This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Zonder het beschermen van onze bossen wereldwijd is er geen toekomst
  [released on: 21/04/2021]
  Sommige bomen hebben beide wereldoorlogen, de gevolgen van klimaatverandering en het verlies, en nu ook de geleidelijke terugkeer, van belangrijke dieren zoals wolven overleefd. Voor vele mensen over de hele wereld hebben bos en natuur een vredig en aardend effect gehad in deze verontrustende tijden. Maar wat als op een dag al deze bossen zouden verdwijnen of onherstelbare schade zouden oplopen?
 • Eikenprocessierupsen nu landelijk uitgekomen
  [released on: 21/04/2021]
  Door de warmte eind maart kwam op 1 april ongeveer tien procent van de eerste eipakketten van de eikenprocessierupsen uit. Daarna volgde een koude periode die een paar weken heeft aangehouden, waardoor de uitkomst van het merendeel van de eipakketten van de eikenprocessierups stopte. Afgelopen weekend stegen de temperaturen en zijn de resterende eipakketjes uitgekomen.
 • Vogelbescherming pleit voor 'Basiskwaliteit Natuur' als voorwaarde voor herstel
  [released on: 21/04/2021]
  Het platteland is stiller geworden sinds grutto en veldleeuwerik op veel plekken verdwenen zijn. Bijen en andere insecten nemen sterk in aantal af. Het zijn symptomen van een verzwakte natuur. Vogelbescherming Nederland pleit daarom voor een ’Basiskwaliteit Natuur’: een minimaal kwaliteitsniveau waaraan onze omgeving moet voldoen.
 • Online lezing over paddenstoelen in voorjaar en vroege zomer
  [released on: 21/04/2021]
  In zijn tweede lezing over paddenstoelen in het voorjaar bespreekt Chiel Noordeloos de voorjaarssatijnzwammen. Hij zal daarbij niet alleen de verschillende soorten de revue laten passeren, maar ons tevens inwijden in de bijzondere leefwijze van deze paddenstoelen. Daarnaast zal hij ingaan op andere soorten die in het voorjaar voorkomen.
 • Marmerkreeften bedreigen unieke amfibieën in de Overasseltse en Hatertse Vennen
  [released on: 21/04/2021]
  Slecht nieuws voor de zeldzame amfibieën in de Overasseltse en Hatertse Vennen, nabij Nijmegen. In dit unieke natuurgebied komen maar liefst elf soorten amfibieën voor, waaronder de bedreigde knoflookpad. In 2018 zijn hier voor het eerst marmerkreeften aangetroffen. De kreeften vermeerderen zich explosief en koloniseren nieuwe wateren over land.
 • Natuurjournaal 21 april 2021
  [released on: 21/04/2021]
  Rode klaver bloeit, bruine kiekendief legt eieren.
 • Landschapswijzer geeft iedereen tips voor het planten van bomen en struiken
  [released on: 20/04/2021]
  Het Platform Kleine Landschapselementen heeft met steun van provincie Utrecht 'De Landschapswijzer' uitgegeven. Dit handboek biedt onder meer een overzicht van de bomen en struiken die in de provincie voorkomen. Het komt van pas als je landschapselementen wil aanleggen in het agrarisch gebied, maar ook als je bomen wil planten in je tuin.
 • Onderzoek herstel van konijnenpopulaties in kustduinen in beeld
  [released on: 20/04/2021]
  Het gaat niet zo goed met de konijnen in het duingebied. Niemand weet hoe dat komt. Daarom startte het Kennisnetwerk OBN in 2017 met een landelijk onderzoek. De onderzoekers bekijken de leefgebieden van konijnen in het duin en verzamelen konijnenkeutels en bloedmonsters. In een recent verschenen video wordt het onderzoek in beeld gebracht en een preview van de eerste resultaten gegeven.
 • Tekenactiviteit in grote delen van Nederland (zeer) hoog
  [released on: 20/04/2021]
  Ondanks de kou in april is de teek er wel. De Teken-alert in de Nature Today App geeft momenteel voor grote delen van Nederland aan dat de tekenactiviteit hoog tot zeer hoog is. Het is dus belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Vergeet je de tekencheck ook wel eens? Stel dan gratis een persoonlijke herinnering in en krijg ’s avonds een melding om te checken.
 • Raapzaad: symbool voor slecht bermbeheer
  [released on: 20/04/2021]
  Een van de meest opvallende planten in april is Raapzaad. Goudgeel kleuren de bermen, akkers en waterkanten waar deze kruisbloemige in groeit en bloeit. Raapzaad wordt door insecten hogelijk gewaardeerd. Toch is de aanwezigheid van de plant meestal geen goed teken. Raapzaad groeit vooral in soortenarme, geklepelde bermen. Na de bloei van Raapzaad valt hier voor insecten weinig meer te halen.
 • Natuurjournaal 20 april 2021
  [released on: 20/04/2021]
  Kleine ooievaarsbek staat in bloei, kuifmees begint met broeden.
 • Prachtige nachtvlinders in het voorjaar
  [released on: 19/04/2021]
  In april beginnen de dagvlinders flink te vliegen, maar ook zijn er al een heel aantal nachtvlinders actief. Sommige daarvan zijn schitterend gekleurd. Twee daarvan, de dennenuil en de nunvlinder, zijn ook algemeen en op veel plaatsen in ons land te vinden. Je moet er alleen wel wat voor doen.
 • Met zijn vliegende vriend schiet Ton weidevogels te hulp
  [released on: 19/04/2021]
  Het aantal weidevogels gaat ontzettend hard achteruit, constateert Ton Hannink tot zijn spijt. Gelukkig wordt er sinds enkele jaren letterlijk hulp ingevlogen: een drone vergemakkelijkt het zoeken naar nesten op het boerenland. De Drunenaar is een van de drie ‘drone-piloten’ bij Brabants Landschap. “Dit werk draagt eraan bij dat we een redelijk aantal jonge weidevogels toch groot krijgen.”
 • Teken bijten bij kinderen vaker in hoofd en nek
  [released on: 19/04/2021]
  Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme.
 • Natuurjournaal 19 april 2021
  [released on: 19/04/2021]
  Boerenzwaluw is weer terug, eerste hazenjongen geboren.
 • Een week lang haaienonderzoek rondom Sint Maarten
  [released on: 18/04/2021]
  In de week van 11 april doen leden van de NFSXM, de DCNA, de SCF en Beneath the Waves haaienonderzoek in de territoriale wateren van Sint Maarten. Het doel van het project is om gegevens te verzamelen over haaien rondom Sint Maarten en om de deelnemers te trainen in echografietechnologie, om later te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien .
 • Stand van lente nu vergelijkbaar met vijftig jaar geleden
  [released on: 18/04/2021]
  We hadden een vroege voorlente, maar door de hele koude april verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag. De planten komen inmiddels zeer laat in bloei. De huidige timing is vergelijkbaar met het gemiddelde van vijftig jaar geleden en dat zijn we niet meer gewend. Een mooie kans voor het Natuurkalenderonderzoek. Geef ook jouw eerstelingen door.
 • Identiteit van waaierworm na veertien jaar bekend
  [released on: 18/04/2021]
  In 2006 ontdekten sportduikers in de Oosterschelde een voor Nederland nieuwe, kleine witte waaierworm. Binnen- en buitenlandse experts wisten die destijds niet op naam te brengen. Nu, veertien jaar later, lukte dat wel. De nieuwe soort is Parasabella langerhansi, de Knikwaaierworm.
 • Natuurjournaal 18 april 2021
  [released on: 18/04/2021]
  Knobbelzwaan legt eieren, gewone vogelmelk bloeit.
 • Aantal neushoorns in Nepal groeit met 16 procent
  [released on: 17/04/2021]
  De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021, die liep van 22 maart tot 10 april.
 • Zul je net zien, geen bij te zien
  [released on: 17/04/2021]
  Jong en oud kan bijdragen aan onderzoek naar de wilde bijen en helpen deze deels bedreigde diergroep te beschermen. Hoe? Door dit weekend mee te tellen voor de Nationale Bijentelling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als geen bij zich laat zien?
 • Natuurjournaal 17 april 2021
  [released on: 17/04/2021]
  Lelietje-van-dalen bloeit, boomkikkermannen roepen vrouwtjes.
 • Natuurinclusiever boeren en kringlopen sluiten? Provincie Gelderland helpt boeren zoals Frank
  [released on: 16/04/2021]
  Provincie Gelderland wil met nieuw beleid gangbare boeren ondersteunen naar onder andere een natuurvriendelijker manier van werken, het sluiten van kringlopen (verminderen van verliezen) en het verlagen van uitstoot van stikstof of ammoniak. De grote groep boeren wordt aangemoedigd om zowel grote als kleinere stappen te zetten. Zoals melkveehouder Frank Lankhorst, die het roer rigoureus omgooide.
 • Nederland in top vijf EU-landen met meeste importproducten gelinkt aan ontbossing
  [released on: 16/04/2021]
  Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor tachtig procent van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproductie.
 • Natuurjournaal 16 april 2021
  [released on: 16/04/2021]
  Bloeiende bosaardbei en broedende boomklevers.
 • Wat te doen met exotische eekhoorns?
  [released on: 15/04/2021]
  Nederland is een koploper in het houden van uitheemse eekhoorns. Bij ontsnapping kan een populatie in het wild ontstaan, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar verdringt de grijze eekhoorn de inheemse eekhoorn. Invasieve exoten blijken één van de belangrijkste bedreigingen voor de biodiversiteit wereldwijd. Het houden van bepaalde soorten is daarom verboden. Wat te doen met exotische eekhoorns?
 • Met belevingsapp MEES op weg naar een schonere, stillere leefomgeving
  [released on: 15/04/2021]
  Je fietst door de provincie Utrecht. Onderweg denk je: hier kan het best wat groener of minder druk. Straks kun jij dat in een app direct melden. De provincie Utrecht, het RIVM en studenten van Hogeschool Utrecht ontwikkelden de MEES Belevingsapp. Met jouw mening over je leefomgeving gaat de provincie Utrecht aan de slag. Op weg naar betere fietsroutes en stiltegebieden waar het écht stil is.
 • Natuurjournaal 15 april 2021
  [released on: 15/04/2021]
  Luister naar roepende rugstreeppadden, heksenmelk bloeit.
 • De Canadese commerciële zeehondenjacht 2021 is van start gegaan
  [released on: 14/04/2021]
  ... ondanks de pandemie, publieke verontwaardiging en een sterke afname van de vraag. Daarbij zijn zeehonden nu in een groter gevaar dan ooit door klimaatverandering en verlies van leefgebied. Lees hier meer over de bedreigingen voor zeehonden en de wetenschappelijk onderbouwde strategieën die we uitvoeren om een verschil te maken voor deze geliefde diersoort – en hoe je kunt helpen.
 • Corona-attentie voor vrijwilligers
  [released on: 14/04/2021]
  Nauwelijks 'live' contact en veel afgezegde bijeenkomsten. Zo'n pandemie hakt er in. Toch blijven vrijwilligers trouw en actief. Om ze een hart onder de riem te steken en te bedanken, bracht Stichting ANEMOON een boekje uit. Daarin worden de doelsoorten nu eens heel anders belicht, onder het motto 'juist nu iets luchtigs'.
 • Eindelijk is ‘ie er: de Nederlandse veldgids voor lieveheersbeestjes!
  [released on: 14/04/2021]
  Lieveheersbeestjes behoren tot de bekendste en populairste insecten van Nederland. Ze zijn kleurrijk, doen niemand kwaad en helpen je tuin te beschermen tegen bladluizen. Toch was er nog nooit een volledige en complete Nederlandstalige veldgids verschenen. Met het verschijnen van de ‘Veldgids Lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen’ is daar eindelijk verandering in gekomen.
 • Lichtpuntjes voor de zomertortel?
  [released on: 14/04/2021]
  Internationaal bestaan er zorgen over het lot van de zomertortel. Daarom heeft de Europese Unie in 2018 een actieplan voor deze soort vastgesteld. Sindsdien gloren er enkele lichtpuntjes aan de horizon. Een van deze lichtpuntjes is dat we de komende jaren in de provincie Zeeland kunnen onderzoeken hoe we de soort erbovenop kunnen helpen.
 • Natuurjournaal 14 april 2021
  [released on: 14/04/2021]
  Paapje broedt, reebok heeft jeuk.
 • Gouden lepelaar voor Charles Brosens
  [released on: 13/04/2021]
  Vogelbeschermer Charles Brosens uit Zundert heeft dit weekend de Gouden Lepelaar ontvangen, de onderscheiding van Vogelbescherming Nederland voor het op uitzonderlijke wijze beschermen van vogels. Als kleine jongen raakte Charles Brosens al gefascineerd door vogels. Het resulteerde in vijftig jaar vol passie en belangeloos vogels beschermen.
 • FLORON en De Vlinderstichting brengen veldgids ecologisch bermbeheer uit
  [released on: 13/04/2021]
  Ben je betrokken bij de uitvoering van ecologisch bermbeheer, dan is de nieuwe veldgids ecologisch bermbeheer misschien iets voor jou. In de veldgids worden diverse aspecten van ecologisch bermbeheer belicht: wat is het beste maaibeheer, hoe ga je om met inzaaien en hoe houd je rekening met bijzondere planten en dieren? In de veldgids komt het kort en bondig aan de orde.
 • Dassen en andere dieren kunnen veilig Utrechtse provinciale weg oversteken
  [released on: 13/04/2021]
  Langs de Amersfoortseweg (N237) in De Bilt wordt een kleinwildraster aangelegd dat voorkomt dat dassen en andere dieren zomaar de hoofdrijbaan oversteken en aangereden worden. In het raster worden verschillende terugkeerkleppen geplaatst zodat verdwaalde dieren hier doorheen kunnen en hun route veilig kunnen vervolgen.
 • Landgoed Het Meuleman maakt zich klaar voor de toekomst
  [released on: 13/04/2021]
  Op Landgoed Het Meuleman in Overijssel zijn maatregelen uitgevoerd om het bos te revitaliseren en de biodiversiteit te verrijken. Door de maatregelen zal het bos meer CO2 vastleggen én is het beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Theun Scholten, bijna 84, is nog dagelijks bezig met het beheer en laat graag een mooi landgoed na aan zijn familie, en aan de vele bezoekers.
 • Natuurjournaal 13 april 2021
  [released on: 13/04/2021]
  Groene kikkers nu echt wakker, dotterbloem bloeit.
 • “Het lijkt intussen meer een steppelandschap dan een heidegebied” #elkedruppeltelt
  [released on: 12/04/2021]
  De Werkgroep Natuur en Landschap Oost-, West- en Middelbeers stuurde eind vorig jaar een brandbrief met een noodkreet over de verdroging van de Landschotse Heide naar een aantal betrokken instanties. Onlangs ontvingen ze antwoord. Kan het de Landschotse Heide, de hoge zandgronden tussen de Groote Beerze en de Kleine Beerze, redden van verdroging en vergrassing?
 • Daling stikstofdepositie leidt tot herstel biodiversiteit
  [released on: 12/04/2021]
  De hooilanden bij Wageningen worden sinds de jaren vijftig intensief onderzocht. Tussen 1950 en 1990 daalde de diversiteit aan plantensoorten hier sterk en vond een scherpe stijging plaats van de stikstofdepositie. Vanaf 1990 daalde de neerslag van stikstof en herstelde de diversiteit zich langzaam, maar na 2010 stagneerde het herstel van de botanische diversiteit in de Wageningse hooilanden.
 • Natuurjournaal 12 april 2021
  [released on: 12/04/2021]
  Hondsdraf bloeit, Canadese gans legt eieren.
 • Meer stikstofreductie nodig om natuur te beschermen
  [released on: 11/04/2021]
  Deze week verscheen het rapport 'Stikstof en natuurherstel', geschreven door elf vooraanstaande wetenschappers op het gebied van stikstofecologie en biodiversiteit. De conclusie van de wetenschappers is duidelijk. Om natuur te beschermen is een vermindering van stikstofuitstoot noodzakelijk van minstens 70% in 2035, veel meer dan het huidige kabinetsbeleid dat mikt op 25% in 2030 en 50% in 2035.
 • Bonaire lanceert online lesprogramma over wegwerpplastic
  [released on: 11/04/2021]
  Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan het invoeren van een plasticverbod.
 • Op weg naar een natuurlijker Dommeldal
  [released on: 11/04/2021]
  ARK Natuurontwikkeling is in het Dommeldal gestart met de versterking van het stroomgebied van de Dommel. Natuurgebieden worden er met elkaar verbonden, ontbrekende stukken worden aangekocht en ecologische verbindingen gerealiseerd. Daarvoor zal bijvoorbeeld op sommige plekken het bos tot de oevers van de Dommel gaan reiken. Talloze planten en dieren zullen van de maatregelen profiteren.
 • Natuurjournaal 11 april 2021
  [released on: 11/04/2021]
  Sluipwespen in de tuin, zandhagedis op zijn mooist.
 • Hoe goed zijn voedselbossen voor de bodem?
  [released on: 10/04/2021]
  Voedselbossen zijn één van de meest veelbelovende vormen van duurzame landbouw. Op een voormalige akker bij Almere zijn bodemecologen Isabelle van der Zanden en Ciska Veen van het NIOO begonnen met een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Ze willen erachter komen wat voor effect zo'n voedselbos heeft op de bodemkwaliteit, en hoeveel koolstof het opslaat.
 • Stel je ideale ‘Bed & Breakfast’ voor bestuivers samen met deze webtools
  [released on: 10/04/2021]
  Populaties van wilde bestuivende insecten staan onder druk. De laatste jaren zijn tal van initiatieven ontwikkeld om bestuivende insecten te helpen behouden en bevorderen. Veel terreineigenaren en instanties hebben interesse om hieraan bij te dragen, maar weten vaak niet hoe. Die eerste stap is nu eenvoudig gemaakt met de nieuwe webtools op Bloeibogen.nl en Hulpvoorbestuivers.nl.
 • Natuurjournaal 10 april 2021
  [released on: 10/04/2021]
  Koekoeksbloemen en koekoeken.
 • Steun het Aanvalsplan Grutto, teken de petitie
  [released on: 09/04/2021]
  De weidevogelstand in Nederland gaat zó hard achteruit dat Nederland aankoerst op lege weilanden zonder weidevogels. Dat is de sombere boodschap van natuurorganisaties en boeren die zich inzetten voor het behoud van weidevogels. Zij maakten een reddingsplan in de vorm van het Aanvalsplan Grutto. Actie van de rijksoverheid blijft echter uit. Teken de petitie om de regering tot actie aan te zetten.
 • Laserscandata bieden zicht op micro-habitats van vlinders
  [released on: 09/04/2021]
  Laserscanning vanuit de lucht levert gedetailleerde 3D-opnames van het landschap. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en De Vlinderstichting gebruikten deze data om de habitats van vlinders te bestuderen. Zij ontdekten dat de structuur van de vegetatie bepalend is voor het voorkomen van vlindersoorten. Zelfs de habitats van kleine ongewervelden zijn hiermee te bestuderen.
 • Is de wilde kat een blijvertje in het Vijlenerbos?
  [released on: 09/04/2021]
  Voor het eerst sinds vier jaar hebben ARK Natuurontwikkeling en Vroege Vogels weer wildcamera’s in het Vijlenerbos bij Vaals geplaatst. De verwachtingen waren hooggespannen omdat in 2017 niet alleen zes volwassen wilde katten in het bos waren gezien, maar ook vijf kittens (van één moederdier). De beelden deden bovendien vermoeden dat nog één, mogelijk zelfs twee andere vrouwtjes dragend waren.
 • Natuurjournaal 9 april 2021
  [released on: 09/04/2021]
  Grauwe gans kruipt uit zijn ei, look-zonder-look bloeit.
 • Is deze kou funest voor vlinders?
  [released on: 08/04/2021]
  Vorige week liepen we in ons T-shirt en zagen we overal citroenvlinders en dagpauwogen. Zelfs de vlinders die als pop overwinterden, zoals oranjetipjes en de koolwitjes, waren al volop aanwezig. En nu hagel, sneeuw en harde wind. Dat kan toch nooit goed zijn voor die tere, fragiele vlinders? Leggen ze nu massaal het loodje?
 • Tiende Vleermuizen in de Stad-dag belicht veelzijdig nachtleven
  [released on: 08/04/2021]
  De gemeente Utrecht organiseert op 22 april 2021 voor de tiende keer de Vleermuizen in de Stad-dag. Onder het motto 'bats are hot, but meetings not' zal deze editie de vorm hebben van een on-line te volgen webinar. Het thema van deze tiende editie is ‘Monitoring’.
 • Waar komen de gaten in het Friese blauwgrasland vandaan?
  [released on: 08/04/2021]
  Op een iets hoger gelegen zandkop in Van Oordt’s Mersken komt zeldzaam blauwgrasland voor. In dit voormalig veengebied zijn kuilen aangetroffen met afwijkende vegetatie. Deze gaten zijn lang een mysterie geweest, tot onderzoekers een merkwaardige ontdekking deden.
 • Natuurjournaal 8 april 2021
  [released on: 08/04/2021]
  Robertskruid bloeit, cetti's zanger weer te horen.
 • Morchella dunensis vorig jaar herkend als nieuwe Nederlandse morieljesoort
  [released on: 07/04/2021]
  Vorig jaar bleek dat er in de duinen een morieljesoort voorkomt die niet eerder in Nederland als zodanig was herkend: Morchella dunensis. We zullen hem hier voor het gemak 'Duinmorielje' noemen, maar deze soort heeft nog geen officiële Nederlandse naam.
 • Richtlijn honingbijkasten heideterreinen
  [released on: 07/04/2021]
  De dichtheid wilde bestuivers op heidevelden is verder van honingbijkasten waarneembaar hoger dan dichterbij. Aan de hand van het aantal honingbijkasten kan de reikwijdte van deze negatieve invloed voorspeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten op een drietal grote heideterreinen. Op basis van deze resultaten is een richtlijn geformuleerd.
 • Vanaf nu IFAW op Nature Today
  [released on: 07/04/2021]
  IFAW is een wereldwijde organisatie, actief in ruim veertig landen, die helpt om mensen en dieren in balans te laten leven. We redden dieren, rehabiliteren ze en laten ze weer vrij in de natuur. Ook beschermen we hun natuurlijke leefomgeving. Samen met gemeenschappen, NGO’s, overheden en bedrijven zoeken we innovatieve oplossingen zodat alle diersoorten kunnen floreren.
 • Natuurjournaal 7 april 2021
  [released on: 07/04/2021]
  Fluitenkruid staat in bloei, roodborst tolereert partner.
 • Tickets en programma cursus Planten en Dieren Herkennen
  [released on: 06/04/2021]
  SoortenNL, de koepel van negen soortenorganisaties, lanceert op 14 april een online cursus veldbiologie in tien delen. Diverse experts leren je op tien woensdagavonden van alles over de meest boeiende en bijzondere planten en dieren van Nederland. Programma en tickets zijn nu beschikbaar.
 • Woekerende watercrassula
  [released on: 06/04/2021]
  Watercrassula is een vijverplant die zich snel over de Nederlandse natuur heeft verspreid. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De plant is schadelijk voor de natuur; de minister van LNV onderneemt actie.
 • Kansen voor nieuw ooibos in Nederland
  [released on: 06/04/2021]
  Ooibossen zijn rijke ecosystemen en vormen het meest opvallende landschapsonderdeel van natuurlijke overstromingsvlaktes langs rivieren. Sinds begin jaren 90 hebben we met de realisatie van tal van nieuwe natuurgebieden en inrichtingsprojecten nieuwe inzichten opgedaan over de manier waarop ooibossen zich ontwikkelen in ons rivierengebied.
 • 'Heuvelrugtuinen' als slimme aanvulling op natuurgebied
  [released on: 06/04/2021]
  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een prachtig groen gebied in de provincie Utrecht. Mensen die op of rond de Heuvelrug wonen, kunnen door het aanleggen van een ‘Heuvelrugtuin’ bijdragen aan het nog groener maken van de omgeving. Zulke tuinen bestaan uit zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk tegels. Emmanuelle van Tuijn uit Zeist en Lucienne van der Peet uit Baarn doen mee aan het project.
 • Natuurjournaal 6 april 2021
  [released on: 06/04/2021]
  Heikikker komt uit ei, ransuil legt ei.
 • Stimuleringsregeling Landschap maakt Brabant nog mooier
  [released on: 05/04/2021]
  De subsidieregeling ‘Stimuleringsregeling Landschap Noord-Brabant’ stelt bijdragen beschikbaar aan particuliere grondeigenaren voor aanleg en beheer van landschapselementen, bloemrijke randen en wandelpaden in Brabant. Veldcoördinatoren ondersteunen enthousiaste deelnemers.
 • Gaffelwaterjuffer breidt zich uit
  [released on: 05/04/2021]
  Na een eerste waarneming in Nederland in 2003 heeft de gaffelwaterjuffer zich in 2007 in Zeeuws-Vlaanderen gevestigd. De laatste jaren wordt deze blauwe waterjuffer snel algemener in het zuiden van Nederland. Inmiddels is de gaffelwaterjuffer ook al gemeld uit Gelderland en Utrecht en de opmars lijkt door te gaan. Waar wordt deze soort komende zomer gezien?
 • Natuurjournaal 5 april 2021
  [released on: 05/04/2021]
  Adder danst en paart, wilde eend legt eieren.
 • Mooie natuurbeelden en dierenpodcast bij Vroege Vogels
  [released on: 04/04/2021]
  Vroege Vogels heeft een nieuwe wekelijkse podcast én een dagelijkse natuurserie via Instagram-reels gelanceerd. De reels zijn filmpjes van dertig seconden over een actuele gebeurtenis in de natuur. Nature Today werkt mee door voor elke dag aan te geven wat actueel is. Heb je al jouw favoriete soorten in de Nature Today App geselecteerd voor dagelijkse updates?
 • Met drones op zoek naar de ideale plek voor weidevogels
  [released on: 04/04/2021]
  Het voorjaar is dé tijd om weidevogels te zien. Grutto’s, tureluurs en kieviten buitelen op veel plekken weer door de lucht boven de Hollandse polders. Wil je hen als boer of grondeigenaar echt blij maken, dan zorg je dat er voldoende ‘plas-dras’ te vinden is. Maar hoe gebruiken de vogels die plas-dras-gebieden eigenlijk? En waar moeten de plekken aan voldoen?
 • Win tot €100.000 om jouw Gelderse groene icoonproject te realiseren
  [released on: 04/04/2021]
  Provincie Gelderland wil buurten, dorpen en steden vergroenen en daarmee biodivers en klimaatslim maken. Daar kan ze jouw hulp goed bij gebruiken. Gemeenten, ondernemers en bewoners met een iconisch idee voor hun leefomgeving maken kans op €100.000 voor de realisatie ervan. Gaan jouw handen jeuken als je denkt aan die veel te grijze plek? We laten ons graag verrassen!
 • Natuurjournaal 4 april 2021
  [released on: 04/04/2021]
  Gewone ereprijs bloeit volop, waterral trekt door Nederland.
 • Burgers en toeristen nodig om manta- en duivelsroggen te identificeren
  [released on: 03/04/2021]
  DCNA werkt samen met het Caribbean Islands Manta Conservation Program, een project van Manta Trust, en Observation.org om lokale manta- en duivelsroggen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te onderzoeken en te beschermen. Burgers en toeristen kunnen hun (oude en nieuwe) waarnemingen en interacties met deze roggen doorgeven en daarmee helpen hen beter te beschermen.
 • Tuintips voor meer wilde bijen
  [released on: 03/04/2021]
  Voldoet jouw tuin aan de eisen van de wilde bij? Zoemend door je tuin of op je balkon is de bij op zoek naar de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en een Verblijf. Helaas gaat het momenteel niet goed met de wilde bij en is jouw hulp hard nodig.
 • Natuurjournaal 3 april 2021
  [released on: 03/04/2021]
  Voorjaarskluifzwam op de zandgronden; raapzaad langs de snelweg.
 • De rivierprik trekt het zo niet
  [released on: 02/04/2021]
  De rivierprik is een trekvis, net als de zalm. Hij probeert elk jaar weer de Maas op te trekken, maar dat lukt hem nauwelijks. Stuwen blokkeren de weg en de huidige vispassages zijn voor deze soort geen goede oplossing. Zijn paaigronden kan hij niet bereiken. De doelen voor beschermde Natura 2000-leefgebieden voor de rivierprik in de bovenloop van de Maas worden hierdoor ook niet gehaald.
 • Gratis Gelders buitenlespakket leert kinderen over de wolf en maakt hen fit en creatief
  [released on: 02/04/2021]
  Meer kennis over de natuur leidt tot meer waardering voor de natuur. Doe je die kennis buiten op, dan word je er ook nog fitter en creatiever van. Daarom vroeg Provincie Gelderland IVN Natuureducatie om ‘Gelderse Buitenlessen’ te ontwikkelen. Het eerste pakket gaat over de wolf en is nu gratis te downloaden.
 • 2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië
  [released on: 02/04/2021]
  2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio van Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
 • Warmte jaagt eikenprocessierups uit ei
  [released on: 02/04/2021]
  Op 1 april 2021 zijn de eerste eitjes uitgekomen in Limburg, Noord Brabant en Overijssel. In Drenthe waren ze nog dicht. Ze zijn een week eerder dan verwacht. Waarschijnlijk door de uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen dagen. Doordat de bladontplooiing van eiken nog even op zich laat wachten, zijn de rupsen kwetsbaar voor natuurlijke vijanden. Half mei worden de brandharen verwacht.
 • Jaar van de (vegetarische?) #Otter
  [released on: 02/04/2021]
  De otter is en blijft een echte carnivoor. De vis is niet ingeruild voor bessen en wilgen, ook niet op 1 april. Het bericht over de vegetarische otter is een 1 aprilgrap! Geloofde jij het?
 • Natuurjournaal 2 april 2021
  [released on: 02/04/2021]
  Wild zwijn krijgt jongen, zomertaling is terug.
 • Maak Nederland groener: doe mee aan het NK Tegelwippen!
  [released on: 01/04/2021]
  Met zoveel mogelijk tegels eruit Nederland groener maken. Dat is het doel van het NK Tegelwippen 2021. De gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Stichting Duurzame Week werken samen om bewoners van Utrecht zoveel mogelijk tegels te laten wippen. Atlas Leefomgeving praat met Charlotte Machelessen, projectcoördinator NK Tegelwippen van Duurzame Week.
 • Hooikoorts met Pasen
  [released on: 01/04/2021]
  Voor mensen met hooikoorts breekt een minder fijne tijd aan. De eerste berken bloeien en geven pollen af aan de lucht. Naar het paasweekend toe komen geleidelijk meer bomen in bloei. De piekperiode voor berkenpollen verwachten we tussen 10 en 24 april. Naast de berk bloeien de komende weken allerlei andere bomen zoals es, iep en wilg. Hooikoortsklachten kunnen verward worden met COVID-19 klachten.
 • Meer insecten op kruidenrijke grutto-weilanden in Súdwest Fryslân
  [released on: 01/04/2021]
  Op kruidenrijke weilanden in Súdwest Fryslân komen vliegende insecten in grotere aantallen voor dan op monocultuur graslanden en maisakkers. Dit blijkt uit onderzoek met automatische insectencamera’s in het voorjaar van 2020. De resultaten zijn van belang voor het ontwikkelen van herstelprogramma’s voor de broedpopulatie van onze grutto’s.
 • #Vegetarische #otter gevonden in de #Weerribben
  [released on: 01/04/2021]
  In de Weerribben zijn opvallende groene spraints gevonden. Na onderzoek blijken deze afkomstig van een otter met een vegetarisch dieet. Dit is uitzonderlijk, aangezien de otter bekend staat als carnivoor. Gaat het om een unieke otter of blijkt de otter in Nederland af te stappen van vis?
 • Natuurjournaal 1 april 2021
  [released on: 01/04/2021]
  Huismus broedt, goudveil bloeit.
 • Wat doet een tapirbotje op de Maasvlakte?
  [released on: 31/03/2021]
  Een week geleden is voor het eerst een hoefbotje van een tapir gevonden in Nederland, op de Tweede Maasvlakte. Dit geeft Naturalis nieuwe inzichten over de verspreiding van tapirs en het klimaat van vroeger.
 • Het belang van akkerranden voor vogels in het najaar
  [released on: 31/03/2021]
  In steeds meer akkerbouwgebieden zijn de kleurrijke stroken langs de akkers niet meer weg te denken. Akkerranden die worden ingezet om de biodiversiteit in het landbouwgebied te stimuleren en waar vogels in het broedseizoen en in de winter van kunnen profiteren. Maar hoe worden ze gebruikt gedurende het najaar?
 • Bouwstenen voor natuur in gemeentelijk omgevingsplan
  [released on: 31/03/2021]
  De provincie Zuid-Holland wil tegelijkertijd met het werken aan bouwopgaven ook de natuur versterken. De nieuwe Omgevingswet biedt hiervoor kansen. Om de gemeenten daarbij te helpen heeft de provincie Zuid-Holland bouwstenen laten ontwikkelen om de biodiversiteit een goede impuls te kunnen geven bij het opstellen van het gemeentelijk omgevingsplan, de opvolger van het bestemmingsplan.
 • Nu verschenen: Bijen in stad en dorp
  [released on: 31/03/2021]
  'Bijen in stad en dorp'. Zo luidt de titel van een nieuwe uitgave over de bijenfauna van stedelijke gebieden, verzorgd door de Sectie Hymenoptera van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Een schatkist van inspiratie voor iedereen die te maken heeft met stedelijk groen in de breedste zin, van gemeentelijke bermen en parken tot uw eigen achtertuin. Een PDF van dit boek is gratis te downloaden.
 • Tropische zee-egels gekweekt voor herstel koraalriffen Cariben
  [released on: 31/03/2021]
  Bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden is de zee-egel Diadema antillarum gekweekt. Deze algeneter is belangrijk voor herstel van de koraalriffen rond Saba en Sint Eustatius (Caribisch Nederland). De eerste gekweekte jonge dieren zijn afgelopen week in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam uitgezet. Doel is om deze soort op Saba te kweken om zo de zee-egelpopulaties daar een steuntje in de rug te geven.
 • Natuurjournaal 31 maart 2021
  [released on: 31/03/2021]
  Blauwe druifjes bloeien, kraai begint met broeden.
 • Aanvalsplan voor een natuurinclusieve samenleving
  [released on: 30/03/2021]
  Het versterken van het landschap met landschapselementen is niet alleen een opdracht voor boeren, maar voor iedereen. Dit zei demissionar minister Schouten na ontvangst van het Aanvalsplan Versterking Landschappelijke Identiteit van Landschapselementen. “De natuurinclusieve samenleving moet onderdeel zijn van alle omgevingsplannen. Beleid moet je niet versnipperen. Net zoals de natuur."
 • LIFE Climate Forest: hoe je met klimaatslim bosbeheer de veerkracht van bossen kan vergroten
  [released on: 30/03/2021]
  Iedereen ziet en ervaart een bos op een eigen manier. Dus als we vragen hoe het bos van de toekomst eruit moet zien, zullen de antwoorden ongetwijfeld verschillen. Toch zal er vermoedelijk één gemene deler zijn. Namelijk dat het een vitaal bos is; gezond en veerkrachtig! Hoe je daar met klimaatslim bosbeheer aan kunt bijdragen, staat centraal in het project LIFE Climate Forest.
 • Van hamerhoofd tot Obama: nieuwe sleutels voor op naam brengen landplatwormen
  [released on: 30/03/2021]
  In Nederland kennen we slechts twee inheemse landplatwormen. Het aantal gesignaleerde exotische soorten is echter veel groter! De kennis over deze exoten is helaas zeer gering. Om daar verandering in te brengen, zijn een zoekkaart en een digitale soortenzoeker gemaakt in de hoop dat er meer waarnemingen doorgegeven gaan worden.
 • Onderzoekers bouwen nieuw koraalrif
  [released on: 30/03/2021]
  Voor de kust van Kenia is de afgelopen vijf jaar duizend vierkante meter rif teruggeplaatst. Vissers hebben door met hun sleepnetten over het koraal te slepen en zelfs door dynamiet te gebruiken in het verleden veel koraal kapot gemaakt. Wetenschappers van Wageningen University & Research werken succesvol samen met de stichting REEFolution en de lokale gemeenschap om het rif weer op te bouwen.
 • Natuurjournaal 30 maart 2021
  [released on: 30/03/2021]
  Kemphaanridders op toernooi, dikke kluiten bosmieren te zien.
 • Vleugelloze nachtvlindervrouwtjes in het vroege voorjaar
  [released on: 29/03/2021]
  Wie in de schemer weleens buiten is, zal het zijn opgevallen dat de eerste nachtvlinders alweer rondvliegen. Vooral spanners, die qua bouw wat weg hebben van dagvlinders en een rustige sierlijke vlucht hebben, zijn soms talrijk waar te nemen. Het gaat in dit geval om mannetjes, want van veel van deze vroege soorten kunnen de vrouwtjes namelijk niet vliegen.
 • We beheren onze natuur kapot
  [released on: 29/03/2021]
  Nederland voert negatief natuurbeleid: we regelen heel precies tot hoe ver de natuur mag worden aangetast maar er is nauwelijks aandacht voor wat natuur nodig heeft. Daardoor wordt natuur vooral als hindermacht ervaren, terwijl de positieve kwaliteiten niet belicht worden. Beleid dat uitgaat van wat de natuur nodig heeft, levert uiteindelijk veel meer op, betogen Sander Turnhout en Sander Hunink.
 • Met de duiding van Jos heeft de vleermuis toekomst
  [released on: 29/03/2021]
  Een ontelbaar aantal excursies en lezingen over vleermuizen verzorgde Jos Marcelissen de voorbije dertig jaar. Volgens de 65-jarige nieuwbakken inwoner van Dorst (bij Breda) is die duiding zowel leuk om te doen als broodnodig. Behorend tot de beschermde diersoorten, krijgen vleermuizen nou niet bepaald het respect dat ze verdienen.
 • Natuurjournaal 29 maart 2021
  [released on: 29/03/2021]
  Havik broedt, slanke sleutelbloem bloeit.
 • Leve het typisch Nederlandse moerasveen
  [released on: 28/03/2021]
  In het voorjaar schiet het jonge, frisgroene riet tussen de oude stengels door omhoog. De lisdodde, gele lis en grote egelskop laten zich weer zien tussen de afgestorven plantenresten van het voorgaande jaar. De afwisseling van open water, natte rietlanden en bos is een feest voor allerlei soorten dieren en planten. Moerasveen: een en al leven.
 • Stand van de broedvogels samengevat
  [released on: 28/03/2021]
  Jaarlijks zet Sovon alle gegevens van de broedvogels in ons land weer op een rij. Op basis van tellingen van meer dan drieduizend vrijwilligers is het mogelijk om van 197 soorten de aantalsontwikkeling op een rij te zetten. En nog veel meer interessants. Wist je dat de populatie van de grote bonte specht in dertig jaar tijd bijna verdubbelde? Het nieuwe broedvogelrapport vat alles samen.
 • Volg soorten in de Nature Today App en krijg een notificatie bij elke nieuwe levensfase
  [released on: 28/03/2021]
  De zwarte specht is gaan broeden, de gierzwaluw is onderweg naar Nederland en de steenmarter heeft jongen. Vanaf nu kun je dit soort meldingen ontvangen in de Nature Today App. Het enige dat je hoeft te doen is de soorten die jij interessant vindt te gaan volgen. Zodra de levensfase van een soort verandert krijg je rond het middaguur een melding op je telefoon. Zo zie je nog meer met Nature Today.
 • ‘Uitgestorven’ schijfslak na 80 jaar weer in Nederland
  [released on: 28/03/2021]
  Onlangs werd tijdens een excursie in het getijdengebied van de Oosterschelde een zeer spectaculaire vondst gedaan: voor het eerst in tachtig jaar werd weer een schijfslak (een Corambe-soort) waargenomen in Nederland. Het is nog niet bekend of de gevonden schijfslak dezelfde soort is als de schijfslak die tachtig jaar geleden voorkwam, of misschien zelfs een nieuwe soort.
 • Natuurjournaal 28 maart 2021
  [released on: 28/03/2021]
  Staartmees bouwt een nest; vos werpt in haar nest.
 • Sinagote, het verhaal van één lepelaar
  [released on: 27/03/2021]
  Eén lepelaar, één vogelleven, één trekroute. Theunis Piersma en Petra de Goeij van de Rijksuniversiteit Groningen, Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam en Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer volgen al sinds 2006 de trekbewegingen en observeerden het gedrag van Sinagote, een gezenderde lepelaarvrouw. Ze schreven zelfs een boek over hun bevindingen, dat 8 april verschijnt.
 • Help Leidse biologen de slachtoffers van corona-afval in kaart te brengen
  [released on: 27/03/2021]
  Corona-afval doodt dieren over de hele wereld. De mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen, zijn juist gevaarlijk voor de dieren om ons heen. Leidse biologen willen weten hoe groot het probleem precies is. De wetenschappers vragen hulp van iedereen om de gevolgen beter in kaart te brengen.
 • Natuurjournaal 27 maart 2021
  [released on: 27/03/2021]
  Nijlgans begint met broeden, geelsterren bloeien.
 • Spectaculaire waarneming van geringde brandgans in Oost-China
  [released on: 26/03/2021]
  Een brandgans die geboren is in het Nederlandse Deltagebied en geringd door onderzoekers van het NIOO, blijkt te overwinteren in het oosten van China. Brandganzen zijn in China een zeer zeldzame verschijning. Hoe is deze vogel daar terechtgekomen? Dat weet hoofd Vogeltrekstation Henk van der Jeugd van het NIOO.
 • Afrikaanse olifanten ernstiger bedreigd
  [released on: 26/03/2021]
  Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Tot nu toe werden ze altijd als één soort beschouwd.
 • Staatsbosbeheer plant zeldzaam hardhoutooibos langs de Waal
  [released on: 26/03/2021]
  In de Geitenwaard in de Gelderse Poort start Staatsbosbeheer met het ontwikkelen van zeldzaam hardhoutooibos langs de Waal. Het gebied is een van de weinige plekken die geschikt zijn voor dit type bos.
 • Natuurjournaal 26 maart 2021
  [released on: 26/03/2021]
  Zoek de voorjaarshooiwagen en rood peperboompje bloeit.
 • Veldwerkers Jan en Sietze inventariseren stand van Utrechtse natuur
  [released on: 25/03/2021]
  Provincie Utrecht geeft jaarlijks opdracht om de flora en de fauna van ongeveer tien procent van het landelijk gebied te inventariseren. De gegevens zijn belangrijk voor het provinciale natuurbeleid. Hierdoor wordt inzichtelijk waar verbeteringen nodig zijn. In dit bericht volgen we het werk van twee Utrechtse ecologen.
 • Natuurclubs organiseren tiendelige online cursus over de natuur
  [released on: 25/03/2021]
  Wat is het verschil tussen een havik en een buizerd? Hoe kun je onderzoek doen naar vleermuizen of de korstmossen op je stoep? Welke padden leven er in ons (kikker)landje? Wat is eigenlijk natuur? Dat - en nog veel meer- leer je in de tiendelige online cursus veldbiologie, opgezet door SoortenNL.
 • Monitoring van meervleermuizen in de Rijntakken van start
  [released on: 25/03/2021]
  Afgelopen zomer hebben vrijwilligers en medewerkers van de Zoogdiervereniging de eerste monitoringsronde uitgevoerd van een nieuw monitoringsmeetnet voor de meervleermuis. De 48 meetpunten van dit meetnet liggen in Natura 2000-gebied Rijntakken. Het rivierenlandschap van de Rijntakken is onder andere aangewezen als Natura2000-gebied, omdat het dient als foerageergebied voor de meervleermuis.
 • Vliegende start vlinderseizoen komende week
  [released on: 25/03/2021]
  Er zijn altijd wel warmere en zonnige perioden in de eerste drie maanden van het jaar. Dan worden er ook altijd wel wat vlinders gezien. De overwinteraars komen dan tevoorschijn en vooral de citroenvlinders zijn dan erg opvallend. Maar eind maart-begin april begint het seizoen pas echt. Dan komen ook de verse vlinders uit hun pop. Dat gaat met de huidige weersverwachtingen komende week gebeuren.
 • Natuurjournaal 25 maart 2021
  [released on: 25/03/2021]
  Vingerhelmbloem bloeit, merel bouwt nest.
 • Informatiemateriaal beschermde dier- en plantensoorten (CITES) Caribisch Nederland ontwikkeld
  [released on: 24/03/2021]
  Voor de inwoners en toeristen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is er informatiemateriaal ontwikkeld over de regelgeving van internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (ook wel bekend als CITES-verdrag). Op deze manier willen DCNA en LNV meer bewustwording creëren over de beschermde status van planten en dieren in Caribisch Nederland, zoals de koralen.
 • Nota 'Bos voor de toekomst' desastreus voor bospaddenstoelen?
  [released on: 24/03/2021]
  In een reactie op protesten tegen de massale kap van bomen werd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid een nota 'Bos van de toekomst' opgesteld. Sommige maatregelen die in de nota worden voorgesteld kunnen desastreus uitpakken voor in de bossen voorkomende paddenstoelen. De NMV gaat hier in een lezing op 29 maart nader op in.
 • Natuurjournaal 24 maart 2021
  [released on: 24/03/2021]
  Fazant broedt, adder ontwaakt uit winterslaap.
 • Beekherstel geeft kansen aan loopkevers
  [released on: 23/03/2021]
  Loopkevers zijn goede indicatoren van de ecologische kwaliteit van de oeverzone van stromende wateren. Daarom is onderzoek gedaan naar de invloed van beekdalbreed herstel op loopkevers. In drie gebieden in Drenthe is onderzocht welke soorten aanwezig waren op plaatsen waar vernatting van het beekdal had plaatsgevonden. Hieruit bleek dat vernatting gunstig is voor loopkevers van vochtige biotopen.
 • Lente barst los: ruim baan voor voorjaarsbloeiers
  [released on: 23/03/2021]
  Het voorjaar is losgebarsten. Wie naar buiten gaat zal het niet ontgaan: kruiden komen tot bloei, de pollen van windbestuivers als Zwarte els en Krokussen stuiven er op los, boomknoppen springen open en de eerste bladeren vouwen zich uit. De winter is voorbij, de dagen worden langer en de temperatuur hoger. De overgang van winter naar lente is een sensatie, elk jaar weer!
 • Natuurjournaal 23 maart 2021
  [released on: 23/03/2021]
  Bruine kiekendief keert terug, gevlamde vlinder vliegt.
 • Medewerkers Efteling helpen mee in de natuur
  [released on: 22/03/2021]
  Het was zomaar een idee, maar sinds deze week gebeurt het werkelijk in het Leenderbos: medewerkers van de Efteling helpen boswachters met het beheer van de Brabantse natuur. “Zorg voor een natuurlijke omgeving zit bij de Efteling in het DNA”, weet Wyke Smit van de Efteling. “Nu ons park dicht is, is het fantastisch dat we toch voor de natuur aan het werk kunnen.”
 • Rotterdamse onderwaternatuur gedijt bij meer aandacht
  [released on: 22/03/2021]
  In Rotterdam kan nog veel meer worden gedaan om de natuur onder water een boost te geven, zo blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat, WWF en ARK Natuurontwikkeling. Inzet is het aantrekkelijker en natuurlijker maken van de oevers van de Rotterdamse rivieren en het vergroten van de biodiversiteit.
 • Kwartiertelling vlinders levert erg veel informatie, ook in het buitenland
  [released on: 22/03/2021]
  Het duurt niet lang meer of het vlinderseizoen barst los. Binnen twee weken zullen veel vlinders uit overwintering komen en zullen er nieuwe vlinders uit hun pop komen. Gelukkig geven heel veel mensen al door als ze ergens vlinders zien, maar via de nieuwe kwartiertellingen worden die gegevens nog veel waardevoller en bruikbaarder. Download de app en doe mee aan de kwartiertellingen.
 • Het oliekeverseizoen staat weer voor de deur
  [released on: 22/03/2021]
  Oliekevers zijn in ons land sterk achteruitgegaan. Het resterende verspreidingsgebied en de oorzaken van de afname zijn onvoldoende bekend. Na positieve reacties op onze oproep van vorig jaar willen we u opnieuw vragen om te zoeken naar deze forse kevers. Zo hopen we meer over ze te weten te komen.
 • Natuurjournaal 22 maart 2021
  [released on: 22/03/2021]
  Gele kwikstaart keert terug, gehakkelde aurelia vliegt.
 • Meer dan één Goudkammetje
  [released on: 21/03/2021]
  Op het strand spoelen vaak buisjes of kokertjes aan die opgebouwd zijn uit zandkorrels. In zo'n buisje woont een borstelworm die op de kop twee gouden kammetjes heeft: het 'Goudkammetje'. Recent bleek dat er in de Noordzee meer dan één soort voorkomt. Bij deze wat informatie uit de koker van de Goudkammetjes.
 • Visarend voor het eerst te volgen via webcam Beleef de Lente
  [released on: 21/03/2021]
  Op zondag 21 maart gaat de nieuwe webcam aan: vanaf dat moment kan er gekeken worden naar de terugkeer van de visarenden in de Biesbosch. Staatsbosbeheer heeft een webcam bij het nest geplaatst, waarmee de broedende visarenden via de bekende site Beleefdelente.nl van de Vogelbescherming te volgen zijn.
 • Is kleinschalige vlaktekap goed voor het bos?
  [released on: 21/03/2021]
  De ontwerp Bossenstrategie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is in meerdere opzichten omstreden. Ambities en doelen klinken in het algemeen positief, maar de uitvoeringsmaatregelen zijn daarmee niet zelden in strijd. Daarom is het goed dat de behandeling ervan in de Tweede Kamer is uitgesteld tot na de verkiezingen.
 • Help Nature Today nog aantrekkelijker te maken: vul de enquête in
  [released on: 21/03/2021]
  Zoveel mogelijk mensen informeren, laten verwonderen en betrekken bij de natuur. Dat is wat we al twaalf jaar nastreven met Nature Today. Om Nature Today verder te verbeteren en om meer aan te sluiten bij jouw wensen en behoeften, nodigen wij je uit onze enquête in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten en is volledig anoniem. Als dank krijg je 10 procent korting op een jaarabonnement.
 • Natuurjournaal 21 maart 2021
  [released on: 21/03/2021]
  Vroegeling bloeit, boommarter heeft jongen en blijf op de paden!
 • Waarom zijn de eitjes van de kamsalamander gedoemd te sterven?
  [released on: 20/03/2021]
  Natuurlijke selectie zorgt er normaal gesproken voor dat dodelijke mutaties in het DNA zoveel mogelijk verwijderd worden. Toch gaat er in de natuur af en toe wel eens wat fout. Watersalamanders van het geslacht Triturus (de kam- en marmersalamanders) vertonen zo’n extreme situatie: de helft van hun eitjes komt niet uit door een genetische afwijking die al miljoenen jaren geleden geëvolueerd is.
 • Maak de sprong naar een gelukkige leefomgeving
  [released on: 20/03/2021]
  Don’t worry, be happy! Het is vandaag de Internationale Dag van het Geluk. Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij brachten in 2019 voor De Geluksatlas geluksplekken in Nederland in kaart. In Gelukkig Utrecht praten ze met 16 duurzame doeners in Utrecht die geluksplekken creëren, behouden en versterken. Wie is jouw favoriete plekverbeteraar? Doe mee aan hun oproep en maak kans op de gids!
 • Ontwikkeling lente ruim twee weken later dan vorig jaar
  [released on: 20/03/2021]
  Heb je ze al gezien, de eerste bloemen van het bosanemoontje, maarts viooltje, hondsdraf of dotterbloem? Het kan rond deze tijd. Vorig jaar werden deze eerstelingen ruim twee weken eerder doorgegeven via Natuurkalender.nl dan dit jaar. Dit komt vooral doordat januari en februari vorig jaar bijna 3 graden warmer waren. Ten opzichte van 50 jaar geleden ligt de natuur nog wel zo’n twee weken voor.
 • Nieuwe natuur voor newbies
  [released on: 20/03/2021]
  De allereerste #WorldRewildingDay is vandaag op zaterdag 20 maart 2021. Maar wat is rewilding of natuurontwikkeling nou precies? En wat kunnen we ermee? ARK Natuurontwikkeling, al ruim dertig jaar rewilding-pionier en één van de oprichters van Rewilding Europe, licht toe.
 • Natuurjournaal 20 maart 2021
  [released on: 20/03/2021]
  Doorgroeide boerenkers bloeit, zwarte roodstaart weer te zien.
 • 10.000 bomen uitgedeeld voor vergroening provincie Utrecht
  [released on: 19/03/2021]
  Honderden inwoners van de provincie Utrecht kwamen recentelijk naar één van de ‘bomen-drive-thru’s’ om hun gratis inheemse boompjes op te halen. Enthousiaste vrijwilligers hielpen hen daarbij, natuurlijk op een coronaveilige manier. De provincie heeft deze bomenuitdeelactie financieel mogelijk gemaakt.
 • Toepassing Theory of Change kan impact van groene burgerinitiatieven vergroten
  [released on: 19/03/2021]
  Hoe kunnen maatschappelijke organisaties en burgers die zich inzetten voor natuur en biodiversiteit, substantiële resultaten en fundamentele systeemveranderingen realiseren? Deze vraag stond centraal bij een WUR-onderzoek naar de impact van Tiny Forest communities en georganiseerde opruimacties langs stranden. Hiervoor werd de ‘Theory of change’ methodiek gebruikt.
 • Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, zo blijkt uit onderzoek
  [released on: 19/03/2021]
  Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
 • Te droog of te nat: op zoek naar optimaal peilbeheer voor rietherstel Rijnstrangen
  [released on: 19/03/2021]
  Tussen Lobith en Pannerden ligt Natura 2000-gebied Rijnstrangen. Hier werken Staatsbosbeheer en Provincie Gelderland aan een robuust moerassysteem voor kwetsbare rietvogels. Het rietherstel in Rijnstrangen komt goed op gang, maar de balans tussen nat en droog luistert nauw. De recente droge zomers laten zien dat klimaatverandering de weg naar rietmoeras nog een stukje uitdagender maakt.
 • Natuurjournaal 19 maart 2021
  [released on: 19/03/2021]
  Wilde gagel bloeit, witte kwikstaart is er weer.
 • Gelderland bereidt zich voor op uitbreiding leefgebied wolf
  [released on: 18/03/2021]
  De wolf die op 6 maart 2021 werd doodgereden in Ede is waarschijnlijk wolvin GW1729f. Dit is aannemelijk vanwege de locatie van het voorval, het geslacht en het feit dat het dier drachtig was. Uit de eerste resultaten van sectie op het dier bleek dat sprake was van acht pril ingenestelde embryo’s. Dit staat in de rapportage over de activiteit van de wolf in Nederland die BIJ12 gister publiceerde.
 • Actief beheren van vrij grazend vee op Bonaire en Curaçao heeft een positief effect op lokale flora
  [released on: 18/03/2021]
  Na veertig jaar is de status van de Sabal palm op de eilanden Bonaire en Curaçao opnieuw in kaart gebracht. Er was een opvallend verschil tussen de twee eilanden. Door actief parkbeheer heeft Curaçao een meer dan drievoudige toename van volwassen Sabal-palmen; de onbeheerde palm op Bonaire zag een afname van bijna twintig procent in het aantal volwassen palmen. Actieve bescherming is nodig.
 • Natuurlijke vijanden effectief tegen eikenprocessierups
  [released on: 18/03/2021]
  De eikenprocessierups zorgde ook in 2020 weer voor overlast en ophef. In Gelderland loopt al enkele jaren een onderzoek naar het effect van bloemrijke bermen op natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De resultaten beginnen inmiddels voorzichtig uit te wijzen dat een groter bloemaanbod inderdaad helpt om de plaagdruk van de rupsen te verminderen.
 • Natuurjournaal 18 maart 2021
  [released on: 18/03/2021]
  Luister naar de bruine kikker, zwarte rat is drachtig.
 • PWN ontdekt in 2020 opvallend veel nieuwe soorten in het duin
  [released on: 17/03/2021]
  2020 was een uitzonderlijk jaar. Dit zag natuurbeheerder PWN niet alleen terug in de bezoekersaantallen, maar ook in het aantal soortwaarnemingen in het Noordhollands Duinreservaat en in de Kennemerduinen. In 2020 zijn er maar liefst 589 nieuwe soorten geregistreerd. Ter vergelijking, in 2019 waren dit er 416. Vermoedelijk is er een verband tussen het aantal bezoekers en nieuw ontdekte soorten.
 • ‘s Werelds eerste oesterwieg basis voor meer Noordzeenatuur
  [released on: 17/03/2021]
  Kippengaas als huls, vier houten balken als poten en honderden lege oesterschelpen om het gevaarte mee vol te stoppen. Het vergt wat knutselwerk, maar dan heb je ook wat: de eerste oesterwieg ter wereld is een feit. Deze afbreekbare ‘wieg’ vol oesterschelpen is de eerste van vele wiegen die samen een belangrijk doel dienen: de Noordzeenatuur een geweldige boost geven.
 • Natuurjournaal 17 maart 2021
  [released on: 17/03/2021]
  Witte bloesem en witte uilen.
 • LIFE Resilias voorkomt dominantie van invasieve exoten, door de veerkracht van bos en natuur te versterken
  [released on: 16/03/2021]
  In onze bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse planten- en diersoorten voor, ook wel exoten genoemd. Ongeveer 10% daarvan gedraagt zich invasief en verspreidt zich ten koste van lokale inheemse soorten. Dat kan een serieuze bedreiging zijn voor de biodiversiteit en daarmee het functioneren van het ecosysteem. LIFE Resilias laat zien hoe je dominantie van exoten kunt doorbreken.
 • Oprichting #Kenniscentrum #Bever: bundeling van kennis en krachten
  [released on: 16/03/2021]
  In het Kenniscentrum Bever werken organisaties samen aan het bundelen van kennis en actuele informatie over de bever. De beverpopulatie groeit sinds de herintroductie in 1988 en neemt toe in verspreiding. Dit is ontzettend mooi, maar brengt tegelijkertijd ook enkele uitdagingen met zich mee. Om duurzaam met de bever samen te leven, is het delen van kennis en het bundelen van krachten essentieel.
 • Natuurjournaal 16 maart 2021
  [released on: 16/03/2021]
  Fitis keert terug, maarts viooltje bloeit.
 • Boomkikkerkoor kwaakt weer, dankzij Jeanne en Bert
  [released on: 15/03/2021]
  Tien jaar nadat-ie bijna uit Brabant was verdwenen, is de boomkikker weer bezig aan een opmars. Dat is mede de verdienste van Jeanne Soetens en Bert Vervoort. Als vrijwilligers helpen zij mee met het tellen en lokaliseren van de diertjes in natuurgebied de Mortelen, tussen Boxtel en Best. De biotoop van de boomkikker profiteert daar ten volle van.
 • Libellenbijtmuggen parasiteren libellen
  [released on: 15/03/2021]
  In 2008 werd de libellenbijtmug voor het eerst in Nederland aangetroffen. Dit was in het Nationaal park Weerribben-Wieden. De libellenbijtmug behoort tot de familie van de knutjes en de vrouwtjes zuigen vocht uit de vleugels van volwassen libellen. In de zomer van 2020 is een onderzoek gedaan naar het voorkomen van deze libellenparasieten in het Nationaal Park.
 • Natuurjournaal 15 maart 2021
  [released on: 15/03/2021]
  Gekandelaberde bomen en broedende reigers.
 • Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups van start in Overijssel
  [released on: 14/03/2021]
  De provincie Overijssel gaat bij het aanpakken van overlast van eikenprocessierupsen sterker inzetten op het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de rupsen. Daarom worden de komende week dertienhonderd koolmezennestkasten opgehangen. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en wethouder Jacques van Loevezijn hebben woensdag 10 maart de eerste mezennestkasten opgehangen.
 • Op zoek naar kadavers, poep, bloedende bomen en meer
  [released on: 14/03/2021]
  Fladderend van bloem tot bloem. Zo kennen we veel vlinders: op zoek naar nectar. Maar soms leven vlinders ook van heel andere dingen en voeden ze zich met mineralen uit vochtige plekken en sap van bloedende bomen. Of ze komen naar de grond om te drinken van kadavers, uitwerpselen en soms zelfs bezwete mensen. Belangrijk dus om te zorgen dat dat aanwezig is.
 • Natuurjournaal 14 maart 2021
  [released on: 14/03/2021]
  Kokmeeuw heeft weer donker hoofd, roze knotsen langs de waterkant.
 • Diervriendelijk vangen van muskus- en beverratten heeft de toekomst
  [released on: 13/03/2021]
  Muskusratten en beverratten zien er voor veel mensen best leuk en aaibaar uit. Toch zijn deze uitheemse diersoorten een risico voor de waterveiligheid in Nederland. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het onder controle houden van de aantallen. Maar hoe kan dat diervriendelijker? En hoe kunnen we daarbij samenwerken met onze buurlanden? Dit artikel is verschenen in het blad Zoogdier.
 • Nieuwe families voor oude libellen
  [released on: 13/03/2021]
  Een grootschalig, internationaal onderzoek heeft ertoe geleid dat we momenteel een beter beeld hebben van de herkomst van de zesduizend soorten libellen en juffers op aarde, en hun relatie tot elkaar. Wetenschappers van onder andere Naturalis ontdekten vijf groepen libellen en juffers die zo afwijkend en uniek zijn, dat ze in nieuwe families zijn geplaatst.
 • Natuurjournaal 13 maart 2021
  [released on: 13/03/2021]
  Herken poep van groene specht en zoek naar de heggenmus.
 • Maak jij van de natuur in jouw buurt een echte zwerfafvalvrije schoonheid?
  [released on: 12/03/2021]
  Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Zwerfafval is overal, zelfs in de meest verlaten natuurgebieden. Toon daarom op 20 maart liefde voor de natuur in jouw buurt en kom tijdens de Landelijke Opschoondag in actie tegen zwerfafval. Loop jij iedere dag een blokje om? Of laat je de hond uit? Maak er deze dag een opschoon-ommetje van.
 • Zeetrektellen: voorbijgaande stipjes worden blijvende kennis
  [released on: 12/03/2021]
  Urenlang door de telescoop naar de horizon turen. Van Westkapelle tot aan Schiermonnikoog. Op stormachtige herfstdagen en grijze winterochtenden zien fanatieke vogeltellers honderden tot soms duizenden zeevogels voorbij vliegen. Een inspanning waarmee nu ook een betrouwbare inschatting over hun aantalsontwikkelingen gemaakt kan worden.
 • Natuurjournaal 12 maart 2021
  [released on: 12/03/2021]
  Middelste bonte specht goed te zien; narcis bloeit volop.
 • Versnippering van leefgebied verhindert vlinders om mee te bewegen met klimaat
  [released on: 11/03/2021]
  Klimaatverandering beïnvloedt wereldwijd de biodiversiteit en dwingt soorten in verspreiding mee te schuiven met de opwarming. In een zojuist verschenen artikel in Ecology Letters laat een internationaal onderzoeksteam zien dat versnippering van leefgebied door de mens voor vlinders bepaalt in welke mate ze hun verspreiding kunnen aanpassen en daarmee kunnen mee bewegen met klimaatverandering.
 • Eikenprocessierups nu goed aanpakken
  [released on: 11/03/2021]
  Belangrijk: eikenprocessierupsen bestrijden met mezennestkasten is een mooi begin, maar niet genoeg! U én uw gemeente moeten nu aan de slag om tuinen, bermen en parken natuurvriendelijk in te richten. Zo maken we leefgebied voor mezen en andere natuurlijke vijanden van deze rups. Tips en een leidraad.
 • Natuurjournaal 11 maart 2021
  [released on: 11/03/2021]
  Glasaal trekt landinwaarts; zaagbekken trekken naar broedgebied.
 • Nieuwe bossen aanleggen met creativiteit
  [released on: 10/03/2021]
  Nederland krijgt er de komende tien jaar 37.000 hectare nieuw bos bij, volgens de ambities in Bossenstrategie van het ministerie van LNV. Dat klinkt prachtig, maar hoe leggen we nieuw bos aan in een snel veranderende wereld? Waar doen we dat in de beperkte ruimte in ons land? Hoe gaan we dat betalen en waar liggen kansen?
 • Virtueel het veld in voor voorjaarspaddenstoelen
  [released on: 10/03/2021]
  Dit jaar worden er geen voorjaarsexcursies georganiseerd door de NMV. Om dat een beetje te compenseren, biedt de NMV vanaf 15 maart een serie lezingen over paddenstoelen aan.
 • Herken de wilde kat
  [released on: 10/03/2021]
  De wilde kat is in Nederland in opmars vanuit het zuiden van het land. In Zuid-Limburg leeft een kleine populatie en ook in Brabant zijn de afgelopen jaren de eerste waarnemingen gedaan. Maar hoe herken je een wilde kat? Waar moet je op letten? En wat als je denkt een wilde kat gezien te hebben? Een aantal kenmerken en verschillen met een huiskat helpen je verder.
 • Het telseizoen is begonnen: wie telt er allemaal mee?
  [released on: 10/03/2021]
  RAVON zet zich in voor de studie en bescherming van reptielen, amfibieën en vissen. Samen met tal van vrijwilligers tellen we hoe vaak en waar deze soorten voorkomen. Deze gegevens geven ons een goed beeld hoe het met de dieren in Nederland gesteld is. Meetellen? Dat kan!
 • Natuurjournaal 10 maart 2021
  [released on: 10/03/2021]
  Lepelaar keert terug, kleine vos vliegt.
 • Help mee in de strijd voor een goede Europese natuurherstelwet!
  [released on: 09/03/2021]
  De Europese Commissie is een publieksconsultatie gestart over een wet op het gebied van natuurherstel. Alle inwoners van de Europese Unie mogen hun mening geven over hoe deze wet eruit zou moeten zien. Dat is belangrijk, want het gaat slecht met de Europese biodiversiteit. Stevige wetgeving is een belangrijke stap in de richting van natuurherstel.
 • Invasieve exoten: Tuin er niet in!
  [released on: 09/03/2021]
  De dagen lengen, de vogels beginnen te fluiten en veel mensen krijgen zin om in hun tuin te werken en nieuwe tuinplanten aan te schaffen. Weet jij welke tuinplanten een risico kunnen zijn voor de natuur? Daar hebben wij nu een handige hulp voor!
 • Invloed van vermest grondwater op kwelafhankelijke ecosystemen
  [released on: 09/03/2021]
  Als gevolg van decennialange bemesting op landbouwgronden in infiltratiegebieden, zullen kwelafhankelijke natuurgebieden in beekdalen steeds meer last hebben van de vervuilende stoffen. Kennisnetwerk OBN deed onderzoek naar het effect van belastende stoffen en bekeek hoe beheerders hier het beste mee om kunnen gaan.
 • Brandharen van processierupsen in beeld
  [released on: 09/03/2021]
  Processierupsen hebben een wapen om zich te verdedigen: heel veel brandharen. Het zijn niet de langere witte haren die als eerste opvallen. De brandharen zijn microscopisch klein en zitten in grote aantallen bij elkaar in zogenaamde spiegels op de rug. In dit bericht brengen we de brandharen zeer gedetailleerd in beeld en laten we zien hoe brandharen vrijkomen als rupsen zich bedreigd voelen.
 • Meer pollen in de lucht gerelateerd aan meer coronabesmettingen
  [released on: 09/03/2021]
  Een wereldwijd onderzoek toont aan dat meer pollen in de lucht geassocieerd is met meer coronabesmettingen. Het SARS-CoV-2-virus profiteert mogelijk van een verzwakte afweer door pollenblootstelling. Dit is niet alleen het geval bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen die niet allergisch zijn. De resultaten zijn 9 maart gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
 • Zorgen om rust in kraamkamer natuur
  [released on: 09/03/2021]
  Het broedseizoen is dit jaar voor boswachters reden tot zorg. De grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.
 • Natuurjournaal 9 maart 2021
  [released on: 09/03/2021]
  Bosanemoon kleurt bodem wit, meerkoet vecht met indringers.
 • Eén miljoen bomen voor de provincie Noord-Brabant
  [released on: 08/03/2021]
  In de provincie Noord-Brabant begint de lente dit jaar met 40.000 bomen extra. Als onderdeel van de campagne Plan Boom hebben vrijwilligers namens IVN-Brabant, Brabants Landschap en de Brabantse Milieufederatie de afgelopen weken door de hele provincie bomen aangeplant. Het is het begin van de één miljoen bomen die de provincie de komende tijd rijker gaat worden.
 • Nieuwe Nederlandse zeewiergids na 38 jaar
  [released on: 08/03/2021]
  Zeewieren komen algemeen voor langs de Nederlandse kust. Toch is het laatste determineerwerk voor onze wieren al bijna veertig jaar oud. Op 4 maart verscheen een nieuwe gids. Daarin worden meer dan 130 groen-, rood- en bruinwieren beschreven en staan bijna 600 foto’s. Uniek is dat deze veldgids zich vooral richt op gebruik in het veld, dus zonder microscoop.
 • Wat motiveert groene vrijwilligers?
  [released on: 08/03/2021]
  De Nederlandse natuur is op allerlei manieren afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Voor zijn proefschrift deed Wessel Ganzevoort onderzoek naar deze groene vrijwilligers. Op basis hiervan formuleert hij drie lessen voor natuurorganisaties. Zo is het voor groene vrijwilligers belangrijk om resultaten van hun inzet te communiceren en te vragen naar hun motivaties en daarbij aan te sluiten.
 • Natuurjournaal 8 maart 2021
  [released on: 08/03/2021]
  Sneeuwgors op trektocht, grutto arriveert.
 • Gezonde mangrovebossen van groot belang bij het verkleinen van onze ecologische voetafdruk
  [released on: 07/03/2021]
  Gezonde mangrovebossen nemen koolstof en andere broeikasgassen op uit de atmosfeer. Wanneer mangroven in hun voortbestaan bedreigd worden, gaat dit vermogen verloren. In 2019 onderzochten wetenschappers op Bonaire het verschil tussen intacte en aangetaste mangroven. Dit onderzoek toonde aan dat het behoud van gezonde mangrovebossen cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering.
 • Effecten klimaatverandering in de Noordzee: meer biomassa tong, maar kleinere aantallen
  [released on: 07/03/2021]
  De Noordzee warmt op en wat doet dat met vissoorten? Uit een publicatie van WUR-onderzoeker Karen van de Wolfshaar in het ICES Journal of Marine Science blijkt dat klimaatverandering een effect heeft op de groei en overleving van jonge tong in verschillende kinderkamers van de Noordzee.
 • Voldoende voedsel voor de steur in de Rijn
  [released on: 07/03/2021]
  Halverwege de vorige eeuw verdween de Europese steur uit de Rijn. Nu de kwaliteit van de Rijn aanzienlijk is verbeterd, wordt gewerkt aan de terugkeer van deze bijzondere oervis. Op initiatief van ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland is onderzocht hoe het is gesteld met het voedsel voor jonge steuren in de Rijn. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat dat wel goed zit.
 • Natuurjournaal 7 maart 2021
  [released on: 07/03/2021]
  Fuut baltst volop, topper verlaat Nederland weer.
 • Wetenschappers kweken gifklieren van slangen in laboratorium
  [released on: 06/03/2021]
  De gifklier van een slang is een orgaan met een duidelijke functie: de productie van gifstoffen. Iets meer dan een jaar geleden is het wetenschappers gelukt om zogeheten ‘organoïden’ van deze gifklieren van slangen te kweken. In een recente publicatie van het onderzoeksteam leggen ze precies uit hoe ze deze mini-gifklieren in het laboratorium op kunnen laten groeien.
 • Wisent maakt de Veluwe al vijf jaar wilder
  [released on: 06/03/2021]
  Vijf jaar na de komst van de wisenten naar de Veluwe is een evaluatie van het project uitgevoerd. Uit deze evaluatie blijkt dat de wisentkudde bijdraagt aan de natuurontwikkeling, wildernisbeleving en het behoud van deze bijzondere diersoort.
 • Stem voor de natuur op 17 maart #stemvoornatuur
  [released on: 06/03/2021]
  Als je natuur en de zorg voor biodiversiteit belangrijk vindt, heb je de komende verkiezingen niets aan de stem- of kieswijzer. Geen enkele vraag over het belang van de natuur. Een gemiste kans, want juist in de afgelopen tijd met de stikstof- en de coronacrisis is gebleken hoe belangrijk natuur voor ons is. De groene organisaties roepen alle burgers op bij het stemmen de natuur niet te vergeten.
 • Eerste Europese hommelsymposium een succes
  [released on: 06/03/2021]
  Op 20 en 27 februari vond het eerste online Europese symposium over hommels plaats: European Bumblebee Conference. Tijdens de twee digitale bijeenkomsten vertelden hommeldeskundigen uit diverse landen over uiteenlopende onderzoeken rond de ecologie en bescherming van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten organiseerde het congres in samenwerking met Naturalis.
 • Natuurjournaal 6 maart 2021
  [released on: 06/03/2021]
  Kievit komt terug, koperwiek vliegt door.
 • Wegens succes verlengd: subsidie voor biodiversiteit en landschap in Gelderland
  [released on: 05/03/2021]
  Van streekeigen beplanting op het erf en de aanleg van poelen en houtwallen tot educatie aan basisschoolklassen: er bestaat bij inwoners veel animo om met het eigen landschap aan de slag te gaan. Reden genoeg voor Provincie Gelderland om de subsidieregeling biodiversiteit en landschap voort te zetten. Boeren en gemeenten krijgen daarin bovendien meer mogelijkheden.
 • Bedreiging inheemse ringslang door nauw verwante exoot
  [released on: 05/03/2021]
  De ringslang is in Nederland vermoedelijk de meest talrijke slangensoort. Als enige van de drie inheemse slangen leeft de ringslang ook buiten natuurgebieden en plaatselijk zelfs in tuinen en op woonerven. Onlangs kwam echter een serieuze bedreiging voor de soort aan het licht. In verschillende populaties is genetische vermenging tussen de inheemse en de oostelijke ringslang ontdekt.
 • Meer ruimte voor natuurlijk bos
  [released on: 05/03/2021]
  De concept Bossenstrategie van de overheid zet in op meer en gezonder bos in Nederland. Door omvorming naar gemengde loofbossen met klimaatbestendige boomsoorten. Helaas is er daarbij veel te weinig aandacht voor natuurlijke processen als spontane vestiging van bomen, wildvraat, windworp en bodemwoeling. Een gemiste kans, want juist die processen leiden tot een vitaler bos en een levende bosbodem.
 • Voor het eerst sluipwesplarven in eitjes van eikenprocessierupsen in Nederland gevonden
  [released on: 05/03/2021]
  Tijdens de jaarlijkse check van de conditie van eikenprocessierupsen in hun ei hebben we voor het eerst geparasiteerde eitjes aangetroffen. In deze eitjes groeit geen processierups maar een sluipwesp. De soort is nog niet bekend, maar de parasiet behoort tot de bronswespen, een superfamilie van de vliesvleugeligen. De eerste uitkomst van de niet geparasiteerde eitjes verwachten we rond 10 april.
 • Natuurjournaal 5 maart 2021
  [released on: 05/03/2021]
  Oeverzwaluw komt het land weer binnen, vogelmuur bloeit (altijd).
 • Domweg gelukkig in een stacaravan
  [released on: 04/03/2021]
  Atlasredacteur Jeannine Brand kwam vorig jaar net voor corona terug van een mooie reis in Vietnam. Ze droomde al van de volgende verre bestemming. En toen legde de lockdown alles stil. Jeannine ontdekte hoe leuk het dichtbij eigenlijk is en dat je niet naar Verweggistan hoeft voor je levensgeluk. Ze kocht een stacaravan op fietsafstand en geniet nu met volle teugen van de natuur dichtbij huis.