandse naam) in Zuid-Kennemerland. Het zijn drie zwarte truffelsoorten met een krachtig en herkenbaar aroma.
 • Natuurjournaal 26 augustus 2020
  [released on: 26/08/2020]
  Blauwe weeskinderen en laatbloeiers.
 • Onderzoek werpt nieuw licht op evolutie van vlinderorchideeënbloem
  [released on: 25/08/2020]
  Nieuw onderzoek laat zien hoe vlinderorchideeënbloemen zijn geëvolueerd tot verschillende vormen die zijn aangepast aan hun bestuivers. In een recent gepubliceerd artikel ontrafelen Dewi Pramanik (Naturalis Biodiversity Center) en collega's de evolutionaire oorsprong van drie verschillende bloemorganen.
 • Droogte hakt erin bij de vlinders
  [released on: 25/08/2020]
  Het vlinderjaar zit er nog niet op, maar de tellingen geven nu al duidelijk aan dat de droogte van deze zomer flinke gevolgen voor de vlinders heeft gehad. Er zijn zeker winnaars, maar helaas nog meer verliezers. Veel vlinders hadden het al moeilijk door andere stressfactoren en de droogte doet daar nog een schepje bovenop. Voor verschillende toch al bedreigde soorten wordt de situatie kritiek.
 • Miljoenen observaties van burgers dragen bij aan het in kaart brengen van biodiversiteit
  [released on: 25/08/2020]
  Steeds meer natuurwaarnemingen van burgers vinden hun weg naar de mondiale biodiversiteitsdatabase van de ‘Global Biodiversity Information Facility’ (GBIF). Zo dragen burgers bij aan het in kaart brengen én hopelijk ook het in stand houden van de biodiversiteit van onze planeet. Deze week wordt een grote stap gezet. Miljoenen waarnemingen met gevalideerde foto’s worden aan de database toegevoegd.
 • Natuurjournaal 25 augustus 2020
  [released on: 25/08/2020]
  Houtpantserjuffer vliegt en duivelswandelstok bloeit.
 • 'Het was een dood ven. Maar nu krijgt het bijzondere natuurwaarden.'
  [released on: 24/08/2020]
  Vanwege de aanhoudende droogte is men, een week eerder dan gepland, begonnen met het baggeren van slib in het Greveschutven, in natuurgebied Valkenhorst in Valkenswaard. Daarmee is een project van omvangrijke natuurherstel en -ontwikkeling zichtbaar gestart. Er komt ruimte voor een schraler ven, vochtige heide en natte laagten. In 2022 worden de herstelwerkzaamheden afgerond.
 • Oorzaak gevonden van vallende muizen in het aquaduct bij Hommerts (Fryslân)
  [released on: 24/08/2020]
  Ongeveer een jaar geleden vond in het aquaduct onder de Jeltesleat bij Hommerts (Fryslân) een bijzonder verschijnsel plaats. Vanaf eind juni lag het fiets- en wandelpad in het aquaduct regelmatig bezaaid met dode Veldmuizen. Uit onderzoek blijkt dat deze sterfte veroorzaakt werd door een combinatie van extreem veel Veldmuizen, de inrichting van het aquaduct en maaiwerkzaamheden in de omgeving.
 • Natuurjournaal 24 augustus 2020
  [released on: 24/08/2020]
  Moerashyacinten in bloei en kolibrievlinders in de tuin.
 • Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden
  [released on: 23/08/2020]
  In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen bij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar dit gebied, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit, met desastreuze gevolgen voor de unieke onderwaternatuur.
 • Eikels vallen vroeg; vruchtenrijping bomen bijna drie weken vervroegd
  [released on: 23/08/2020]
  Uit duizenden waarnemingen van vruchtenrijping sinds 1902 blijkt dat de vruchten van wilde lijsterbes, gewone vlier, zomereik en witte paardenkastanje deze eeuw bijna drie weken vroeger rijp zijn dan 50 jaar geleden. Het warme voorjaar en de warme zomer zorgen ook dit jaar voor vroeg vallende eikels. De droogte en hitte zorgt daarnaast ook nog voor vroeg vallende bladeren.
 • Dreadlock-kwallen
  [released on: 23/08/2020]
  Deze strandzomer kenmerkt zich door bijzondere omstandigheden. Een venijnig virus, afgesloten wegen naar de kust, een late hittegolf, slachtoffers van stromingen en muien en zeer drukke stranden. En dan ook nog vaak kwallen: de bekende kwallensoorten, maar ook 'Dreadlock-kwallen'.
 • Natuurjournaal 23 augustus 2020
  [released on: 23/08/2020]
  Zeldzame vlinders en algemene libellen.
 • Ruim baan voor olifanten
  [released on: 22/08/2020]
  Bij het Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkome ontwikkeling.
 • Natuurjournaal 22 augustus 2020
  [released on: 22/08/2020]
  Derde nest holenduif komt uit en aardappel bloeit.
 • Opvallend veel dode bruinvissen langs Nederlandse kust
  [released on: 21/08/2020]
  Sinds 1990 zijn er langs de Nederlandse kust meer dan 16.000 dode bruinvissen gevonden. De meeste daarvan werden door onderzoekers van de Universiteit Utrecht aangetroffen. Soms wel achthonderd per jaar.
 • Zandhagedis Leopold: baas van de Buurt
  [released on: 21/08/2020]
  Acteur Leopold Witte kruipt in de huid van een nogal dominant mannetje van de zandhagedis. Leopold is te beluisteren in aflevering 4 van de podcastserie Groene Oren. De interviewer geeft weerwoord maar praat tegen dovemansoren. Leopold duldt immers geen tegenspraak, hij is een selfmade man die van kleins af aan het allemaal zelf moest uitzoeken. Volgens eigen zeggen is dat bijzonder goed gelukt.
 • Succesvol weidevogelbeheer: als je er samen de schouders onder zet
  [released on: 21/08/2020]
  Vroege vogels konden in mei en juni de dronepiloten van Collectief Rivierenland aan het werk zien, op zoek naar nestjes grutto en tureluur. Geen professionele natuurbeheerders maar vrijwilligers, die het weidevogelbeheer stap voor stap helpen verbeteren. “Een succesvolle samenwerking waarin iedereen z’n eigen belangrijke rol vervult”, aldus regiocoördinator van het collectief Harm Peter de Vries.
 • Natuurjournaal 21 augustus 2020
  [released on: 21/08/2020]
  Ree bereidt zich voor op de winter en kleine vuurvlinder vliegt.
 • Hoe kunnen toerisme en natuur elkaar versterken?
  [released on: 20/08/2020]
  Nog nooit zijn er zoveel Nederlanders in eigen land op vakantie geweest. Volgens dagblad Trouw zoeken ze vooral rust en natuur. Maar wat heeft toerisme voor gevolgen voor de natuur? Douwe Wielenga was als projectleider betrokken bij het rapport ‘Waardevol toerisme’ van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Wat kunnen we doen om te zorgen dat natuur en toerisme elkaar versterken?
 • 28 t/m 30 augustus: #NachtvandeVleermuis en #Najaars #Vleermuistuintelling
  [released on: 20/08/2020]
  Vleermuisliefhebbers kunnen in het weekend van 28 tot en met 30 augustus hun hart ophalen tijdens één van de circa dertig excursies van de Nacht van de Vleermuis 2020. Wie daar geïnspireerd raakt, of dat al was, kan op 29 en 30 augustus tijdens de Najaars Vleermuistuintelling ook de vleermuizen in zijn eigen tuin in kaart brengen.
 • Hittegolf en toch winterjuffer in je tuin!
  [released on: 20/08/2020]
  Het was heet de afgelopen tijd en geen moment dacht je aan de winter, tot je een mooi klein bruin juffertje ontdekte in je tuin. Winterjuffers gaan als libel, juffer dus, de winter in en zijn nu in de nazomer op zoek naar geschikte plaatsen daarvoor. Ze zwerven soms tientallen kilometers van hun voortplantingsgebied. En zo komen ze ook terecht in tuinen.
 • Natuurjournaal 20 augustus 2020
  [released on: 20/08/2020]
  Veldspitsmuis heeft laatste jongen en schildpadbloem bloeit.
 • Gifspuit in de ban in Zuid-Hollandse natuur
  [released on: 19/08/2020]
  Beheerders van Zuid-Hollandse natuurgebieden mogen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. Dat is vastgelegd in het Natuurbeheerplan 2021 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.
 • Uiterst zeldzame Lariksspijkerzwam vergroot leefgebied in Twente
  [released on: 19/08/2020]
  Enkele weken geleden werden in Boerskotten te Losser drie nieuwe groeiplaatsen gevonden van de in Nederland uiterst zeldzame Lariksspijkerzwam. Na de Lonnekerberg te Enschede, waar de soort na 42 jaar afwezigheid in 2008 weer werd gevonden, is Boerskotten nu het tweede natuurgebied in Nederland waar de soort voorkomt.
 • Natuurjournaal 19 augustus 2020
  [released on: 19/08/2020]
  Alsemabrosia in bloei en najaarstrek kijken.
 • Effecten van steenmeel op de mycoflora van een verzuurd eikenbos
  [released on: 18/08/2020]
  Het belang van mycoflora (schimmels) in de natuur is enorm. Ze vervullen allerlei rollen in onze ecosystemen en zijn cruciaal voor de weerbaarheid van hogere organismen. Door verzurende stikstofdepositie zien we echter een zorgwekkende afname van het aantal schimmels én de diversiteit. Steenmeel blijkt succesvol bij bodemherstel van verzuurde eikenbossen, maar wat zijn de effecten op de mycoflora?
 • Inheems zeegras belangrijk in de strijd tegen erosie
  [released on: 18/08/2020]
  In een recente studie werd het vermogen van zeegras om erosie in ondiep water van Lac Bay, Bonaire te minimaliseren onderzocht. Ook werd onderzocht hoe intensieve begrazing het vermogen van zeegras om sediment te stabiliseren kan beïnvloeden. Dit onderzoek benadrukt de voordelen van inheems zeegras t.o.v. invasieve soorten en de noodzaak om zowel zeeschildpadden als zeegrassen te beschermen.
 • Tweede vindplaats van bijna uitgestorven Tengere distel
  [released on: 18/08/2020]
  FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) houdt zich al jaren bezig met het behouden en uitbreiden van de, tot op heden, laatste groeiplaats van de Tengere distel in Nederland, op de Wierdijk in Noord-Holland. Recentelijk kregen we echter een melding van een potentieel nieuwe groeiplaats van deze zeer zeldzame en beschermde soort, ditmaal in Zuid-Holland!
 • Drie op de vier Nederlanders vinden dat natuur onderdeel moet zijn van herstelplan na corona
  [released on: 18/08/2020]
  Vogelbescherming liet onderzoeken welke plek natuur heeft ingenomen tijdens de lockdown als gevolg van corona. Veel Nederlanders zijn die periode beter doorgekomen omdat ze konden 'ontsnappen' in de natuur. Driekwart vindt dat investeren in natuur onderdeel moet zijn van de economische herstelplannen na de coronacrisis.
 • Natuurjournaal 18 augustus 2020
  [released on: 18/08/2020]
  Lievelingen vliegen rond, maar steenmarters gaan uit elkaar.
 • Wat plakt er op mijn eik? Wat scheurt er door mijn tuin?
  [released on: 17/08/2020]
  De laatste weken worden er veel meldingen gedaan van plakkers. Vaak weten mensen niet om welke soort het gaat, maar sturen ze een foto of omschrijving op. Vaak blijkt het te gaan om vrouwtjes van deze nachtvlinder, bezig met het afzetten van de eitjes. Mannetjes vliegen overdag razendsnel door de tuin.
 • “Het bos wordt zo kleurrijk als een Keukenhof in het wild”
  [released on: 17/08/2020]
  Ger van den Oetelaar was twaalf jaar wethouder. Nu is hij natuurontwikkelaar bij ARK Natuurontwikkeling, dat robuuste natuurgebieden realiseert waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Ger wil het oorspronkelijke leembos terug in de Geelders, in het Brabantse Groene Woud tussen pakweg Boxtel, Schijndel en Sint-Michielsgestel. Gedeputeerden Elies Lemkes en Peter Smit namen er een kijkje.
 • Natuurjournaal 17 augustus 2020
  [released on: 17/08/2020]
  Wespendief verlaat Nederland, botanische monsters in bloei.
 • Tijdelijke nabootsing natuur helpt kustherstel
  [released on: 16/08/2020]
  Kustecosystemen verdwijnen wereldwijd in hoog tempo en het herstellen ervan is zeer kostbaar en vaak niet succesvol. Maar een internationaal team van onderzoekers heeft een manier gevonden om kwelders en zeegrasvelden gemakkelijker te herstellen met biologisch afbreekbare matjes. De wetenschappers publiceerden hun onderzoek in Nature Communications.
 • Grote populatie zeldzame kieuwpootkreeft ontdekt in Het Groene Woud
  [released on: 16/08/2020]
  Eubranchipus grubii ofwel het oranje-blauw zwemmend geraamte is een zeldzame kieuwpootkreeft waarvan werd gedacht dat deze in Nederland was uitgestorven. De laatste decennia werden echter weer enkele nieuwe waarnemingen gedaan. Tijdens een recent onderzoek in de leembossen van Het Groene Woud blijkt dit gebied opeens een verrassend grote populatie van deze kieuwpootkreeft te herbergen.
 • Natuurjournaal 16 augustus 2020
  [released on: 16/08/2020]
  Kuifeend is klaar voor de winter en mais staat in bloei.
 • Symposium: biodiversiteit zoals Chris van Leeuwen dat zag
  [released on: 15/08/2020]
  Hoe gaan we biodiversiteit beschermen? De visie van Chris van Leeuwen, de biodiversiteitspionier van de vorige eeuw en de grondlegger van het hedendaagse natuurbeheer geeft concrete handvatten. Op 10 september organiseert Staatsbosbeheer samen met de Heimans en Thijsse Stichting en Stichting Groeneveld een symposium over het werk en gedachtegoed van Chris van Leeuwen. Het is online bij te wonen.
 • Natuurjournaal 15 augustus 2020
  [released on: 15/08/2020]
  Fitis trekt naar Afrika en stinkende ganzenvoet bloeit.
 • Tweede jaar op rij volwassen reuzenteek aangetroffen in Nederland
  [released on: 15/08/2020]
  Afgelopen week werd in Rockanje een reuzenteek op een paard aangetroffen. In 2019 werden voor het eerst volwassen exemplaren van de reuzenteek in Nederland aangetroffen. In ons omringende landen zijn de afgelopen jaren ook voor het eerst volwassen exemplaren gevonden. Spaanse media maken melding van een man die overleden is aan het Krim-Congovirus dat door de reuzenteek kan worden overgedragen.
 • Terreingebruik van grote grazers in het Noordhollands Duinreservaat
  [released on: 14/08/2020]
  In 2018 is in het deelgebied Castricum-Heemskerk van het Noordhollands Duinreservaat gestart met integrale begrazing. Het doel hiervan is om op zo natuurlijk mogelijke wijze de natuurdoelstellingen voor het gebied te realiseren. De grote grazers helpen bij het openhouden van de duingraslanden, roepen het oprukken van exoten een halt toe en dragen bij aan meer diversiteit in de bospercelen.
 • Wat wil het paapje?
  [released on: 14/08/2020]
  Het paapje staat al lange tijd op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Er zijn nog ongeveer driehonderd broedparen in Nederland en de aantallen lopen al jaren terug. De doelstellingen van Natura 2000 om de soort in natuurgebieden in stand te houden, worden slechts in enkele gebieden nog gehaald.
 • Natuurjournaal 14 augustus 2020
  [released on: 14/08/2020]
  Dropplant bloeit, zwartkop trekt weg uit Nederland.
 • Hoe kan dat nou? Een heidelibel in de Betuwe
  [released on: 13/08/2020]
  Het is nu heidelibellentijd. En hoewel de naam doet vermoeden dat je daarvoor de hei op moet, is dat niet het geval, want heidelibellen komen overal in het land voor. In de duinen, in veenweidegebieden, op de hogere zandgronden, in Limburg en in het rivierengebied zijn ze te zien. En ook in bossen en steden en dorpen kun je ze nu tegenkomen. Hoe kun je zien met welke heidelibel je te maken hebt?
 • Hoe verwelkom je de #steenmarter in de #stad?
  [released on: 13/08/2020]
  De afgelopen jaren is de populatie steenmarters in Nederland toegenomen en vestigt de soort zich steeds vaker in stedelijke gebieden. Hoewel dit voor de soort een succes is, kan de aanwezigheid ook zorgen voor overlast bij mensen.
 • Natuurjournaal 13 augustus 2020
  [released on: 13/08/2020]
  Bruine kiekendief trekt naar het zuiden en boommarters goed te zien.
 • Invasieve wijnmineermot van naam veranderd
  [released on: 12/08/2020]
  Recente DNA-studies van Erik van Nieukerken en Charles Eiseman tonen aan dat een groep motten die van oudsher werd aangeduid met de geslachtsnaam Antispila, evolutionair gezien niet nauw verwant is aan andere Antispila-soorten. Deze groep motten wordt vanaf nu aangeduid met een nieuwe naam.
 • Labonderzoek in de strijd tegen fout hout
  [released on: 12/08/2020]
  Bedrijven in Nederland importeren jaarlijks voor vele honderden miljoenen euro’s aan hout, meubels, papier en pulp. De houtinspecteurs bij de NVWA zien erop toe dat handelaren geen illegaal gekapt hout importeren. Daarnaast controleren ze of het om een niet-beschermde houtsoort gaat. In 2019 zijn mooie stappen gezet rondom internationale samenwerking en innovatief onderzoek.
 • Natuurjournaal 12 augustus 2020
  [released on: 12/08/2020]
  Tjiftjaffen op trek en eerste geweien edelherten volgroeid.
 • Natte natuur met ‘droge voeten’ in Marickenland
  [released on: 11/08/2020]
  Het nieuwe natuurgebied Marickenland in de provincie Utrecht wordt een heerlijke leefomgeving voor de grote karekiet, de woelmuis, orchideeën en zelfs de otter. Dit unieke gebied in het zuidoosten van de polder Groot-Mijdrecht gaat bestaan uit rietland, moeras, vochtig hooiland en kruiden- en bloemrijk grasland.
 • Honderd dagen zijn voorbij; de gierzwaluw vertrekt
  [released on: 11/08/2020]
  Nu het kroost is grootgebracht en het broedseizoen voor de meeste vogels ten einde loopt, wordt het weer wat stiller om ons heen. Een groot deel van de vogels zal in deze periode ruien. Maar voor een aantal soorten zit het verblijf in Nederland er al weer op. De gierzwaluw is misschien wel de bekendste ‘vroege’ wegtrekker.
 • Natuurjournaal 11 augustus 2020
  [released on: 11/08/2020]
  In de nacht vertrekken grauwe klauwieren en zijn goudvenstertjes te zien.
 • Het nut van waterplanten en algen in onze meren
  [released on: 10/08/2020]
  Waterplanten en algen: we komen ze in overvloed tegen in ons waterrijke Nederland. Die overvloed zorgt nog wel eens voor problemen. In woekerende waterplanten kunnen boten vastlopen, en blauwalgen zorgen geregeld dat we niet kunnen zwemmen. Maar waterplanten en algen bieden ook veel voordelen, en leveren allerlei belangrijke ecosysteemdiensten.
 • Sterke toename van karmozijnrood weeskind, en volgt het eikenweeskind?
  [released on: 10/08/2020]
  Karmozijnrood weeskind en eikenweeskind zijn inheemse nachtvlinders in Nederland, maar waren vroeger zeer zeldzaam. Het aantal waarnemingen is de afgelopen jaren toegenomen; het karmozijnrood weeskind komt nu bijna overal in het land voor. Zal het eikenweeskind ook zo’n sterke uitbreiding laten zien?
 • Natuurjournaal 10 augustus 2020
  [released on: 10/08/2020]
  Draaihals maakt tussenstop in Nederland en paartijd gewone zeehond bijna afgelopen.
 • Op jacht naar watermonsters van Eindhoven tot Stadskanaal
  [released on: 09/08/2020]
  Deze zomerweken reist onderzoeker Sven Teurlincx van het NIOO het hele land door voor ‘watermonsters’. Die neemt hij mee naar het lab. Hoe staan onze grachten, sloten en plassen ervoor? En wie zijn die paar duizend andere mensen die ook naar dat water keken? Tijd voor een duik in het wateronderzoek!
 • Strop voor zoetwatergetijden-habitat in Wantijmonding
  [released on: 09/08/2020]
  Een belangrijk stuk zoetwatergetijdenhabitat van de bedreigde Getijdeslak en de Rivierrombout in de monding van het Wantij (ZH) ging onlangs verloren door oeverwerkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder ontheffing, waarvoor de gemeente Dordrecht onlangs een officiële waarschuwing ontving. Helaas was dit grotendeels te laat voor de betreffende soorten.
 • Natuurjournaal 9 augustus 2020
  [released on: 09/08/2020]
  Boomvalk verlaat Nederland, maar de scholekster blijft.
 • Niet slapen door de hitte? Geniet van motten in je tuin!
  [released on: 08/08/2020]
  We zijn in een warme periode beland en ook ’s nachts koelt het niet sterk af. Die zwoele nachten betekenen voor sommige mensen dat ze minder goed kunnen slapen, maar voor veel nachtvlinders zijn de omstandigheden juist ideaal. Zo is de gamma-uil nu veel aanwezig en die doet zich op zo’n warme avond graag te goed aan de nectar uit bloeiende planten.
 • Grootstedelijk broedgeval van grote gele kwikstaart in Rotterdam
  [released on: 08/08/2020]
  Het gebeurt niet vaak dat een vogelsoort zich meldt als nieuwe broedvogel in een grote stad als Rotterdam. Met een veelheid aan razendsnelle ontwikkelingen, waaronder verdichting en nieuwbouw, lijkt het omgekeerde eerder voor de hand te liggen. Niettemin ontdekten ecologen van Bureau Stadsnatuur een nest van grote gele kwikstaarten in het centrum van de Havenstad.
 • Natuurjournaal 8 augustus 2020
  [released on: 08/08/2020]
  Kans op regenwulpen en borden in bloei.
 • Wordt 2020 een nieuw recordjaar qua bosbranden?
  [released on: 07/08/2020]
  Nu de totale omvang van de schade, die de verwoestende bosbranden eerder dit jaar aanrichtten in Australië, langzaam duidelijk wordt, kampt een ander deel van de wereld alweer met nieuwe branden. In de Braziliaanse Pantanal bijvoorbeeld, zijn in de eerste helft van 2020 al 285 procent meer brandhaarden geteld dan in het zeer droge 2019. En de ergste droogte moet nog komen.
 • Gelderland in de startblokken voor natuurinclusieve landbouw
  [released on: 07/08/2020]
  Maar liefst twintig Gelderse overheden, boerenorganisaties en natuurclubs hebben op 7 juli de Samenwerkingsovereenkomst Natuurinclusieve landbouw Gelderland ondertekend. Wat klinkt als een formaliteit om abstracte afspraken te bezegelen, is juist het startsein om nu samen echt werk van een groener Gelderland te maken.
 • Natuurjournaal 7 augustus 2020
  [released on: 07/08/2020]
  Visarend rust in Nederland en blauwe knoop bloeit.
 • Nieuw-Guinea: eiland met de meeste plantensoorten ter wereld
  [released on: 06/08/2020]
  Nieuw-Guinea is het grootste tropische eiland in de wereld en herbergt veel, tot nu toe nog intacte ecologische gradiënten - van mangroven tot tropische alpiene graslanden. Dat is ongeëvenaard in de Aziatisch-Pacifische regio. Er is nooit een poging gedaan om het volledig aantal soorten vaatplanten van Nieuw-Guinea kritisch te catalogiseren. Tot nu toe.
 • Het nieuwe vlinders tellen
  [released on: 06/08/2020]
  Bijna iedereen die veel in de natuur te vinden is, geeft weleens (of heel vaak) een vlinderwaarneming door. Van de Tuinvlindertelling tot het wekelijks lopen van een vaste monitoringroute, alle waarnemingen komen bij De Vlinderstichting terecht en worden ook door ons gebruikt. Welke onderzoeksmethoden zijn er eigenlijk en hoe kun je je waarnemingen op een simpele manier nog waardevoller maken?
 • #na-isolatie en #vleermuizen: een #tragedie in de spouw
  [released on: 06/08/2020]
  In het kader van energiebesparing laten veel mensen de spouwmuur en het dak van hun huis opvullen met isolatiemateriaal. Sommige soorten vleermuizen wonen graag in de spouw of in het dak. De Zoogdiervereniging krijgt steeds vaker signalen dat vleermuizen door na-isolatie in de spouw levend begraven worden. Hoe kunnen we dat voorkomen, en kan na-isolatie écht duurzaam en natuurvriendelijk worden?
 • Snuffelfiets: inwoners provincie Utrecht zetten luchtkwaliteit op de kaart
  [released on: 06/08/2020]
  Al fietsend de luchtkwaliteit meten en op de kaart zetten? Dat doen 500 inwoners van de provincie Utrecht al een jaar lang in het experiment Snuffelfiets. Wat is er allemaal aan data bij elkaar gefietst, wat zegt dit en hoe bruikbaar zijn deze data? Het Atlas-team sprak hierover met Joost Wesseling, luchtexpert bij het RIVM. En met snuffelfietsers Bart van der Wolf en Karen Poot.
 • Natuurjournaal 6 augustus 2020
  [released on: 06/08/2020]
  Tuinfluiter vertrekt naar het zuiden, grote aantallen atalanta's te zien.
 • Zuid-Hollandse stikstof in kaart
  [released on: 05/08/2020]
  De provincie Zuid-Holland heeft een interactieve online kaart ontwikkeld waarop te zien is hoeveel stikstof er in natuurgebieden neerdaalt, en wat de herkomst daarvan is. Deze informatie vormt een belangrijke basis voor de gebiedsgerichte aanpak waarmee de provincie werkt aan oplossingen voor de stikstof- en vergunningenproblematiek.
 • Tien jaar campagne tegen exotische hooikoortsplant Alsemambrosia
  [released on: 05/08/2020]
  Hoewel de hooikoortsplant Alsemambrosia nog steeds lijkt toe te nemen, heeft het tegenoffensief van de afgelopen tien jaar ook resultaat gehad. Een steeds groter deel van de gemelde waarnemingen leidt tot bestrijdingsacties. Vanwege de kans dat verdere toename van deze plant het hooikoortsseizoen in Nederland verlengt, starten we vandaag voor de tiende keer met de jaarlijkse Ambrosiacampagne.
 • Paardenvijgen met schimmelkanonnen
  [released on: 05/08/2020]
  Een van de eerste schimmels die op verse mest verschijnen zijn de kogelschieters. Deze bijzondere zwammen lijken op kleine kanonnen, omdat ze hun sporenpakketjes weg kunnen schieten. In juli 2020 is in Landgraaf een nieuwe soort voor Nederland gevonden: Pilobolus oedipus. Deze schimmel heeft nog geen Nederlandse naam.
 • Natuurjournaal 5 augustus 2020
  [released on: 05/08/2020]
  Tabaksplant bloeit en kleine jager te zien aan de kust.
 • Broedende sterns en plevieren aantrekken én behouden
  [released on: 04/08/2020]
  Op de Marker Wadden wordt onderzocht hoe aangelegde eilanden langdurig geschikt kunnen blijven als broedgebied voor bedreigde sterns en plevieren. Vogelbescherming wil weten welke bodembedekking het meest geschikt is om begroeiing tegen te gaan. Dat wordt onderzocht door een broedgebied met verschillende typen bodembedekking te creëren.
 • Natuurjournaal 4 augustus 2020
  [released on: 04/08/2020]
  Zwervende jagers en bloeiend schorrenkruid.
 • Paarse parelmoervlinder voor het eerst in 24 jaar waargenomen
  [released on: 03/08/2020]
  Op 28 juli ontdekte Joris Verhees een paarse parelmoervlinder in Zuid-Limburg. Het dier werd tijdens een insecteninventarisatie aangetroffen in een grasland van Staatsbosbeheer. De laatste keer dat deze vlinder in Nederland werd gezien was in 1996, dus nu al 24 jaar geleden. Ook dat was in het zuiden van Limburg.
 • Rif-bouwende koralen van de ABC-eilanden: hoe zijn ze samengesteld, verspreid en onderling verbonden?
  [released on: 03/08/2020]
  Een nieuwe studie gaat de genetische verbondenheid van koralen rondom de ABC-eilanden onderzoeken. Het doel is om een verband te vinden tussen de ruimtelijke verspreiding van harde koralen, hun samenstelling en hoe ze onderling verbonden zijn. Het begrijpen van deze relaties zal kennis over de voortplanting van koralen en de verbondenheid van de eilanden vergroten om de riffen beter te beschermen.
 • Natuurjournaal 3 augustus 2020
  [released on: 03/08/2020]
  Zwarte roodstaart door hele land te vinden, hop in bloei.
 • Schubhaarkegelbij duikt op in stierenkuilen
  [released on: 02/08/2020]
  Voor het eerst is de uiterst zeldzame schubhaarkegelbij waargenomen in stierenkuilen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Zij is een parasiet op het eveneens zeldzame zilveren fluitje, een behangersbij. Ook die nestelt voor het eerst in de kuilen. De schubhaarkegelbij volgt de trend van klimaatgevoelige insecten: deze vondst is de meest noordelijke waarneming tot nu toe.
 • Natuurjournaal 2 augustus 2020
  [released on: 02/08/2020]
  Kleine zilverreiger maakt stop in Nederland, knolcyperus bloeit.
 • Nieuw WWF-rapport: bijna drie miljard dieren slachtoffer bosbranden Australië
  [released on: 01/08/2020]
  Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna drie miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
 • Natuurjournaal 1 augustus 2020
  [released on: 01/08/2020]
  Roodborst moet keuzes maken en kattenstaartamarant bloeit.
 • Bijzonder: gierzwaluwen broeden in boom
  [released on: 31/07/2020]
  Een Hilversumse vogelaar meldde broedende gierzwaluwen in een grove den in zijn tuin aan Sovon. Op de dag dat een grote bonte specht klaar was met broeden in een hol, doken de zwaluwen erin. Een bijzonder fenomeen, want voor zover we weten is dit de eerste melding in ons land van gierzwaluwen die in een boom broeden. Nu is het tijd voor de jongen om uit te vliegen.
 • Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind deze eeuw
  [released on: 31/07/2020]
  Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada dit doemscenario mogelijk ontlopen.
 • Natuurjournaal 31 juli 2020
  [released on: 31/07/2020]
  Tweede nest kerkuil komt uit en koninginnekruid bloeit.
 • Walstrobremraap vestigt zich op rivierduin Winssen
  [released on: 30/07/2020]
  Tijdens de vegetatiekartering van de uiterwaard bij Winssen zijn op het rivierduin diverse groeiplaatsen van walstrobremraap aangetroffen. Een bijzondere waarneming, omdat deze soort langs de Waal zeer zeldzaam is en het aantal groeiplaatsen tot voor kort niet of nauwelijks toenam.
 • Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in het Noordpoolgebied
  [released on: 30/07/2020]
  De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n zes miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar twaalf miljoen ton erts per jaar. Dit vormt een groot gevaar voor de natuur, dieren en mensen in dit deel van het Noordpoolgebied.
 • Natuurjournaal 30 juli 2020
  [released on: 30/07/2020]
  Kramsvogel klaar voor de winter en echte guldenroede bloeit.
 • Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden
  [released on: 29/07/2020]
  Vandaag is het Global Tiger Day, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de bescherming van tijgers. In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen. De grootste bedreiging vormen de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
 • Bijna drieduizend vlinders tijdens vijfde Kuinderbosvlindertelling
  [released on: 29/07/2020]
  Waar in ons land kun je in iets meer dan een uur drieduizend dagvlinders tellen? Voor het vijfde jaar werd er tijdens de Tuinvlindertelling van De Vlinderstichting, een vlindertelling georganiseerd in het Kuinderbos. Volgens de boswachter ‘de grootste wilde vlindertuin van Nederland’. Meer dan tachtig vlinderliefhebbers telden iets meer dan een uur op dertig verschillende locaties in het gebied.
 • Natuurjournaal 29 juli 2020
  [released on: 29/07/2020]
  Groepen staartmezen en reuzenbovisten.
 • Stille tuinen: waar zijn onze vogels?
  [released on: 28/07/2020]
  Waar zijn de vogels gebleven? Die vraag krijgen we vaak tijdens de zomer bij Vogelbescherming. Maar er is geen reden tot paniek. Ze zijn er wel, maar laten zich veel minder zien, zoals ook blijkt uit cijfers van de Jaarrond Tuintelling. Dat vogels zich nu verborgen houden, heeft een paar goede redenen.
 • Veelbloemige roos: hoe een fraaie tuinplant bedreigend wordt
  [released on: 28/07/2020]
  Geregeld blijken exotische soorten, na een periode onder te radar te zijn gebleven, schijnbaar plotseling voor problemen te zorgen. Recent zijn er signalen dat Veelbloemige roos zich invasief begint te gedragen. Op verschillende plaatsen in Nederland worden plannen gesmeed de soort te bestrijden.
 • Natuurjournaal 28 juli 2020
  [released on: 28/07/2020]
  Bloeiende heides en hoogzwangere adders.
 • Verdroging is de grootste bedreiging van biodiversiteit
  [released on: 27/07/2020]
  “Verdroging van natuurgebieden vormt de grootste bedreiging voor biodiversiteit in Noord-Brabant. Er dient snel iets te gebeuren om volwassen bossen te kunnen behouden en kwelstromen in stand te houden. De zandgronden zijn extra gevoelig voor droogte.” Wiel Poelmans, bossenspecialist en projectleider biodiversiteit van de provincie Noord-Brabant, ziet mogelijkheden in de nieuwe bossenstrategie.
 • Grote lokale verschillen tijdens tuinvlindertelling 2020
  [released on: 27/07/2020]
  Van 4 t/m 26 juli 2020 organiseerde De Vlinderstichting voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen.
 • Bruine eikenpage herontdekt op de Utrechtse Heuvelrug
  [released on: 27/07/2020]
  De bruine eikenpage is een bedreigde soort in ons land. Het is een zeldzame standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in het binnenland en de Noord-Hollandse duinen. De vlinder is sinds 1950 met meer dan 75 procent afgenomen. Van deze soort is in juni 2020 een populatie herontdekt op militair terrein de Leusderheide in de provincie Utrecht.
 • Natuurjournaal 27 juli 2020
  [released on: 27/07/2020]
  Blauwe bloemen in de berm en mysterieuze watervogel.
 • Leven met mangroves
  [released on: 26/07/2020]
  Het is vandaag WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk voor de natuur en voor mensen. Wereldwijd zijn miljoenen mensen afhankelijk van deze kustbossen voor voedsel, kustbescherming en inkomsten. Alles bij elkaar genereren mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie.
 • Zwarte wouw smikkelt van kadaver
  [released on: 26/07/2020]
  In het zuidoosten van Brabant zijn op 8 juli voor het eerst opnamen gemaakt van een zwarte wouw die van een kadaver eet. Dat is erg bijzonder, want deze zeldzame roofvogel komt niet veel voor in Nederland en laat zich bovendien erg lastig op een wildcamera vastleggen. In 2019 lukte dit voor het eerst in de provincie Noord-Brabant, waar onderzoek gedaan wordt in het kader van ‘Dood doet Leven’.
 • Natuurjournaal 26 juli 2020
  [released on: 26/07/2020]
  Tweede nest huiszwaluw vliegt uit en boerenwormkruid bloeit.
 • Natuur in de Lunenburgerwaard verder versterkt
  [released on: 25/07/2020]
  Met de aanleg van een moerasgebied en de aanplant van nieuw bos, zet de provincie Utrecht in op de komst van meer planten, dieren en vogels in het Natura 2000-gebied de Lunenburgerwaard.
 • Natuur in conflict: lessen uit conflicten over beheerjacht en bomenkap
  [released on: 25/07/2020]
  Het inzetten van jacht als vorm van natuurbeheer en het kappen van bos om dit om te vormen naar andere typen natuur zijn twee vormen van natuurbeheer die veel maatschappelijke reacties oproepen. Deze reacties leiden soms tot conflicten: situaties waarin belangen, waarden en waarheden onverenigbaar zijn.
 • Natuurjournaal 25 juli 2020
  [released on: 25/07/2020]
  Kruipertje bloeit in de stad en jongen eider vliegen uit.
 • Kustbroedvogels krijgen kleurringen
  [released on: 24/07/2020]
  Met het project Wij & Wadvogels worden de komende jaren maatregelen genomen om de kwetsbare kustbroedvogels te helpen. Dat gebeurt op basis van de laatste inzichten, die bijvoorbeeld worden verzameld door vogels van kleurringen te voorzien. Dit voorjaar zijn er meer dan 150 kluten en sterns en tientallen strandplevieren en bontbekplevieren geringd.
 • Interviews met dieren in de podcast Groene Oren
  [released on: 24/07/2020]
  Staatsbosbeheer maakt een podcastserie ‘Groene Oren’ waarin bijzondere dieren uit de Nederlandse natuur als ‘studiogast’ worden geïnterviewd over hun dagelijks leven. De tweede aflevering is gisteren online gekomen, waarin je actrice Lies Visschedijk hoort als gentiaanblauwtje.