This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Bedreigde vlinder krijgt beter leefgebied
  [released on: 15/10/2019]
  Met subsidie van provincie Noord-Brabant maakt De Vlinderstichting zich hard voor het behoud van de sterk bedreigde bruine eikenpage. Er zijn inmiddels mooie resultaten geboekt, maar om de soort echt een toekomst te kunnen bieden is meer nodig: een groter leefgebied met meer nectaraanbod.
 • Waarom zwermende spreeuwen niet botsen
  [released on: 15/10/2019]
  U bent gaar en op weg naar huis, staat buiten op Utrecht Centraal, kijkt nietsvermoedend omhoog en… ziet plotsklaps een spreeuwenwolk door de lucht wervelen. Wat een show! Dat geeft de burger moed. Ze doen het natuurlijk niet voor ons, maar waarom wel? En knallen ze nooit tegen elkaar? Spreeuwen uit het oosten trekken nu weer massaal naar Nederland; ga naar buiten en bewonder hun voorstellingen!
 • Grauwe bandspanner: nieuwe nachtvlinder voor Nederland
  [released on: 14/10/2019]
  In de Vijlenerbossen in Zuid-Limburg is, in een lichtval, een grauwe bandspanner aangetroffen. Deze nachtvlinder was nog niet eerder in ons land gezien. De dichtstbijzijnde vliegplaatsen liggen op respectievelijk 45 en 30 kilometer in België en Duitsland.
 • Beschermingsplan zandhommel: ‘Panda van de Nederlandse Delta’
  [released on: 14/10/2019]
  Vroeger kwam de zandhommel verspreid over een groot deel van ons land voor, vooral in het agrarisch gebied. Tegenwoordig resteren er nog maar twee populaties: rond het Haringvliet, met name op het eiland Tiengemeten, en in de Noord-Brabantse Biesbosch. Om te voorkomen dat deze soort uit ons land verdwijnt, is er in opdracht van de provincie Zuid-Holland een beschermingsplan opgesteld.
 • Wilde paardenhoeven kussen Zeeuwse duinvallei tot leven
  [released on: 13/10/2019]
  In de duinen van natuurgebied Oranjezon in Zeeland, beheerd door Het Zeeuwse Landschap, is spectaculaire vestiging van herfstbitterling gevonden. Deze zeldzame plant gedijt in pootafdrukken en slipsporen van de wilde konikpaarden die in het gebied leven. Ook duizendguldenkruid blijkt volop te profiteren van de sporen van deze grote grazers.
 • Boomwurger gevonden in Lauwersmeergebied
  [released on: 12/10/2019]
  Afgelopen zomer is in het Lauwersmeergebied een Boomwurger aangetroffen. Deze oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstige klimplant wordt in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland als een invasieve exoot beschouwd. Dankzij snelle herkenning en optreden van de boswachter is voorkomen dat deze exoot zich verder kan verspreiden in het gebied.
 • Koe in de wei, spreeuw blij
  [released on: 11/10/2019]
  De achteruitgang van spreeuwen in Europa trekt recent veel aandacht. Daarbij valt op dat in Oost-Europa de spreeuw juist iets toeneemt. Het permanent beweiden van grasland speelt een grote rol hierin, zo beschrijft een Europees consortium van onderzoekers deze maand in het tijdschrift Ornis Fennica. Nederlandse broedvogeltellingen (BMP) werden meegenomen in het onderzoek.
 • Bukharaherten uitgezet in natuurreservaat in Kazachstan voor tijgerproject
  [released on: 11/10/2019]
  Na meer dan honderd jaar lopen er weer vijf Afghaanse edelherten in het Ili-Balkhash natuurreservaat in Kazachstan. Het is de bedoeling dat er de komende jaren honderden Afghaanse edelherten uitgezet worden. Het is een belangrijke stap in het WWF-programma om de tijger terug te brengen in Kazachstan. De herten, ook wel ‘Bukharaherten’ genoemd, zijn daarbij als prooidier een essentiële schakel.
 • #Eekhoorns druk met het aanleggen van voedselvoorraden
  [released on: 10/10/2019]
  Voor eekhoorns zijn de herfstmaanden erg druk. Naast de gebruikelijke activiteiten als eten, hun vacht onderhouden, hun leefgebied tegen ongenode gasten beschermen en hun nest onderhouden en bouwen, moeten de dieren nu ook voedsel verzamelen om de winter door te komen. Eekhoorns houden namelijk geen winterslaap.
 • Veel rupsen kaasjeskruiddikkopje in Zeeuws-Vlaanderen
  [released on: 10/10/2019]
  Het kaasjeskruiddikkopje plant zich sinds 2009 weer voort in Nederland, en breidt zich dankzij klimaatverandering hard uit. Vanaf 2018 is hij officieel als standvlinder in ons land bijgeschreven. De eerste tien jaar werd hij voornamelijk in Zuid-Limburg waargenomen; in 2018 is de soort ook in Zeeuws-Vlaanderen ontdekt. Dit najaar zijn er daar al vele tientallen rupsen gevonden.
 • Met veel regen begint oktober op veel plaatsen goed voor de paddenstoelen
  [released on: 09/10/2019]
  Het is in het herfstbos momenteel zo gek nog niet, want tijdens paddenstoelenexcursies worden flink wat paddenstoelen gerapporteerd. Vooral in het westen van het land is veel regen gevallen. Er wordt gezegd dat in het binnenland de gevolgen van de droogte van de afgelopen zomers nog steeds merkbaar zijn, omdat er minder paddenstoelen tevoorschijn komen. De tijd zal het leren.
 • Nijmeegse tentoonstelling ‘Waal Onder’ in trek
  [released on: 09/10/2019]
  De familietentoonstelling ‘Waal Onder’ heeft sinds de opening al duizenden bezoekers naar museum De Bastei in Nijmegen getrokken. ‘Waal Onder’ brengt het leven van maar liefst veertig soorten inheemse vissen in beeld, waarvan twaalf trekvissen. Het leven in de Nederlandse rivieren blijkt veel gevarieerder en rijker dan je op het eerste gezicht zou denken.
 • Spreeuw op één bij vogelteldag
  [released on: 08/10/2019]
  Tijdens de internationale vogelteldag de Euro Birdwatch, afgelopen zaterdag, is de spreeuw het vaakst geteld. In totaal vlogen er 159.905 spreeuwen over ons land. De kolgans eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de vink. In heel Europa gingen vogelaars naar buiten om de najaarstrek in kaart te brengen.
 • Woon jij in Noord-Brabant en wil je meer leren over het monitoren van de plaatselijke #visstand en #waterplanten? Ga dan mee met een #excursie! @RAVON @FLORONNederland @Brabant @aaenmaas @wddommel @brabantsedelta
  [released on: 08/10/2019]
  Woon jij in Noord-Brabant en wil je meer leren over het monitoren van de plaatselijke visstand en waterplanten? Meld je dan aan voor een van de excursies, georganiseerd vanuit het Waarnemersnetwerk Noord-Brabant. Ook in het najaar van 2019 vinden er weer leuke activiteiten plaats.
 • Wisentenvacht geliefd als nestmateriaal @PWNwaternatuur @ARKNatuur
  [released on: 08/10/2019]
  In het Nationaal Pak Zuid-Kennemerland wordt sinds 2013 onderzoek gedaan naar nestbouw en -succes van diverse soorten broedvogels. Hierbij werd een opvallende ontdekking gedaan over het verschil in gebruikt nestmateriaal tussen de Kennemerduinen en het wisentengebied Kraansvlak.
 • Geen kunstmest en insecticiden, maar lieveheersbeestjes en wormen
  [released on: 07/10/2019]
  Wat kunnen wormen, sluipwespen, galmuggen en lieveheersbeestjes betekenen voor de landbouw? Om een antwoord op die vraag te krijgen, participeert de provincie Noord-Brabant in het FABulous Farmers-project. Via natuurlijke plaagbestrijding en het stimuleren van het bodemleven worden de kwaliteit van het bodem- en watersysteem en de biodiversiteit in het agrarische gebied gestimuleerd.
 • #Herfst komt laat op gang; vergelijk de #GrowApp foto’s en maak zelf ook een timelapse-video van het verloop van de herfst en doe mee aan onderzoek @wur @GLOBENederland
  [released on: 07/10/2019]
  Met de GrowApp timelapse-video’s wordt duidelijk dat de herfst van 2019 later dan de voorgaande twee jaar op gang komt. De herfstkleuring begint wel eerder dan in het zeer late 2016. De komende dagen en weken verkleurt Nederland. Help ook het verloop van de herfst in je tuin en straat met de GrowApp in beeld te brengen.
 • Klimop fantastische voedselbron voor insecten
  [released on: 07/10/2019]
  Er zijn mensen die een hekel hebben aan klimop en vinden dat deze veel te veel wordt gebruikt in tuinen en openbaar groen. Insecten zijn er echter groot fan van, want zo laat in het jaar is er niet veel nectar en stuifmeel te vinden. Wil je nu dan ook vlinders, zweefvliegen en bijen zien, dan moet je bij de klimop zijn.
 • Natuurinclusief bouwen, het nieuwe normaal in Overijssel
  [released on: 06/10/2019]
  Natuurinclusief bouwen: je hoort het gelukkig steeds vaker, maar het is nog lang niet de norm. Daar willen Natuur en Milieu Overijssel, de Provincie Overijssel en Vogelbescherming Nederland verandering in brengen. Dit doen we onder andere door een netwerk van groene vrijwilligers op te zetten, dat projectontwikkelaars kan helpen hun bouwprojecten natuurinclusief te maken.
 • Waarom sommige bomen de overhand krijgen in tropische regenwouden
  [released on: 06/10/2019]
  Tropische regenwouden zijn biodiversiteitshotspots bij uitstek, maar er zijn plekken waar een enkele boomsoort de overhand krijgt. Onderzoekers van onder andere Naturalis Biodiversity Center hebben ontdekt wat de oorzaak is van deze zogenaamde monodominantie. Alleen bomen die scheuten uit hun wortels kunnen laten groeien krijgen de overhand, zo schrijven ze in Scientific Reports.
 • Bosbranden in Indonesië, Rusland, Bolivia en Paraguay laten zich niet bestrijden
  [released on: 06/10/2019]
  "De wereld staat in brand", zo meldden verschillende organisaties waaronder WNF enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie nog niet voorbij. In verschillende landen over de hele wereld grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden tegen het vuur. Teken de petitie tegen ontbossing.
 • PWN partner van Nature Today
  [released on: 05/10/2019]
  PWN is sinds deze maand partner van Nature Today. En daar zijn we blij mee! Maar om te beginnen: wie is PWN eigenlijk?
 • Reddingsoperatie voor zeldzame bosplant ‘knikkend nagelkruid’
  [released on: 05/10/2019]
  Knikkend nagelkruid is een zeer zeldzame, kwetsbare plantensoort die op de Rode Lijst staat. Er is nog slechts een handjevol natuurlijke populaties te vinden in Nederland. De Bosgroepen, WUR en FLORON werken samen met Staatsbosbeheer aan een herstelprogramma voor de plant, om verdere achteruitgang en het verdwijnen van de soort te voorkomen.
 • Grote open dag NIOO op 5 oktober
  [released on: 04/10/2019]
  Maar eens in de drie jaar kan het: rondkijken op het hele onderzoeksterrein van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Op zaterdag 5 oktober zijn er zo’n veertig activiteiten en kan je bijna alle onderzoekers het hemd van het lijf vragen. Bijvoorbeeld over de natuur van, en voor, de toekomst.
 • Vierhonderd hectare Gelderse natuurgrond krijgt nieuwe eigenaar
  [released on: 04/10/2019]
  Bijna vierhonderd hectare Gelderse natuurgrond wisselt van eigenaar en beheerder. Dat is het resultaat van de Gelderse grondruil. Half mei plaatsten Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland de grond op het openbare platform Grondruilgelderland.nl. In totaal waren er 287 inschrijvingen. Deze week zijn 118 kavels gegund; tweederde van de aangeboden grond krijgt een andere eigenaar.
 • Benut stikstofcrisis als kans voor natuur en álle Nederlanders
  [released on: 04/10/2019]
  Veertien Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties reageren in een open brief op de stikstofcrisis. Er is een probleem, maar nu is ook het moment om samen te werken aan een oplossing.
 • Kansen voor bomen: de longen van de aarde
  [released on: 03/10/2019]
  Bomen zijn de longen van de aarde. Ze nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en dragen bij aan de gezondheid van mens en dier. Waar staan in Nederland de meeste bomen en waar zijn nog kansen om meer bomen te plaatsen?
 • Natuurgebied Overlangbroek in ere hersteld
  [released on: 03/10/2019]
  Bij Overlangbroek (UT) ligt een bijzonder natuurgebied: een vochtig rivierbos met voornamelijk essenbomen. Om het bos en de leefomgeving van de zeldzame dier- en plantensoorten die zich hier thuis voelen te behouden, is het belangrijk dat het bos vochtig blijft. Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht hebben ervoor gezorgd dat het bos in ere is hersteld.
 • Grote zwermen kleine mestkevertjes in de lucht en op gevels
  [released on: 03/10/2019]
  In delen van Nederland en België worden meldingen gedaan van vliegenzwermen en/of grote aantallen insecten die over de gevels lopen. Het blijkt om kleine mestkevers van het geslacht Aphodius te gaan. Deze mestkevers houden vooral van paardenmest. Het is nog onduidelijk waarom er dit jaar zoveel van deze mestkevertjes rondvliegen. Mogelijk spelen de bijzondere weersomstandigheden een rol.
 • Kadeni-stofuil breidt uit naar het Noorden
  [released on: 03/10/2019]
  De laatste jaren worden enkele trekvlinders onder de nachtvlinders steeds vaker gemeld. De Kadeni-stofuil is daar een voorbeeld van. Sinds de eerste bevestigde waarneming in Nederland in 2007 in Zeeuws-Vlaanderen, zijn er al meer dan vierhonderd meldingen uit ons land, vooral in het najaar.
 • Vijfde editie Wildlife Film Festival boordevol prachtige natuurfilms
  [released on: 02/10/2019]
  De mooiste nieuwe wildlifedocumentaires ziet u tijdens het Wildlife Film Festival, van 30 oktober t/m 3 november 2019 in filmtheater Cinerama in Rotterdam. Het festival pakt deze vijfde editie flink uit, met ruim honderd vertoningen van de meest bijzondere, spraakmakende en prachtige natuurfilms van makers uit binnen- en buitenland. De provincie Zuid-Holland is hoofdpartner van het festival.
 • Zeldzaam Moerastrechtertje teruggevonden
  [released on: 02/10/2019]
  In een nat schraalland in de Meppelerdieplanden (Noordoost-Overijssel) is het zeer zeldzame Moerastrechtertje gevonden. Dit is de derde vondst ooit in Nederland en ook in het buitenland wordt dit paddenstoeltje slechts zelden waargenomen.
 • ANB: Wolvin Naya slachtoffer stroperij
  [released on: 01/10/2019]
  De wolvin die rond de jaarwisseling van 2017-2018 met een GPS-zender door Nederland liep is spoorloos. Waarschijnlijk is deze wolvin het slachtoffer geworden van stroperij, zo bericht het Belgische Agentschap Natuur en Bos. Ook het lot van een aantal wolven die sinds 2015 in Nederland zijn gesignaleerd is onbekend.
 • Miljoenen vogels boven Nederland
  [released on: 01/10/2019]
  Begin oktober is de vogeltrek op zijn hoogtepunt. Miljoenen vogels vliegen over Nederland heen, het is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen. Op zaterdag 5 oktober aanstaande vindt daarom de jaarlijkse internationale trekvogelteldag, de Euro Birdwatch, plaats. Tienduizenden liefhebbers in heel Europa trekken deze dag naar buiten om de trekvogels te tellen.
 • Uitzonderlijk hoge aantallen gaaien tijdens invasiejaar
  [released on: 01/10/2019]
  2019 is een invasiejaar voor gaaien. Op drie achtereenvolgende dagen werden op telposten bij Doesburg, Amersfoort en Rhenen uitzonderlijke aantallen van rond de 2000 exemplaren geturfd, veroorzaakt door een combinatie van een succesvol broedseizoen en voedseltekort. In eerdere invasiejaren lagen de maxima rond de 1000. Het is nu de vraag of de vogels zullen doorstoten naar de kust.
 • De zeldzame beekprik terug in de Reusel
  [released on: 30/09/2019]
  De beekprik is een zeldzame en bedreigde beekbewoner. Om het behoud van de soort in Noord-Brabant veilig te stellen, is RAVON met subsidie van de provincie Noord-Brabant enkele jaren geleden gestart met het herintroduceren van de beekprik in de Reusel in Noord-Brabant. Inmiddels is het project afgerond, met hoopgevend resultaat.
 • De Quiz – nooit meer Nu.nl kijken
  [released on: 30/09/2019]
  Je kent het wel, je bent even verveeld achter je computer en voor de afleiding bekijk je Nu.nl voor het laatste nieuws. Dat is niet langer nodig. Want vanaf nu vul je verloren ogenblikken met het spelen van De Quiz. Hoe goed ken je je nachtvlinders, vogels en libellen? En weet je het verschil wel tussen een berkenspitsmuis en de hazelmuis?
 • Minder vlinders door stikstof
  [released on: 30/09/2019]
  Het is volop in het nieuws. Stikstof daalt neer in bermen, parken en natuurgebieden en zorgt voor een groot verlies aan biodiversiteit. De Commissie Remkes heeft gesignaleerd dat er behoefte is aan betere monitoring van deze veranderingen. Daarmee kan ook herstel van biodiversiteit bij afname van de stikstofbelasting in beeld worden gebracht. Voor vlinders zijn er al veel gegevens voorhanden.
 • Dood doet Veluwse natuur leven
  [released on: 29/09/2019]
  Onder de naam ‘Dood doet Leven’ besteden natuurorganisaties aandacht aan de rol van (grote) dode dieren in onze natuur en daarmee aan die van aaseters. Ook op de Veluwe zorgen fauna- en terreinbeheerders voor kadavers als onderdeel van de natuur.
 • Nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel maken zich hard voor een biodiverse toekomst
  [released on: 28/09/2019]
  Een brede maatschappelijke coalitie voor het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Daar tekenden 25 nieuwe partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor. Geen loze krabbel, want partners van het Deltaplan committeren zich aan positieve actie voor het herstel van biodiversiteit. Concrete plannen, waarvan niet alleen de natuur, maar ook de betrokken partijen beter worden.
 • Je omgeving in kaart brengen, inheemse kennis en een vogelatlas: nuttige inzichten in burgerwetenschap en natuurbehoud
  [released on: 28/09/2019]
  Wetenschap... Bij het woord denk je misschien aan professoren met dikke brillenglazen en witte jassen, of grote universiteitsgebouwen. Lange tijd klopte deze associatie. Er is echter een nieuwe vorm van wetenschap in opkomst, gebaseerd op burgers in het veld die data verzamelen - zonder universitair diploma. Wat is deze zogenaamde burgerwetenschap precies? En hoe kunnen we er gebruik van maken?
 • Topjaar voor Grauwe Klauwier
  [released on: 27/09/2019]
  De Grauwe Klauwier heeft zich dit jaar verder uitgebreid in Nederland. Gesteund door het droge, warme zomerweer is er sprake van een hoog broedsucces en veel terugkerende jongen van vorig jaar. In het Bargerveen werden circa 65 broedparen vastgesteld. Dit is een toename van ongeveer 20 procent ten opzichte van de voorgaande jaren en het hoogste aantal broedparen sinds 2001.
 • Reptielen in de crèche
  [released on: 27/09/2019]
  Van alle Nederlandse reptielen zijn in september tot ver in oktober jonge dieren te vinden. September en de eerste helft van oktober zijn de optimale periode voor het waarnemen van pasgeboren jonge slangen en hagedissen uit het bouwjaar 2019.
 • Bijzondere champignonparasolzwammen langs laantje in Heilooërbos
  [released on: 27/09/2019]
  Tijdens een paddenstoelenexcursie van Paddenstoelenstudiegroep 'De Noordkop' naar het Heilooërbos bij Alkmaar afgelopen zaterdag, werd de zeldzame Kristalchampignonparasol gevonden. De locatie van de vondst is een humusrijke berm van een laantje waar vrijwel elk jaar zeldzame champignonparasolzwammen worden gevonden.
 • Bodemdierendagen: onze onbekende 'onderburen' hebben aandacht en kennis nodig
  [released on: 26/09/2019]
  Welke belangrijke bodemdieren leven er ongezien in je eigen tuin? Of in het park om de hoek, op het balkon, groene dak en schoolplein? Ga op bodemdierensafari tijdens de speciale 5e editie van de Bodemdierendagen. Van donderdag 26 september t/m zondag 6 oktober kan iedereen weer bijdragen aan dit landelijke onderzoek. Omdat het feest is, krijg je daar een cadeautje van de bodemdieren voor terug!
 • Het is uilentijd
  [released on: 26/09/2019]
  De herfst is uilentijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, dan kun je flink wat uilen te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of met name in september en oktober vliegt. Ook zijn er al winteruilen actief. Je krijgt uilen het best te zien door met een lamp en laken of een lichtval te werken, of door te stropen.
 • Recordaantal #egels tijdens #Egelweekend 2019
  [released on: 26/09/2019]
  Vorig weekend vond een succesvolle tiende editie van het Egelweekend plaats. Een recordaantal van 2088 egels werden geteld: 1385 in tuinen en 703 daarbuiten. De meeste waarnemingen kwamen uit Friesland. Het recordaantal betekent niet direct dat de egelpopulatie weer groeit, na de matige afname over de voorgaande jaren. De Egelwerkgroep hoopt hier later dit jaar meer over te kunnen zeggen.
 • Opinie stikstof: wat kan er wel?
  [released on: 25/09/2019]
  Vanavond komt de Commissie Remkes met een lang verwacht advies over de aanpak van de stikstofproblematiek. De afgelopen dagen wordt het debat vooral gedomineerd door wat er niet kan. Maar wat kan er wél? Een juiste aanpak biedt veel kansen voor duurzame economische ontwikkeling, die zowel natuur als onze gezondheid ten goede komt, zegt het Wereld Natuur Fonds.
 • Vogeltrek kijken? Zo plan je het
  [released on: 25/09/2019]
  Het blijft vaak een beetje een stiekem gebeuren, toch is de halfjaarlijkse vogeltrek een volksverhuizing die z’n weerga niet kent. In dit stuk geven we tips hoe je elk weertype tot je bondgenoot kunt maken om veel trekvogels te zien. Op één enkele dag kunnen meer dan anderhalf miljoen vogels door Nederland passeren. Een goede kijkplek maakt het verschil.
 • Aanpak verwachte overlast #eikenprocessierups 2020 in de steigers
  [released on: 25/09/2019]
  Deze zomer gingen duizenden mensen met eikenprocessierupsklachten naar de huisarts. Volgend jaar verwachten we op basis van de vlinderdichtheid veel overlast. De minister van LNV heeft besloten om een Kennisplatform Processierups op te richten. Vandaag bespreken 500 professionals hoe de overlast beperkt kan worden. Een update van de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups is vandaag verschenen.
 • ‘Beslisboom Amerikaanse vogelkers’ helpt bij maken van weloverwogen bosbeheerkeuzes
  [released on: 25/09/2019]
  Bestrijden, uitfaseren of integreren en gelijktijdig het bos weerbaarder maken? Belangrijke vragen die boseigenaren en bosbeheerders zichzelf stellen als het gaat om de Amerikaanse vogelkers. Welke beheerkeuzes passen bij welk terreindoel? De nieuw ontwikkelde ‘Beslisboom Amerikaanse vogelkers’ biedt handvatten die helpen om met deze ‘nieuwe’ boomsoort om te gaan.
 • Een paddenstoelenkenner vertelt
  [released on: 24/09/2019]
  Eigenlijk was Ad Smits (73) voorbestemd om pater te worden. Maar na drie jaar op het seminarie in Boxtel, doofde voor hem het heilig vuur. Via de muloschool schopte hij het tot manager bij de Belastingdienst. Zijn passie voor de natuur heeft hij nooit losgelaten. Al 28 jaar is hij natuurgids.
 • Unieke akkerflora terug op Landgoed Haarzuilens
  [released on: 24/09/2019]
  Op het Landgoed Haarzuilens in Utrecht zijn zeldzame akkerplanten en karakteristieke vogelsoorten zoals de kievit terug, dankzij een samenwerking van Natuurmonumenten en de provincie Utrecht. Ecoloog Tim van den Broek: “Er staan hier dertig karakteristieke akkerplanten, waaronder de kleine wolfsmelk, naaldenkervel en akkerboterbloem. Zoveel soorten bij elkaar vind je bijna nergens in Nederland!"
 • Sterke afname van insecten in Nederland bevestigd
  [released on: 24/09/2019]
  In 2018 bracht Natuurmonumenten naar buiten dat de sterke achteruitgang van insecten, bekend uit Duitsland, ook in Nederland aan de orde is. Nieuwe analyses van de gegevens uit de Kaaistoep en Wijster geven meer inzicht in de ecologische groepen die het meest achteruitgaan. De resultaten zijn recent gepubliceerd in een artikel in het internationale tijdschrift Insect Conservation and Diversity.
 • Vijf vragen en antwoorden over de stikstofproblematiek
  [released on: 23/09/2019]
  In mei 2019 oordeelde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) – een overheidsprogramma om de schadelijke effecten van stikstof te beperken – niet voldoet. Sinds die tijd beheerst stikstof vrijwel dagelijks het nieuws. Wat is het probleem en wat zijn mogelijke oplossingen? Vijf vragen en antwoorden.
 • Is nachtvlinderen slecht voor je gezondheid?
  [released on: 23/09/2019]
  Het kijken naar nachtvlinders wordt steeds populairder. Veelgebruikte methodes zijn het vangen van nachtvlinders met lichtvallen of ze aantrekken met een lamp en laken. In beide gevallen worden lampen gebruikt die veel UV uitstralen, dit is namelijk het deel van het spectrum dat het best nachtvlinders aantrekt. Maar UV is toch schadelijk?
 • Opnieuw reuzenteek aangetroffen, nu in Wageningen
  [released on: 23/09/2019]
  Op 20 september is er een hyalommateek, een reuzenteek, op een pony in Wageningen aangetroffen. Er zijn dit jaar inmiddels al enkele vondsten van de hyalommateek bij de NVWA gemeld vanuit verschillende provincies in Nederland. Niet alle grote teken die aangetroffen worden, zijn automatisch reuzenteken. Volgezogen volwassen Nederlandse teken zijn ook fors.
 • Van open riool naar gedeeld belang: waterkwaliteit in steden
  [released on: 22/09/2019]
  Vijvers en andere stadswateren werden lang gezien als een soort open riool. Intussen weten we dat het zeer waardevolle ecosystemen zijn, maar de waterkwaliteit is vaak bedroevend. Om de oorzaken te doorgronden én om er iets aan te doen, schakelen onderzoekers van het NIOO en andere organisaties 'citizen scientists' in.
 • Innovatieve vispassage sluitstuk van ecologische verbinding
  [released on: 22/09/2019]
  Op 28 september wordt een vistrap geopend in de monding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel. Deze vistrap is bijzonder vanwege het grote hoogteverschil, oplopend tot vijf meter, in combinatie met een grote variatie in waterstanden in de Gelderse IJssel. Met de komst van de vispassage wordt het laatste obstakel weggenomen, zodat vissen nu ongehinderd tot in Duitsland kunnen zwemmen.
 • Miljoenen bomen aan te planten; de 10e Rassenlijst vertelt waar ze vandaan moeten komen
  [released on: 22/09/2019]
  De komende jaren worden miljoenen nieuwe bomen en struiken aangeplant in bos en openbaar groen. Maar welke bomen kun je waar planten als je rekening wilt houden met biodiversiteit, houtproductie en de recreatieve waarde? Met de volledig geactualiseerde 10e editie van de Rassenlijst Bomen is van 85 soorten bomen en struiken te bepalen waar je ze het beste vandaan kunt halen.
 • Nieuwe landnaaktslak en de droogte
  [released on: 22/09/2019]
  Landslakken en droogte gaan niet goed samen. Maar hoe zit het dan met geïmporteerde zuidelijke slakken, die droogte gewend zijn? Kunnen die makkelijker bij ons 'aanslaan'? Misschien helpt een dit voorjaar in ons land ontdekte naaktslak deze vraag te beantwoorden.
 • Bescherming van vleermuizen op Bonaire afhankelijk van bescherming grotten
  [released on: 21/09/2019]
  Bonaire herbergt ongeveer tweehonderd grotten. Deze grotten zijn cruciaal voor verschillende belangrijke diersoorten, met name vijf soorten van de enige inheemse landzoogdieren van Bonaire, de vleermuizen. Het Bonaire Caves and Karst Nature Reserve is een lopend project dat gericht is op het duurzaam gebruik en de bescherming van het grottensysteem van Bonaire.
 • Frans paddengrensgebied blijft stabiel
  [released on: 21/09/2019]
  De grens tussen twee verschillende soorten padden in Frankrijk lijkt zich niet te verplaatsen. Genetisch onderzoek door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center laat zien dat er, ondanks grote genetische uitwisseling tussen de twee soorten, een stabiel grensgebied lijkt te zijn.
 • Limburgs industrieterrein omgetoverd tot natuurjuweel
  [released on: 21/09/2019]
  Midden in het Limburgse natuurgebied de Kruispeel lag straalbedrijf Cuijpers. Pogingen om het bedrijfscomplex te verhuizen mislukten steeds. Maar nu ligt er op het voormalige industrieterrein een prachtig natuurgebied van 30 hectare. Met een slimme manier om grond te saneren wist ARK samen met rentmeester Van Soest het proces los te trekken. Zo kon een essentiële natuurverbinding worden hersteld.
 • Cursus Kleurkeur: (berm)beheer voor biodiversiteit
  [released on: 20/09/2019]
  Hoe kun je je bermen beheren en er ook veel vlinders hebben? Hoe pak je natuurvriendelijk bermbeheer aan? Waar moet je op letten als je op de trekker zit? Wat zijn bewezen effectieve maatregelen om in te zetten? Wat kan Kleurkeur voor jou betekenen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de cursus ‘Kleurkeur – basis’, gegeven door deskundige cursusleiders van De Vlinderstichting.
 • Verbeteren van luchtkwaliteit leidt altijd tot gezondheidswinst
  [released on: 20/09/2019]
  Onlangs deden het Longfonds, zorgverleners en wetenschappers een dringende oproep aan de Tweede Kamer. De boodschap van deze oproep was meer ambitie en effectievere maatregelen om de luchtkwaliteit substantieel te verbeteren. Wat zien wij op onze geactualiseerde luchtkaarten en hoe kun je de Atlas gebruiken voor een schonere lucht?
 • #Dwarsdijkerveld: van agrarische grond naar beschermd natuurgebied @ProvUtrecht
  [released on: 20/09/2019]
  De eigenaren van landgoed Dwarsdijkerveld in Tienhoven gaven de agrarische bestemming van hun 3,2 hectare grond op en beheren het nu als Natura 2000-gebied. Er zijn verschillende wandelpaden in de buurt te vinden om deze nieuwe natuur met eigen ogen te bekijken.
 • Steun de tweede #Atlas van de Europese #zoogdieren
  [released on: 19/09/2019]
  Europa kent een enorme verscheidenheid aan zoogdieren: van de grote rosse vleermuis in Oost-Europa tot de ijsbeer op de Noordpool. In 1999 is de verspreiding van Europese zoogdieren vastgelegd in ‘The Atlas of European Mammals’. De kennis over Europese zoogdieren is sindsdien spectaculair toegenomen. Onderzoekers en liefhebbers uit heel Europa hebben besloten om een vernieuwde atlas te maken.
 • Oranje luzernevlinder meest gemelde vlinder!
  [released on: 19/09/2019]
  De oranje luzernevlinder is een trekvlinder die ieder jaar, maar wel in wisselende aantallen, naar Nederland komt. Ze planten zich hier voort en de nakomelingen trekken aan het einde van het jaar weer terug naar het zuiden. Op dit moment zijn er erg veel oranje luzernevlinders hier. Afgelopen weekend was het zelfs de meest gemelde vlinder.
 • Landschappen lezen met de LESA
  [released on: 18/09/2019]
  Wateroverlast, verdroging, bodemverzuring, mineralengebrek, verlies van planten en dieren, ziekten en plagen bij bomen, verlies van identiteit door vervlakking van landschappelijk erfgoed; voorbeelden van landschappelijke uitdagingen waarvoor we soms terug moeten naar de bron, en een landschap goed moeten 'lezen' om een oplossing te vinden. Een landschapsecologische systeemanalyse helpt daarbij.
 • Roodborstjes op vakantie
  [released on: 18/09/2019]
  Voor de meeste mensen zit het er weer op, maar voor de vogels is hij net begonnen: de vakantie. De vogeltrek is alweer enkele weken onderweg. In Nederland kun je het roodborstje het hele jaar rond zien. Toch is het roodborstje wel degelijk een trekvogel. Hoe zit dat dan precies?
 • Reuzendikhoed: groot, groter, grootst
  [released on: 18/09/2019]
  Reuzendikhoeden, giganten van tweemaal de normale doorsnede, worden gevonden langs de IJssel tegenover Deventer. Dit is het tweede jaar op rij dat deze dikhoed er wordt aangetroffen. Het is een zeldzame soort, ernstig bedreigd en slechts in 18 atlasblokken gevonden. Hij groeit in graslanden op licht kalkrijke gronden, verspreid over heel Nederland. Als je hem vindt, gaat er wel wat door je heen.
 • Nederlandse bermen kleuren geel
  [released on: 17/09/2019]
  Menig berm kleurt momenteel geel door onder andere Bezemkruiskruid en de wilde variant van Pastinaak. Beide soorten lijken dit jaar in grotere aantallen te verschijnen dan eerdere jaren. Vermoedelijk profiteren ze van de warmte en droogte van afgelopen twee jaar, waardoor veel grassen in bermen afstierven. Hierdoor is er meer plek gekomen voor kruiden die meer droogtebestendig zijn.
 • Grote verschillen in soortenkennis bij volwassenen en kinderen
  [released on: 17/09/2019]
  Onderzoekers vonden bij een aantal groepen Nederlanders grote verschillen in soortenkennis van inheemse dieren. Basisscholieren, volwassenen en biologie-professionals herkenden uit 27 soorten bijna alle zoogdieren, maar vogels en insecten bleken niet bij iedereen bekend. Beperkte soortenkennis kan grote gevolgen hebben voor de aandacht voor biodiversiteit in Nederland
 • Slapende vogels in een kale nestkast
  [released on: 17/09/2019]
  Buiten slapen is niet erg behaaglijk in de herfst en winter. Vogels nemen hun maatregelen om dat te verdragen, maar wij kunnen ze een handje helpen door nu nestkasten schoon te maken of een nieuwe op te hangen.
 • Brabantse heksenboom boom van het jaar?
  [released on: 17/09/2019]
  Een bijzondere boom met een spannend, bijzonder verhaal. Dat is de heksenboom van Zwarte Kaat in het Brabantse Bladel. De boom dingt namens Noord-Brabant mee voor de titel ‘Boom van het Jaar’.
 • In memoriam: Frater Willibrordus, een markante waarnemer van De Natuurkalender
  [released on: 16/09/2019]
  Op 11 september 2019 overleed Frater Willibrordus. Jarenlang was hij op zondagochtend met een bijdrage aan de Fenolijn te horen in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO1. Hij genoot van de natuur en was in staat om anderen te inspireren en te enthousiasmeren om naar de natuur te kijken. Frater Willibrordus heeft ook vele duizenden fenologische waarnemingen gedaan aan honderden plantensoorten.
 • Provincie legt vispassage aan in Groot Mijdrecht
  [released on: 16/09/2019]
  Goed nieuws uit de polder Groot Mijdrecht Noord-Oost: er zijn genoeg broedende vogelparen gespot bij de laatste broedvogelmonitoring. De aanleg van een vispassage is de kroon op het werk bij de ontwikkeling van dit 17 hectare grote moeras tussen Utrecht en Amsterdam. Aangetrokken door een ‘lokstroom’ in het water, zwemmen stekelbaarzen – voedsel voor moerasvogels - door de sluis het moeras in.
 • Wisselend beeld witjes na hete, droge zomer 2018
  [released on: 16/09/2019]
  We zien dit jaar opvallende verschillen in het voorkomen van de vier soorten ‘witte’ koolwitjes in Nederland. De hete en droge zomer van vorig jaar pakte voor het klein geaderd witje negatief uit, terwijl groot koolwitje en klein koolwitje als de afgelopen jaren vlogen. Het scheefbloemwitje breidde zich juist verder uit. De verschillen komen vooral voort uit verschillen in leefgebied.
 • Stierenkuilen schakelen de natuur aaneen
  [released on: 15/09/2019]
  Stierenkuilen en zandbaden zijn belangrijk voor pionierplanten, graafwespen, zandbijen en andere insecten. Stieren in natuurlijke kuddes maken de kuilen in de bronsttijd. Zandbaden ontstaan door wisenten of paarden. In dit laatste deel van een zomerserie over stierenkuilen laten we zien waarom ze belangrijk zijn voor een heel scala aan planten- en diersoorten en waar je de kuilen zelf kunt vinden.
 • Kruisspin wederom meest geteld tijdens spinnentelling
  [released on: 15/09/2019]
  Vorig weekend was de nationale ‘Huis- en Tuinspinnentelling 2019’. Voor de zevende keer is de kruisspin de winnaar. Deze soort werd zowel in de meeste tuinen geteld, als ook met het hoogste aantal exemplaren gezien. De grote trilspin en de venstersectorspin namen de tweede en derde plaats in. De herfstspin is de opvallendste daler in de tuinranglijst.
 • Lachstern en reuzenstern: twee doortrekkers die op slaapplaatsen worden geteld
  [released on: 13/09/2019]
  Ons land is van belang voor doortrekkende lachsterns en reuzensterns uit noordoostelijker gebieden. Beide soorten blijven in de nazomer enige tijd bij ons hangen. De aantallen worden dan gevolgd met simultaantellingen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Terwijl de lachstern steeds zeldzamer wordt, neemt de reuzenstern juist toe.
 • Teunisbloempijlstaart: nieuwe standvlinder in Nederland
  [released on: 12/09/2019]
  De Europees beschermde teunisbloempijlstaart komt sinds 1996 voor in Nederland. Sindsdien is de soort met een flinke opmars bezig; de laatste jaren komt de vlinder verspreid voor in het zuidoosten van Nederland. Vorig jaar werden er voor het tiende jaar op rij rupsen gevonden. Dit betekent dat de soort een populatie heeft in ons land, en we hem tot de Nederlandse standvlinders kunnen rekenen.
 • Komend weekend: #Egelweekend!
  [released on: 12/09/2019]
  Op 14 en 15 september is het jaarlijkse Egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. Dit jaar is het extra speciaal: 2019 is het Jaar van de Egel, én het is de tiende editie van het Egelweekend.
 • Haring al in het Haringvliet? Doe mee aan het vissenweekend
  [released on: 11/09/2019]
  De Hollandse rivierdelta is van oudsher een kraamkamer voor opgroeiende jonge vissen. RAVON is in 2018 van gestart met een ’Zegen in de Delta’, een grootscheeps onderzoek naar jonge vis. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de effecten van de ‘Kier in de Haringvlietsluizen’. Dit najaar gooien we er een schepje bovenop, zoals tijdens de speciale editie van ons ‘Vissenweekend’. Doe jij mee?
 • Populiermelkzwammen niet alleen aanwezig in duinen, maar ook in bermen van snelwegen
  [released on: 11/09/2019]
  Een inwoner van Oostzaan reed met de auto over verkeersknooppunt Zaandam richting huis, toen hij in de berm grote paddenstoelen ontwaarde. Nieuwsgierig geworden, pakte hij thuis de fiets, want via het fietspad is het verkeersknooppunt goed te bereiken. Aangekomen zag hij grote groepen Populiermelkzwammen onder de vele populieren van het knooppunt staan.
 • Is het nou een rund of een wisent?
  [released on: 10/09/2019]
  Wisenten worden met grote regelmaat door elkaar gehaald met runderen. Dan weer met een Schotse hooglander, dan weer met een tauros. Maar een wisent is allesbehalve een rund. Al 200.000 jaar geleden trokken de wisenten hun eigen pad. Tijd om deze prachtige grote grazer beter te leren kennen.
 • Symposium: Burgers of overheid? Natuurbescherming in de 21ste eeuw
  [released on: 10/09/2019]
  Op zaterdagmiddag 2 november 2019 organiseert de Heimans en Thijsse Stichting het symposium met de titel ‘Burgers of overheid? Natuurbescherming in de 21ste eeuw’. Moeten burgers weer het voortouw nemen in de natuurbescherming? Wat blijft de rol van de overheid? En hoe gaan we om met tegenstellingen binnen die nieuwe burgerbeweging? Meld u nu aan.
 • Waarom zien we nu nergens woerden?
  [released on: 10/09/2019]
  Voor vogelaars is de periode net na het broedseizoen niet de makkelijkste tijd. Veel vogels zijn in de rui: ze krijgen een nieuw verenkleed. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor rovers. Logisch dus, dat ze zich veel verschuilen. En geluid maken ze ook al bijna niet. Een kwetsbare vogel wil natuurlijk niet teveel opvallen en bovendien hoeft er geen territorium meer te worden verdedigd.
 • Natuurontwikkeling op landgoed Zwanenburg
  [released on: 09/09/2019]
  Op landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther krijgt de natuur de ruimte. De eigenaar van het landgoed, Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, heeft voormalige landbouwgronden de bestemming natuur gegeven. Daar waar eerder gras en mais stond en pony’s graasden, groeit straks een kruidenrijk mengsel.
 • Gaaf! Koninginnenpage in mijn tuin!
  [released on: 09/09/2019]
  Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de koninginnenpage heeft prima gevlogen.
 • We moeten de natuur beschermen tegen ons
  [released on: 08/09/2019]
  Arachnologen worden ze ook wel genoemd; de mensen die gevangen zijn in het web van interesses rondom spinachtigen of arachnoïdea. Het overkwam Andrea Dekkers jaren geleden toen ze de IVN-natuurgidsenopleiding deed en daarna terecht kwam bij de insectenwerkgroep.
 • Gemiddelde noordse stormvogel heeft 24 stukjes plastic in maag
  [released on: 08/09/2019]
  Van 115 aangespoelde noordse stormvogels in de jaren 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid plastic in de maag bepaald. De 24 stukjes plastic die gemiddeld in een maag worden aangetroffen wegen 0,26 gram. Bijna alle magen bevatten wel iets van plastic. Jonge vogels hebben meer plastic in de maag dan oudere vogels. De hoeveelheid plastic loopt wel iets terug.
 • Bloemen en bestuivers op Canarische eilanden bevestigen Darwins 'evolutionaire wedloop'
  [released on: 07/09/2019]
  Onderzoekers van Naturalis ontdekten op de Canarische eilanden een verband tussen de vorm van orchideeënbloemen en de geologische ouderdom van het eiland waar de orchidee groeit. Hoe ouder het eiland, hoe langgerekter de bloem blijkt te zijn. Dit verband was al door Darwin voorspeld. Darwin voorzag een trend waarbij de lengte van bloemen en de tong van bestuivers allebei geleidelijk langer worden.
 • Zwervend lieveheersbeestje gearriveerd in Nederland
  [released on: 06/09/2019]
  In augustus is bij Roermond een niet eerder in Nederland aangetroffen lieveheersbeestje gevonden. Het betreft een soort waarvan uit het buitenland bekend is dat ze rondzwerft en soms op nieuwe plekken opduikt. Het feit dat de dichtstbijzijnde vindplaats 300 kilometer verderop ligt, maakt de vondst extra bijzonder. De kever heeft de Nederlandse naam zwervend lieveheersbeestje gekregen.
 • Een jaar lang in het zee-ijs
  [released on: 06/09/2019]
  De Duitse ijsbreker Polarstern zal zich een jaar lang laten ‘invriezen’ in het Noordpoolgebied om het Arctische systeem en klimaatverandering te onderzoeken. Vanuit WUR doen onderzoekers mee met deze unieke expeditie in twee projecten. Het ene Wageningse onderzoek richt zich op de Arctische kabeljauw; het andere op de uitwisseling van klimaat-actieve gassen tussen oceaan, ijs en atmosfeer.
 • Drie duurzame aanwijzingen voor alle 'soortgenoten'
  [released on: 05/09/2019]
  'De mens richt met zijn huidige destructieve economische koers het Familiebedrijf Natuur ten gronde', betoogde Louise Vet in de duurzame troonrede van 2019. Maar dat is geen reden tot pessimisme. De oplossing ligt in het innoveren mét de natuur, gebruikmakend van een wereld aan ecologische kennis. Want een crisis biedt ook altijd kansen.
 • Op ontdekkingstocht door ons groene erfgoed
  [released on: 05/09/2019]
  Het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Het thema is 'Plekken van plezier'. Ook in de natuur zijn dergelijke plekken te ontdekken. Op de Open Monumentendag kun je zelfs enkele natuurmonumenten bezoeken die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. Stel op de Atlas Leefomgeving je eigen fiets- of wandelroute samen. Of zoek de rust op, en ontdek mooie buitenplaatsen.’
 • #Tuintelling: #Dwergvleermuis blijft “huis, tuin en keukenvleermuis”
  [released on: 05/09/2019]
  In het weekend van 24 en 25 augustus vond de nazomerse vleermuistuintelling van 2019 plaats. Het was de tweede vleermuistuintelling ooit in Nederland, en werd georganiseerd door de Jaarrond Tuintelling en de Zoogdiervereniging. Zo’n 300 tuineigenaren deden mee en telden in totaal ruim 2600 vleermuizen: flink wat meer dan de 1907 vleermuizen bij de eerste tuintelling in mei 2019.
 • Rampjaar voor heivlinder en kommavlinder in het binnenland
  [released on: 05/09/2019]
  2019 blijkt een rampjaar voor de heivlinder en de kommavlinder. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen verontrustend laag. In grote populaties kunnen de soorten zich misschien nog wel herstellen, maar de kans is groot dat ze helemaal verdwijnen op plekken waar er al weinig waren.
 • Boomvalk zoekt kraaiennest
  [released on: 04/09/2019]
  De boomvalk is een bijzondere vogel: vanwege tijdgebrek voedt hij zijn jongen bij voorkeur op in oude kraaiennesten, vaak in populieren. De gemeente Den Haag onderzoekt nu het nestgebruik van de boomvalk om te ontdekken welke bomen moeten blijven staan en zo de graag geziene gast in de stad te behouden.
 • De kracht van gemalen steen bij bodemherstel
  [released on: 03/09/2019]
  In Nederland hebben we veelal te maken met arme, verzuurde bodems. Dat heeft grote gevolgen voor de flora en fauna. Om onze bossen en natuurgebieden te behouden en te koesteren voor de toekomst, is het essentieel dat er bodemherstel plaatsvindt. Het toevoegen van mineralen is daarbij een waardevolle maatregel. Het creëren van een goede balans in de bodem is namelijk de basis van het herstelproces.
 • Vastgoedsector erkent meerwaarde natuurinclusief project
  [released on: 03/09/2019]
  Over een kleine maand sluit de aanmelding voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen. Met de award willen Vogelbescherming, Zoogdiervereniging en de provincie Noord-Brabant de meest inspirerende natuurinclusieve projecten van Nederland extra in het zonnetje zetten. Steeds meer professionals erkennen de meerwaarde van een natuurinclusieve benadering, zo blijkt.
 • Spinnentelling 2019: 7 en 8 september
  [released on: 03/09/2019]
  In het weekend van 7 en 8 september wordt de Nationale Spinnentelling 2019 gehouden. Welke spinnen leven er in en rondom je huis? Ga ook op zoek naar spinnen en geef je waarnemingen door.
 • 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes; meer vruchten na warme winters en zomers
  [released on: 02/09/2019]
  Met naar schatting ruim 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes op de Veluwe gaat 2019 de boeken in als een redelijk mastjaar. De variatie tussen gebieden is dit jaar echter wel groot. Het is al weer het zevende opeenvolgende jaar met beukennootjes. Het blijkt dat hoe warmer de voorgaande winter en de zomer van het voorgaande jaar waren hoe meer beukennootjes aan de bomen zitten.
 • Veel kleine parelmoervlinders in het binnenland
  [released on: 02/09/2019]
  De kleine parelmoervlinder staat bekend als een duinvlinder, die ook wel in het binnenland opduikt. De laatste jaren zien we steeds meer kleine parelmoervlinders in het binnenland en dit jaar waren er heel erg veel. Hoewel de soort het in de duinen niet zo goed doet, zien we daar nog wel steeds de hoogste dichtheden.
 • Leemwespen forenzen naar stierenkuil
  [released on: 01/09/2019]
  Vier soorten leem- of metselwespen, een graafwesp en een bijensoort halen klei voor hun nest uit stierenkuilen. Stieren in natuurlijke kuddes maken die kuilen in de bronsttijd. In een reeks verhalen doet ARK-onderzoeker Jeroen Helmer vanuit de kuilen verslag van opmerkelijke ontdekkingen. Dit keer: het woon-werkverkeer van wespen en bijen naar een stierenkuil.
 • Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups ook tweede jaar zeer succesvol
  [released on: 01/09/2019]
  In het tweede jaar van het project ‘Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups’ werden op een proeflocatie met natuurlijke vijanden 80% minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Op de proeflocatie werd bijna 90% van de nesten aangevreten. Op de controlelocatie maar 3%. Tijdens het landelijke processierupssymposium voor professionals op 25 september worden de resultaten toegelicht.
 • Zes vragen over de oorzaken en gevolgen van branden in de Amazone
  [released on: 31/08/2019]
  De bossen in de Amazone worden ook wel de longen van de aarde genoemd. Hoewel deze beeldspraak niet helemaal opgaat (longen nemen zuurstof op en stoten CO2 uit; groeiende bossen nemen CO2 op en stoten zuurstof uit), is het gebied erg belangrijk voor het leven op aarde. De huidige branden leiden dan ook tot veel zorg. Onderzoekers van Wageningen University & Research geven uitleg over de situatie.
 • Explosieve groei van steltlopers in lisdoddeveld
  [released on: 30/08/2019]
  De provincie Utrecht experimenteert in Marickenland bij Vinkeveen (gemeente de Ronde Venen) sinds half juli met lisdodde. Op een gebied van zes hectare wordt onderzocht hoe deze 'rietsigaar' in dit veengebied het best groeit. In de zompige delen die half of net niet onder water staan, groeit de lisdodde goed. Verrassend is de explosieve groei van het aantal steltlopers in dit gebied.
 • Zeldzaam: bosuilen brengen tweede broedsel groot
  [released on: 30/08/2019]
  Nestonderzoeker Ronald Beskers viel bijna van zijn stoel toen hij in juli jonge bosuilen hoorde krijsen. Het paar in zijn Blaricumse tuin had voor de tweede keer een broedsel grootgebracht. Bosuilen staan erom bekend dat ze maar één broedsel grootbrengen, maar de uitzondering bevestigt de regel. Voor Nederland een uniek geval.
 • Beschuit met #eikelmuisjes! @Zoogdierverenig
  [released on: 29/08/2019]
  De zeldzame eikelmuis heeft jongen gekregen in een tweede leefgebied. De eikelmuis kwam tot in de jaren vijftig nog algemeen voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg, maar was in 2017 vrijwel verdwenen en teruggedrongen tot één kleine populatie van hooguit enkele tientallen dieren. Door de geboorte van jongen in een tweede leefgebied is de weg naar herstel hopelijk ingeslagen.
 • Spannend en verrassend! Doe komend weekend mee met de Nationale #Nachtvlindernacht @vlinderNL
  [released on: 29/08/2019]
  Wist u dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in ons land voorkomen? Wist u dat er roze, gele en mintgroene nachtvlinders zijn? Kent u de weeskinderen en de huismoeder? In het weekend van 30 en 31 augustus wordt weer de Nationale Nachtvlindernacht gehouden. Dan zal op meer dan honderd plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. En u kunt daarbij zijn!
 • Bouwen aan klimaatbestendige bossen en natuur
  [released on: 28/08/2019]
  Bijna dagelijks horen en lezen we over het veranderende klimaat, CO2-uitstoot, stikstof en de zorgwekkende impact van dat alles op bos en natuur. We zien confronterende beelden van verdroogde natuur, kwijnende bossen, dode bomen, opgedroogde vennen en dieren die het moeilijk hebben. Deze ontwikkelingen zijn al jaren aan de gang, maar er is wel degelijk iets aan te doen.
 • Naturalis-feestje levert grote spitskop op
  [released on: 28/08/2019]
  Op 27 augustus werd een populatie van de grote spitskop aangetroffen in een aangeplante grasvlakte bij het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Deze sprinkhaan lijkt zich dus te vestigen in ons land. We roepen alle natuurliefhebbers op om de komende dagen na zonsondergang in hun eigen omgeving alert te zijn op het zoemende geluid van de grote spitskop.
 • Glasaalintrek in 2019 een stuk lager
  [released on: 28/08/2019]
  Vorig jaar werd langs de gehele Nederlandse kust een sterke verhoging waargenomen in de aantallen glasalen (jonge paling). Dit voorjaar waren de aantallen wisselend tussen de verschillende regio’s en kwamen een stuk lager uit dan in 2018.
 • Zeldzaam Wit ruitertje twee keer gevonden in verschillende gebieden
  [released on: 28/08/2019]
  Het Wit ruitertje is een zeldzaam paddenstoeltje dat onlangs werd aangetroffen: voor het eerst in de Maneswaard bij Opheusden en in de Duursche Waarden bij Olst, waar het eerder (in het jaar 2000) is gevonden. Het is een klein wittig paddenstoeltje met een steeltje dat bij het ouder worden donkerder verkleurt. De soort groeit op rottend loofhout in vochtige bosjes op relatief voedselrijke bodems.
 • Een topprestatie voor de kerkuil!
  [released on: 27/08/2019]
  Een historisch moment: op 9 augustus om 11.23 uur legde vrouw kerkuil voor de camera’s van Beleef de Lente het zevende ei van het derde legsel. En dat tijdens het ruien! Een topprestatie: 17 eieren in één broedseizoen. Dit is uniek, daarom blijven de camera’s van Beleef de Lente vier weken langer open. Hoe zou het de uilskuikens uit dit derde legsel vergaan? Kijk live mee op www.beleefdelente.nl.
 • Kennemerstrand; topgebied voor Groenknolorchis en Honingorchis
  [released on: 27/08/2019]
  Het IJmuidense Kennemerstrand geniet een zekere faam onder orchidofielen vanwege het voorkomen van de zeldzame orchideeënsoorten Honingorchis en Groenknolorchis. Beide soorten zijn sinds hun jaar van eerste waarneming spectaculair in aantal toegenomen. De focus ligt nu op behoud van de kwetsbare vegetatie in dit bijzondere natuurgebied.
 • Scheefbloemwitje al bijna in heel Nederland
  [released on: 26/08/2019]
  Het scheefbloemwitje is pas sinds 2015 in ons land, maar is inmiddels in alle provincies al gezien en een groot deel van Nederland is al gekoloniseerd. De komende weken vliegt de soort nog en kan deze op nieuwe plekken worden ontdekt. Dat is niet zo eenvoudig, want hij lijkt best sterk op de andere witjes.
 • Maas weer opgeruimd
  [released on: 26/08/2019]
  Al meer dan 430 vrijwilligers hebben zich in 2019 ingezet voor schone Maasoevers. De resultaten van hun inzet zijn nu bekend: ze verzamelden meer dan 650 vuilniszakken van 60 liter vol met zwerfaval.
 • Verspreiding Japanse zeepbelslak komt langzaam op gang
  [released on: 25/08/2019]
  De Japanse zeepbelslak is sinds 2018 bekend uit het Veerse Meer. Toen kwam deze exoot uitsluitend voor op een kleine locatie ten oosten van de jachthaven bij Wolphaartsdijk. Ruim een jaar later zijn de dieren weliswaar aan een kleine opmars begonnen, maar is het bekende voorkomen tot op heden nog steeds beperkt tot een gebied van even ten westen tot even ten oosten van Wolphaartsdijk.
 • Regulier hooikoortsseizoen voorbij; Hitte echter gunstig voor alsemambrosia
  [released on: 25/08/2019]
  De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in bloei en kan lokaal hooikoortsklachten veroorzaken. Vooral bij vogelvoederplaatsen kan de alsemambrosia aanwezig zijn.
 • Diepzeesoorten
  [released on: 24/08/2019]
  Onderzoekers van Wageningen Marine Research en de pelagische visserijsector hebben gezamenlijk een determinatiegids voor diepzeevissoorten uitgebracht. De fotogids omvat een selectie van bijna honderd bijzondere vissoorten en tien inktvissoorten uit de meso-pelagische zone (tussen tweehonderd en duizend meter diepte) in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
 • Laatste fase natuurherstel Wooldse Veen in uitvoering
  [released on: 23/08/2019]
  De komende weken zullen de laatste werkzaamheden in en om het Wooldse Veen uitgevoerd worden. Het gaat om het dempen van sloten en het leggen van duikers, het inrichten van enkele voormalige landbouwpercelen, het plaatsen van scherm en het kappen van een kleine oppervlakte bos. Het is dan het eerste gebied in Gelderland waar de natuurherstelmaatregelen klaar zijn.
 • Werkgroep Zeearend volgt jonge zeearenden via een GPS-zender
  [released on: 23/08/2019]
  Vier zeearenden zijn sinds eind mei 2019 door de Werkgroep Zeearend voorzien van een GPS-zender: twee in Flevoland en twee in Krammer-Volkerak en Biesbosch. Daarmee kunnen de jonge vogels de komende jaren worden gevolgd, als ze op zoek gaan naar een eigen territorium en partner. Terreinbeheerders en overheden krijgen hiermee informatie over hoe ze de zeearend beter kunnen beschermen.
 • De zwartpootwolbij, een verrassende nieuwe bijensoort voor Nederland
  [released on: 23/08/2019]
  Op 30 juli werd tijdens veldwerk in de bebouwde kom van Ede een vrouwtje van de Anthidium septemspinosum aangetroffen, een wilde bij die niet eerder in ons land werd vastgesteld. Als Nederlandse naam wordt zwartpootwolbij voorgesteld. Het aantal soorten wilde bijen bekend uit ons land komt hiermee op 361.
 • Normen en waarden van belang in dialoog over opvolging mosselconvenant
  [released on: 22/08/2019]
  Uit onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat mosselkwekers, natuurorganisaties, beleidsadviseurs bij de overheid en wetenschappers verschillende ideeën hebben over hoe de natuur functioneert, en hoe je moet omgaan met die natuur. Nieuwe afspraken over mosselzaadvangst en mosselkweek in de Waddenzee vragen om breed gedragen onderzoek, en om het meenemen van normen en waarden.
 • Slim dakgebruik biedt kansen voor leefomgeving
  [released on: 22/08/2019]
  We krijgen steeds vaker te maken met extremer weer ten gevolge van klimaatverandering. Tegelijkertijd staat de energietransitie voor de deur; we moeten omschakelen naar alternatieve brandstoffen. En dan neemt de biodiversiteit ook nog eens af. Kunnen we onze eigen omgeving inzetten voor deze opgaven? Ja, we kunnen het dak op!
 • Tweede ronde zadellibellen?
  [released on: 22/08/2019]
  Op verschillende plekken in Nederland zijn dit jaar zadellibellen opgedoken. Dit waren zwervers uit het zuidoosten. Ze zijn samen met de distelvlinders uit de omgeving van Israël gekomen. Tot nu toe waren er, als er al zadellibellen naar Nederland kwamen, altijd maar een paar, maar dit jaar waren het er tientallen. Krijgen we de komende weken de nakomelingen te zien? Dat zou uniek zijn.
 • Bronstige stier laat de schoorsteen roken
  [released on: 21/08/2019]
  Stierenkuilen bieden vestigingsplekken voor de zeldzame schoorsteenwesp Odynerus melanocephalus. Deze wesp gedijt in kruidenrijke natuurontwikkelingsgebieden, maar wil er dan wel graag een stukje bodemwoeling bij. In een zomerserie over stierenkuilen presenteert ARK-onderzoeker Jeroen Helmer zijn verrassende ontdekkingen. Deze keer: een charmant bouwvakkertje in de stierenkuil.
 • Veel staalsteeltjes te vinden op Schiermonnikoog
  [released on: 21/08/2019]
  Staalsteeltjes zijn paddenstoeltjes waarvan de meeste soorten in groepjes in schrale, al dan niet drassige graslanden kunnen worden gevonden. Veel natuurliefhebbers hebben nog nooit staalsteeltjes gezien, want vrijwel alle soorten zijn zeldzaam. In het westen van Schiermonnikoog werd een opvallend groot aantal Bruine zwartsneesatijnzwammen opgemerkt.
 • We moeten Nederland weer mooi maken
  [released on: 20/08/2019]
  We spreken met Henny Brinkhof die bezig is met aanplant van wilgen. Met gebruik van de provinciale subsidie wijstgronden heeft hij drie percelen van 6½, 3½ en 1 hectare wijstgrond aangekocht. Over het laatste perceel loopt de Peelrandbreuk.
 • Vette trekvogels vliegen ver
  [released on: 20/08/2019]
  Ontiegelijk dik worden, daar zijn veel trekvogels nu druk mee. Ook in uw tuin zijn vogels bezig zich vol te eten. Want met voldoende brandstof aan boord kunnen ze hun lange reis zuidwaarts volbrengen. Daar is soms een onvoorstelbare aanpassing van hun lichaam voor nodig.
 • Vijftig tinten rood: heidelibellen
  [released on: 19/08/2019]
  Het is nu heidelibellentijd. Heidelibellen zijn voor veel mensen een moeilijke groep om op naam te brengen. Van de drie algemene soorten (steenrode, bruinrode en bloedrode heidelibel) lijken zelfs de namen op elkaar. Deze soorten worden dan ook vaak met elkaar verward. Als je weet op welke kenmerken je moet letten, kom je er vaak wel uit. Hier een korte stoomcursus heidelibellen herkennen.
 • #Nacht van de #Vleermuis en tweede #Vleermuistuintelling #tuintelling
  [released on: 19/08/2019]
  Vleermuisliefhebbers kunnen het weekend van 23 tot en met 25 augustus 2019 hun hart ophalen tijdens een van de ruim zestig excursies tijdens de Nacht van de Vleermuis 2019. Wie daar geïnspireerd raakt, of dat al was, kan op 24 en 25 augustus tijdens de tweede Nationale Vleermuistuintelling ook de vleermuizen in zijn eigen tuin in kaart brengen.
 • Grondnesten #eikenprocessierups compliceren beheersing. Op 25 september vindt er een processierupsbijeenkomst voor professionals plaats. Opgave kan via link in dit natuurbericht
  [released on: 19/08/2019]
  Een nieuwe studie bewijst dat de levenscyclus van de processierups met grondnesten een stuk ingewikkelder wordt. Rupsen met brandharen komen dan opeens pas in juni tevoorschijn. Dat is ruim nadat preventieve bespuitingen worden uitgevoerd. Het is één van de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de landelijke bijeenkomst voor professionals op 25 september.
 • Ernstig bedreigde heidehommel na 69 jaar herontdekt in Overijssel
  [released on: 19/08/2019]
  Voor het eerst in 69 jaar is de heidehommel weer waargenomen in Overijssel. Deze ernstig bedreigde hommelsoort kwam vroeger verspreid over een groot deel van Nederland voor maar was de laatste jaren alleen nog uit Drenthe bekend.
 • Wespendief: niet elke buizerd is een buizerd
  [released on: 18/08/2019]
  De meeste vogels zijn al lang klaar met het broedseizoen, zo niet de wespendief. Dit is de maand dat de jongen van deze meest onzichtbare, maar ook meest opmerkelijke roofvogel van ons land het nest verlaten. In de oudere bossen, vooral naald- en gemengde bossen, kun je met wat geluk jonge wespendieven horen bedelen. Niet lang meer, want spoedig begint de trek naar het zuiden, richting Afrika.
 • Kuddewaakhonden beschermen schapen op de Sallandse Heuvelrug
  [released on: 18/08/2019]
  Sinds januari 2018 loopt een twee jaar durende pilot met de inzet van kuddewaakhonden op de Sallandse Heuvelrug om schapen te beschermen tegen aanvallen door wolven, vossen of honden. Het doel is om in Nederland ervaring op te doen met de inzet van deze honden. Nu de wolf na 150 jaar afwezigheid weer terug is in Nederland is het nodig om schapen beter te beschermen.
 • Grove den en douglasspar niet gegroeid door droogte 2018
  [released on: 17/08/2019]
  Door de droogte in 2018 heeft de groei van de grove den en douglasspar in Nederland nagenoeg stilgestaan. Wageningen University & Research voert proefprojecten uit om bossen bestendiger te maken voor een veranderend klimaat.
 • Huiszwaluwen hebben het heftig bij hitte
  [released on: 16/08/2019]
  ‘Hittegolven gaan we steeds vaker meemaken. Ze worden heviger en langer in veel delen van de wereld.’ Dat stelt het klimaatrapport dat het IPCC vorige week publiceerde. Eind juli maakten we nog een forse hittegolf mee, zodanig dat het temperatuurrecord na 75 jaar doorbroken werd, en niet zo’n beetje ook. Hoe reageerden huiszwaluwen op de extreme temperaturen? Zij broedden immers nog volop.
 • Rosevleugel gevonden, een nieuwe sprinkhanensoort voor Nederland
  [released on: 16/08/2019]
  Woensdag 14 augustus vonden Joris Verhees en Pim Lemmers langs de Geul bij Bunde de eerste rosevleugel van Nederland. Net voordat ze hem vonden hadden ze het heel toevallig nog over de soort, aangezien de soort voor het eerst in lange tijd weer in België was gevonden.
 • Een melding van geraniumblauwtje, en nog eiafzettend ook!
  [released on: 15/08/2019]
  Er zijn in Nederland eigenlijk geen invasieve exoten onder de dagvlinders. Het geraniumblauwtje, dat af en toe in ons land wordt waargenomen, is in Zuid-Europa wel degelijk invasief en levert daar flinke schade in pelargonium- en geraniumkwekerijen. Vorige week werd er een eiafzettend vrouwtje gezien in Giessenburg. Laat daar de rupsen maar flink huishouden!
 • Verbod op zonnebaars van kracht
  [released on: 15/08/2019]
  Het pleidooi van RAVON en andere Europese organisaties om te stoppen met het verhandelen van de zonnebaars heeft zijn vruchten afgeworpen. Vanaf 15 augustus 2019 mag de soort niet meer verhandeld en gehouden worden in de Europese Unie.
 • Herstel vogelstand Nieuw-Zeeland duurt minstens 50 miljoen jaar
  [released on: 14/08/2019]
  De komst van mensen naar Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Ook nu is het voortbestaan van talloze soorten bedreigd. Onderzoekers hebben berekend dat er minstens 50 miljoen jaar evolutie nodig is om het verlies aan biodiversiteit te herstellen.
 • Niet elke rups is een processierups
  [released on: 14/08/2019]
  Er is deze zomer veel te doen geweest over de inmiddels welbekende eikenprocessierups. Elke rups met haren lijkt zo al snel een rups waar je voor moet oppassen. Veel rupsen met haren zijn echter geen enkel gevaar, sterker nog, je tuin wordt er een stuk leuker door. Maar hoe herken je de eikenprocessierups eigenlijk en welke rupsen wil je juist wel in je tuin hebben?
 • Maak van je huis een thuis voor stadsnatuur
  [released on: 13/08/2019]
  Natuurinclusief bouwen is de nieuwste trend om natuur in de stad te behouden. Want: jouw huis is niet alleen jouw thuis, maar ook een plek waar vogels en vleermuizen wonen. En daar kun je zelf veel voor doen. Bijkomend voordeel: groene tuinen vangen wateroverlast op bij extreme buien en zijn koeler in de zomer. Vijf tips om zelf aan de slag te gaan.
 • #Steenmarter trekt #Veluwezoom op
  [released on: 13/08/2019]
  In 2019 zijn voor het eerst steenmarters op de Veluwezoom vastgelegd met behulp van camera’s. De vraag is nu of er sprake is van een blijvende vestiging in de grote boskernen van de Veluwezoom of dat de soort zich alleen langs de randen op de overgang van het bos naar het cultuurlandschap zal kunnen handhaven. En hoe gaan de boommarters in dit gebied reageren?
 • Duizenden distelvlinders
  [released on: 12/08/2019]
  De distelvlinder heeft af en toe een 'invasiejaar'; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo'n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit Scandinavië bij.
 • Grootschalige sterfte van zeedieren in Grevelingenmeer
  [released on: 11/08/2019]
  Recente recordtemperaturen en werkzaamheden aan de spuisluis in de Grevelingendam hebben deze zomer er weer toe geleid dat door zuurstofgebrek ontelbare zeedieren in het Grevelingenmeer zijn doodgegaan. Door afwezigheid van stroming en het opwarmen van het zeewater is onder de tien meter een totaal gebrek aan zuurstof ontstaan. Als je hier duikt beleef je hoe het is om in een 'deathzone' te zijn.
 • Nieuw wandelboekje verbindt natuurherstel en cultuurhistorie
  [released on: 09/08/2019]
  In het Natura2000-gebied Stelkampsveld begint volgend jaar grootschalig natuurherstel. Het nabijgelegen museum De Lebbenbrugge heeft nu een wandelboekje uitgebracht, dat laat zien hoe dit herstel past in de veranderingen in het landschap van de afgelopen eeuwen. Aan de hand van een wandeling uit 1923 kijk je met andere ogen naar het landschap.
 • Nederlandse steden niet op hitte gebouwd
  [released on: 08/08/2019]
  Het was warm, warmer, het warmst de afgelopen weken. Steden in Nederland zijn niet op deze hitte gebouwd. In de stad wordt het gemiddeld veel warmer dan op het platteland. Dit heet het stedelijk hitte-eiland effect. Op de kaart Stedelijk hitte-eiland effect op de Atlas Natuurlijk Kapitaal lichten steden als oranje kooltjes op in een zee van blauw. Groen kan verkoeling brengen in de stad.
 • Zit de heivlinder straks nog op de hei?
  [released on: 08/08/2019]
  Augustus is de tijd voor de vlinders van de heide. Tot nu toe wordt de heivlinder niet veel gezien en in de duinen en op de Wadden is hij relatief veel meer aanwezig dan in de binnenlandse heidegebieden. De droge zomer van vorig jaar heeft daar vast en zeker mee te maken.
 • Eerste zelfstandige stappen van jonge Nederlandse Rode Wouwen niet zonder gevaar
  [released on: 07/08/2019]
  Sinds 2015 lijkt het aantal broedgevallen van Rode Wouwen in Nederland toe te nemen. Het is onbekend of deze toename een gevolg is van 'overflow' uit nabije buitenlandse populaties of voortkomt uit 'eigen' Nederlandse reproductie. Om hier antwoord op te krijgen is er een project gestart met het kleurringen en zenderen van jonge Rode Wouwen. De eerste gezenderde vogels zijn nu uitgevlogen.
 • 'Prachtlint' verbindt natuurparels in Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
  [released on: 07/08/2019]
  Door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden ontwikkelt zich een lang vlinder- en bijenlint: het Prachtlint. De gelijknamige werkgroep adviseert gemeenten, boeren en andere grondeigenaren hoe ze hun percelen bij- en vlindervriendelijk kunnen inrichten, onder het motto ‘Kleurrijk Groen, Samen Doen’. Eén van de parels is de voedselhaag van biologisch-dynamische boerderij Noorderlicht in Noordeloos.
 • Nieuwe paddenstoel voor Nederland: de 'Oranje sparrenhoutzwam'
  [released on: 07/08/2019]
  Afgelopen voorjaar werd op een dode stam in een sparrenbos in het Drents Friese Wold een feloranje houtzwam ontdekt. Het bleek te gaan om Pycnoporellus fulgens, een nieuwe soort voor Nederland. Het is een houtzwam van oude sparrenbossen, die in de ons omringende landen zeldzaam is. Sommige mycologen beschouwen de paddenstoel als een oerwoudsoort: een soort van weinig aangetaste bossen.
 • Negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant
  [released on: 06/08/2019]
  Er komen negen nieuwe tiny forests in Noord-Brabant. Deze mini bossen vormen een prima leefomgeving voor bijen, vlinders en andere dieren. Mensen die bij zo’n mini bos wonen, krijgen er een groene, gezonde plek bij, die de buurt onderling en met de natuur verbindt.
 • Waar zijn de tuinvogels gebleven?
  [released on: 06/08/2019]
  Ik zie geen tuinvogels meer! En als er één zit, heeft hij kale plekken. Wat is er aan de hand? Heerst er een gruwelijke vogelziekte en zijn ze allemaal dood?! Platgebeld wordt Vogelbescherming met deze vraag. Het antwoord: Geen zorgen, ‘onzichtbaarheid’ en een verfomfaaid uiterlijk zijn voor vogels in de nazomer normaal. Er zijn hier twee redenen voor.
 • Voortschrijdend rampscenario beekvissen
  [released on: 06/08/2019]
  Aanhoudende droogte en hoge temperaturen: het lijkt inmiddels normaal. Terwijl weerrecords sneuvelen, gaan soorten die afhankelijk zijn van koel stromend water ten onder. In 2018 bleek hoe kwetsbaar het watersysteem is. De huidige inrichting met een snelle afvoer van regenwater, grootschalig grondwatergebruik en weinig variatie aan dieptes en substraten maakt beken kwetsbaar in droge warme zomers.
 • Wespenoverlast in 2019 vertoont een grillig beeld
  [released on: 05/08/2019]
  De wespenpopulaties in 2019 laten een grillig beeld zien, zo blijkt uit een inventarisatie voor Nature Today onder wespenbestrijders. Vooralsnog is de wespenoverlast het grootst in het noorden van het land. In een groot deel van Nederland is de overlast vergelijkbaar met 2018. De meeste meldingen betreffen de Duitse wesp en de Franse veldwesp. Het aantal hoornaar meldingen is opvallend laag.
 • Is de buxusmot op haar retour?
  [released on: 05/08/2019]
  Vorig jaar stond de buxusmot in de tuinvlindertelling op plaats zeven. Er werden toen in de tuinen meer dan 4000 van deze exoot gemeld. Dit jaar stond de soort niet eens in de top 25, met nog geen 300 meldingen. Hoewel de buxusmot ook in augustus veel wordt gezien, lijkt het er toch op dat er dit jaar veel minder zijn dan vorig jaar.
 • Maashorst topgebied biodiversiteit
  [released on: 04/08/2019]
  De Maashorst wordt steeds soortenrijker! Twee paar grauwe klauwieren, een broedpaar raven en de nodige nachtzwaluwen dit jaar tonen aan dat het goed gaat met dit grote Brabantse natuurgebied. De natuurontwikkeling werpt zijn vruchten af. De omvorming van landbouwgrond naar bloemrijke graslanden levert samen met de heidevelden en bossen een gevarieerd landschap op.
 • Het nestseizoen van de zeeschildpadden op de Nederlands Caribische eilanden is van start
  [released on: 03/08/2019]
  Het nestseizoen van de zeeschildpadden is officieel begonnen: op elk van de Nederlands-Caribische eilanden zijn de eerste babyschildpadden uitgekomen. Tussen april en december gebruiken verschillende soorten zeeschildpadden onze Caribische eilanden om hun nesten te maken. Er zijn wel kleine verschillen tussen de eilanden wat betreft het precieze seizoen en de soorten die er hun eieren leggen.
 • Provincieakkoorden vaal groen: graag wat meer ambitie
  [released on: 03/08/2019]
  De coalitieakkoorden van de provincies bieden aanknopingspunten voor de natuur en geven kansen voor het herstel van boerenlandvogels, oordeelt Vogelbescherming Nederland. Toch zijn de afspraken op een paar uitzonderingen na zo algemeen en vaag dat er te weinig urgentiebesef over de ernst van de biodiversiteitscrisis uit de coalitieprogramma’s spreekt.
 • Meest voorkomende dier ter wereld leeft vooral in het Hoge Noorden
  [released on: 02/08/2019]
  Uit de eerste wereldwijde bodeminventarisatie van aaltjes blijkt dat de grootste aantallen in Arctische gebieden voorkomen, en niet in de tropen. De studie is gestart door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie, en uitgevoerd met gegevens van een groot internationaal team. In Nature leggen ze uit waarom klimaatverandering via deze bodemwormpjes een enorme impact kan hebben.
 • Gierzwaluwen vertrekken weer
  [released on: 02/08/2019]
  Weg zijn de schreeuwende groepen gierzwaluwen boven de wijk. Het luchtruim boven steden en dorpen wordt plots weer veel stiller. Hoe was het broedseizoen voor deze soort? Sommige vogelaars gaven aan dat ze weinig ‘giertjes’ zagen. Maar zegt dat iets over het aantal broedvogels?
 • Beleef de Lente van Vogelbescherming gaat door in de zomer
  [released on: 02/08/2019]
  De camera’s van het webcamproject Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland blijven deze zomer aan. Nu de kerkuil en de huiszwaluw bezig zijn met een nieuwe leg, valt er nog zoveel te beleven dat Vogelbescherming besloten heeft deze camera’s open te houden. Beleef de Lente trekt al jaren honderdduizenden kijkers, die via de webcams meeleven met het wel en wee van vogels in het broedseizoen.
 • Veel meldingen exotische hooikoortsplant in 2018
  [released on: 01/08/2019]
  Vorig jaar werden bijna zeventig procent meer waarnemingen gedaan van Alsemambrosia in het openbaar dan in voorgaande jaren. Het is echter nog onduidelijk of de warmte van vorig jaar tot meer zaadzetting heeft geleid. Om te voorkomen dat deze plant het hooikoortsseizoen verlengt, starten we vandaag weer met de jaarlijkse Ambrosiacampagne. Doe ook mee!
 • #Nederland niet geschikt voor #lynx, wel voor #goudjakhals
  [released on: 01/08/2019]
  De vestiging van de wolf in Nederland is na een jarenlange periode met individuele dwaal- en zwerfgasten een feit: dit voorjaar kreeg een wolvenpaar een nest jongen op de Veluwe. Het is nu de vraag of ook andere relatief grote roofdieren, zoals de Europese lynx en de goudjakhals, zich duurzaam zouden kunnen vestigen in Nederland.
 • Toch nog vlinders!
  [released on: 31/07/2019]
  De resultaten van de tuinvlindertelling die in juli werd gehouden, waren verontrustend. Er werden maar erg weinig vlinders geteld, vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds maandag komen er echter ook wat positievere berichten. Vooral de distelvlinder vliegt enorm goed en zo worden de vlinderstruiken toch nog goed bezocht. En niet alleen uit de tuin komen positieve berichten.
 • Jarenlange inzet vrijwilligers glasaalmonitoring beloond
  [released on: 31/07/2019]
  Tijdens het internationale congres van de Sustainable Eel Group in Londen eind juni ontving RAVON uit handen van de Engelse minister voor Visserij een prijs voor de door vrijwilligers uitgevoerde glasaalmonitoringsprojecten. Volgens de Minister wordt nergens ter wereld op zo’n grote schaal met behulp van vrijwilligers gegevens over de intrek van jonge aal (glasaal) verzameld als in Nederland.
 • Nachtvlinderaars opgelet: nachtelijke migratie kiezelsprinkhanen
  [released on: 30/07/2019]
  Recentelijk werd op twee plaatsen een kiezelsprinkhaan waargenomen op een lichtval voor nachtvlinders. Na de eerste vondst in 2010 werd gespeculeerd over de wijze van uitbreiden van de kiezelsprinkhaan. Omdat veel vindplaatsen zich langs spoorlijnen bevonden, leek transport met treinen een logische optie. Deze nieuwe vondsten wijzen erop dat de soort zich op eigen kracht kan uitbreiden.
 • Drijvende waterweegbree in Noord-Brabant: witte bloemenzee of dobberende klonen?
  [released on: 30/07/2019]
  FLORON en Waterschap de Dommel onderzochten in hoeverre het beheer in Brabantse beken effect heeft op de voortplanting en het behoud van Drijvende waterweegbree. Wat is de genetische diversiteit van deze streng beschermde waterplant en hoe kunnen we de soort het best behouden?
 • Weinig vlinders tijdens de tuinvlindertelling
  [released on: 29/07/2019]
  Van 6 tot en met 28 juli is, voor de elfde keer, de tuinvlindertelling weer gehouden. Er zijn zo’n 10.000 tellingen gedaan. Een kwartier lang noteerde men de vlinders die in de tuin aanwezig waren. Er zijn minder vlinders gezien dan in de voorgaande jaren. De atalanta is de meest getelde vlinder.
 • De nationale parken van Brabant
  [released on: 29/07/2019]
  Noord-Brabant heeft vier nationale parken. Het zijn veilige leefgebieden voor plant en dier. Ze behoren verder tot de mooiste landschappen van de provincie. De natuur in de parken maakt onderdeel uit van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden (Natura 2000). Om de biodiversiteit te behouden en te herstellen, geeft de provincie subsidie voor het beheer aan de terreinbeheerders.
 • Noordzeespons in Oosterschelde aangetroffen
  [released on: 28/07/2019]
  Sportduikers hebben in de Oosterschelde complexen van de Vijgspons aangetroffen. Het zijn opmerkelijke waarnemingen omdat de soort zeer regelmatig op wrakken in de Noordzee wordt aangetroffen maar zich niet in de Oosterschelde lijkt te kunnen vestigen. De Oosterscheldekering vormt voor veel zeedieren een slecht te passeren barrière en heeft een grote invloed op de ecologie van de Oosterschelde.
 • Succes met natuurlijke aanleg schelpdierbanken
  [released on: 28/07/2019]
  De oesterbroedjes in de Voordelta zijn flink gegroeid! Dat bleek uit twee monitoringsdagen bij de Brouwersdam. Dit voorjaar zijn er voor het eerst kleine oesterbroedjes op schelpen in de Noordzee geplaatst om te onderzoeken of dit een succesvolle manier is om nieuwe schelpdierbanken te ontwikkelen. De eerste resultaten zijn hoopvol.
 • Eerste lisdodde geplant in Marickenland
  [released on: 27/07/2019]
  In Marickenland is 15 juli een begin gemaakt met de aanplant van zes hectare lisdodde. De provincie wil weten hoe dit gewas het beste gedijt. Onderzoekers gaan experimenteren met zaai- en plantmethodes, verschillende typen kades die het water binnen de lisdoddepercelen moeten houden en maatregelen die vraat door ganzen tegen kunnen gaan.
 • Eerste vlinders vliegen uit, naderend einde van het eikenprocessierupsseizoen
  [released on: 27/07/2019]
  De eerste eikenprocessievlinders zijn uitgevlogen. Op 22 juli zijn de eerste vlinders in de feromoonvallen in Mill waargenomen. De warme omstandigheden zijn nu erg geschikt om een lange afstand te kunnen overbruggen. Als de vlinders eind september zijn uitgevlogen, is het tijd om de balans op te maken en voorbereidingen te maken voor het beheer van volgend jaar.
 • Gelderse Staten bomen over bos
  [released on: 26/07/2019]
  De discussie over bos en bomen kan niemand ontgaan zijn. Het kappen van bomen roept protest op: langs wegen, in de duinen, op de heide en in de stad; maar ook in het bos zelf. De provincies gaan over het natuurbeleid en moeten dus een standpunt innemen. Zeker Gelderland: de bosrijkste van allemaal.
 • #Hitte #stress bij #vleermuizen
  [released on: 26/07/2019]
  Het is en wordt weer erg warm in Nederland. Zeker voor vleermuizen die in de spouwmuren of in daken aan zonzijdes van gebouwen leven. Wanneer vleermuizen binnen de spouwmuur of het dak niet naar een koelere plek kunnen verhuizen, dan zijn ze gedwongen om van gebouw te wisselen of buiten aan de muur te gaan hangen. Help vleermuizen met meer verkoelend water en groen in stad en dorp!
 • Meer dan veertig eitjes van een keizersmantel in één tuin
  [released on: 25/07/2019]
  Net als in ons land, worden er nu ook in Vlaanderen vlinders in tuinen geteld. Vaste Vlaamse teller Ortwin Hoffmann had dit jaar wel een heel bijzondere tuinvlindertelling. Een keizersmantelvrouwtje zette meer dan veertig eitjes af in zijn tuin!
 • Fossielvrij door Klimaatakkoord: wat zijn effecten op mens en natuur?
  [released on: 25/07/2019]
  Wat betekent het Klimaatakkoord voor onze veiligheid, gezondheid en natuur? Het RIVM voerde een eerste verkenning uit. De overgang naar elektrisch vervoer zorgt voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast. Daarnaast kunnen de maatregelen ervoor zorgen dat er in 2050 zo’n 10 procent minder stikstof in de natuur terechtkomt. Dit kan de biodiversiteit ten goede komen.
 • Warme steden sturen slakkenevolutie
  [released on: 25/07/2019]
  Hoogleraar Menno Schilthuizen, auteur van 'Darwin in de stad', en onderzoeker Niels Kerstes van Naturalis onderzochten samen met Vincent Kalkman en Thijmen Breeschoten hoe de stedelijke temperatuur de evolutie van slakkenhuisjes beïnvloedt. Op 19 juli 2019 verscheen hun artikel 'Snail shell colour evolution in urban heat islands detected via citizen science' in Communications Biology.
 • Schotse tuimelaars tussen Texel en Den Helder
  [released on: 24/07/2019]
  Een unieke waarneming afgelopen vrijdag voor de Noord-Hollandse kust. NIOZ-onderzoeker Jeroen Hoekendijk en collega-onderzoekers van Wageningen Marine Research zagen vrijdagochtend twee groepen van 10 tuimelaars gestaag het Marsdiep, het zeegat tussen Texel en Den Helder, inzwemmen. "Heel bijzonder", zegt Hoekendijk, "want tuimelaars zie je zelden vanaf de kust en zeker niet in zo’n grote groep."
 • Nieuwe ronde subsidie voor behoud van icoonsoorten in Zuid-Holland
  [released on: 24/07/2019]
  Vanaf 15 juli 2019 stelt de provincie Zuid-Holland opnieuw subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen aan het behoud van Zuid-Hollandse icoonsoorten: dier- en plantensoorten die belangrijk zijn voor de natuur in de provincie. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren kunnen projecten indienen. Eerdere subsidies leidden al tot mooie resultaten, zoals in de Hof van Seghwaert.
 • Ook droogte is een natuurlijk proces
  [released on: 24/07/2019]
  2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden soorten sterven. Maar dat er in zo’n droge periode nog veel meer gebeurt viel dit jaar pas goed te merken.
 • Herstel leefgebied bronlibel in Noord-Brabant
  [released on: 23/07/2019]
  Het vermoeden bestaat dat de bronlibel door de extreem droge zomer van 2018 is verdwenen uit de Esperloop in Noord-Brabant. Dit geeft aan hoe kwetsbaar het leefgebied van deze zeldzame libel is. De provincie heeft subsidie verstrekt aan de Vlinderstichting om te onderzoeken of de libel echt is verdwenen. Er is ook geld beschikbaar om het leefgebied van de bronlibel te herstellen.
 • Mijlpaal voor de Jaarrond Tuintelling
  [released on: 23/07/2019]
  Dit weekend bereikte de Jaarrond Tuintelling een heuse mijlpaal. Het prachtige aantal van 250.000 tellingen werd gehaald en dat in nog geen vijf jaar tijd! Door de jaren heen hebben meer dan 16.000 tellers ruim 5200 verschillende soorten dieren en planten geteld in meer dan 1300 tuinreservaten. Wat heeft dat kijken en tellen van dit grote citizen science project zoal opgeleverd?
 • Kleurkeur: voor meer biodiversiteit in bermen en groenstroken
  [released on: 22/07/2019]
  De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur hebben in 2019 Kleurkeur ontwikkeld. Kleurkeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Dankzij Kleurkeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor insectenvriendelijk bermbeheer. Beter bermbeheer zorgt voor meer bloemen, en een grotere overlevingskans van insecten als vlinders en bijen.
 • Opnieuw een succesvol steppekiekendiefpaar in Nederland
  [released on: 22/07/2019]
  Deze zomer is het een steppekiekendiefpaar gelukt om zes jongen groot te brengen. In 2017 werd er voor het eerst in Nederland officieel een broedend paartje steppekiekendieven vastgesteld. Ze brachten in een Groninger graanakker in een beschermd nest vier jongen groot. Na een mislukte broedpoging in 2018 krijgt het verhaal rond de Nederlandse steppekiekendieven nu dus een zeer succesvol vervolg.
 • Dode das leeft!
  [released on: 22/07/2019]
  Dode dieren zijn een bron van voedingsstoffen en voortplantingshabitat voor andere dieren. Daarmee zijn ze de laatste schakel in de voedselketen. Een filmpje van een dode das laat zien hoe verschrikkelijk veel insecten kunnen voortkomen uit een kadaver.
 • 85 mannen in een stierenkuil
  [released on: 21/07/2019]
  Over insectenhotels gesproken: 85 mannen van de bijenwolf, een graafwesp, hebben voor zeker een maand een stierenkuil geboekt in de natuurlijk begraasde uiterwaarden van de Ooijpolder bij Nijmegen. De kuilen die de stieren maken in de bronsttijd blijken grote aantallen insecten te herbergen. Een walhalla voor onder andere de bijenwolf.
 • Komende week hooikoortsklachten door bijvoetpollen en hitte
  [released on: 21/07/2019]
  Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden. Lees de tips om klachten te verminderen.
 • Steeds meer ringgegevens van vogels online beschikbaar in NLBIF @NLBIF @niooknaw
  [released on: 20/07/2019]
  In Nederland worden jaarlijks zo’n 300 duizend vogels geringd. De afgelopen honderd jaar heeft dit ruim 15 miljoen ringgegevens opgeleverd. Het Vogeltrekstation verzamelt al deze gegevens; via NLBIF is een deel hiervan te downloaden. Zo komen er tijdreeksen beschikbaar die veranderingen over lange tijdperiodes weergeven, en ons begrip van de vaak complexe relaties in de natuur vergroten.
 • Haaienexpeditie naar Saba Bank
  [released on: 19/07/2019]
  Van 15 tot en met 25 juli is er een internationale haaienexpeditie naar de Saba Bank. Het doel is inzicht te krijgen in de rol van de Saba Bank in de levenscyclus van verschillende haaiensoorten, om deze beter te kunnen beschermen. De onderzoekers gebruiken een nieuwe satelliettechnologie om haaien te volgen, en werken samen met lokale vissers om de bijvangst in kreeftenfuiken te verminderen.
 • Zeer veel trekkende pimpelmezen in juni
  [released on: 19/07/2019]
  In juni werden er zeer grote aantallen pimpelmezen geteld, met name aan de kust. Op trektelpost de Ketelbrug/Kamperhoek kwam er op 25 juni een recordaantal pimpelmezen voorbij. De trek wijst op bijzonder goede broedresultaten in combinatie met voedselgebrek. Het is nog onbekend waar de vogels vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. Normaal gesproken trekken pimpelmezen in het najaar.
 • Nieuwe #eikelmuizen voor Zuid-Limburg
  [released on: 18/07/2019]
  Begin deze maand zijn er voor de derde keer eikelmuizen uitgezet in de omgeving van Bemelen. De uitzetting maakt deel uit van het soortbeschermingsplan voor de eikelmuis dat sinds juni van dit jaar in uitvoering is.
 • Meest bekeken vragen op Processierups.nu
  [released on: 18/07/2019]
  Op donderdag 4 juli lanceerden we de website Processierups.nu met meer dan honderd vragen en antwoorden over processierupsen. In de eerste twee weken zijn er ruim honderdduizend mensen op de site geweest: samen bezochten zij ruim negenhonderdduizend pagina’s. In dit bericht de top 25 van meest bekeken vragen. Ook zijn er recent nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd.