This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

CBD News (What's new at the CBD)

Natuurbericht.nl

RDF feed: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/rss
 • Lizard Lane verbindt nieuwe heide bij Soestduinen
  [released on: 19/04/2019]
  Het begon met de noodzaak om te hoge bomen te kappen onder de hoogspanningsverbinding tussen Utrecht Lage Weide-Soest vanwege de veiligheid. Dit leidde uiteindelijk tot de aanleg van nieuwe heide en een faunatunnel onder de N413 bij Soestduinen. Ecoloog Renée van Assema van Vitens is betrokken bij deze natuurontwikkeling, ook wel Lizard Lane genoemd.
 • Geruchtmakend onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in de bodem gepresenteerd
  [released on: 19/04/2019]
  De provincie Gelderland stimuleert een verantwoord, klimaatbestendig en duurzaam gebruik van de bodem. Daarbij steunt de provincie kennisontwikkeling door het medefinancieren van onderzoek. Een onderzoek over mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven deed de afgelopen weken veel stof opwaaien.
 • Tuin als thuis voor oranjetipje
  [released on: 18/04/2019]
  Het oranjetipje is een echte voorjaarsbode die te zien is van eind maart tot half mei. Op dit moment vliegt hij volop. De rupsen zijn afhankelijk van kruisbloemigen: in het buitengebied zijn pinksterbloem en look zonder look de belangrijkste waardplanten. Maar je kunt de soort ook voortplantend in je tuin, of zelfs op je balkon tegenkomen.
 • Platte egels tellen voor egelonderzoek
  [released on: 18/04/2019]
  Onlangs heeft de Zoogdiervereniging 2019 uitgeroepen tot het Jaar van de Egel. Precies tien jaar geleden, tijdens het Jaar van de Egel 2009, werden de zogenaamde E(gel)-teams opgericht: forenzen die regelmatig hetzelfde traject aflegden en de doodgereden egels in kaart brachten. De Egelwerkgroep gaat dit jaar opnieuw aan de slag met de E-teams en is hard op zoek naar forenzen!
 • GLOBE-dag 2019: milieu-onderzoek kun je zelf doen!
  [released on: 18/04/2019]
  Op de GLOBE-dag op 4 april in het Haagse Museon maakten docenten uit het middelbaar onderwijs kennis met onderzoek doen volgens de modules in het GLOBE-programma. Ze keken naar het leven in de bodem en de diversiteit van waterorganismen, maar ook naar de luchtkwaliteit en de ontwikkeling van de vegetatie. Ook dachten zij mee over het beheer van groene verbindingszones in de gemeente Den Haag.
 • Samen in actie voor een heus hommellandschap in het Geuldal
  [released on: 17/04/2019]
  Meer dan de helft van de in Nederland voorkomende soorten wilde bijen staat op de Rode Lijst en vele ervan zijn in hun voorkomen beperkt tot enkele natuurreservaten. Met name hommels hebben het zwaar. Om ook hommels te beschermen is een aanpak op landschapsschaal nodig. Het initiatief Hommellandschap Geuldal heeft daarom als streven met meerdere partijen het landschap te verbeteren.
 • Roepende rugstreeppadden
  [released on: 17/04/2019]
  In de tweede helft van april en in mei bereikt de voortplantingsperiode van de rugstreeppad haar piek. Op warme voorjaarsavonden gonst het geluid van zingende rugstreeppadden in polderwateren, uiterwaarden, vennen en duinmeertjes. Als je in de avonduren een fietstochtje maakt, kom je al snel grote aantallen rugstreeppadden tegen. Dat is meteen een uitstekende gelegenheid om de soort te tellen.
 • Geurige houtzwam is nieuwe soort voor Nederland
  [released on: 17/04/2019]
  Op 26 januari 2019 ontdekte Jaap van den Berg in de bossen van Soest een nieuwe houtzwammensoort. De soort behoort tot de Stekelkorstzwammen en heeft een doordringende geur. Precies twee maanden later werd deze nieuwe soort ook aangetroffen in park Sonsbeek in Arnhem. Deze nieuwe paddenstoel heeft nog geen Nederlandse naam.
 • “We willen het festival met de laagste CO2-voetafdruk worden”
  [released on: 16/04/2019]
  Tijdens Pasen vindt de 5e editie van Fier! plaats. Het bijzondere Smaak & Vermaak-festival is gratis te bezoeken op het terrein van Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. “We zijn erg fier op ons eerste lustrum! Om dit te vieren gaan we een heus Fier!bos realiseren. We willen het festival met de laagste CO2-voetafdruk worden”, aldus voorzitter Bart van den Broek.
 • Wie is de wulp?
  [released on: 16/04/2019]
  Hij is nog niet zo bekend als de roodborst: de wulp. Daar moet maar eens verandering in komen, want deze vriendelijke kromsnavel is het meer dan waard. En waarom is die snavel krom?!
 • Dagvlinderverwachting
  [released on: 15/04/2019]
  Bijna iedereen heeft inmiddels wel vlinders gezien. Citroenvlinders en de andere overwinteraars waren er al in die warme periode in februari en zijn de afgelopen weken aangevuld met de wat latere vlinders, die als pop hebben overwinterd. Welke vlinders komen er nog aan in de komende weken? Een handige tool van De Vlinderstichting geeft de dagvlinderverwachting.
 • Tekenbeten: pieken en dalen in 2018
  [released on: 15/04/2019]
  Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University een bijzondere tweesplitsing in het aantal tekenbeetmeldingen bij Tekenradar.nl. Een hoogterecord in de eerste zes maanden en een laagterecord in de laatste zes maanden. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde. Na een bezoek aan het groen dus een tekencheck doen.
 • Kans op vorstschade peren- en appelbloesem neemt toe in warme jaren @natuurkalender @wur
  [released on: 14/04/2019]
  Dit jaar hebben we een zeer vroege bloei van peren- en appelbomen en vrezen veel eigenaren van fruitbomen voor vorstschade. Door de stijgende temperaturen komen peer en appel tegenwoordig gemiddeld bijna twee weken eerder in bloei dan voor eind jaren 80 van de vorige eeuw. Uit 120 jaar bloeiwaarnemingen blijkt dat de kans op vorstschade in jaren met een (zeer) warme maart en april sterk toeneemt.
 • Onderzoek op groendaken levert bijzondere insecten op
  [released on: 14/04/2019]
  In een vernieuwend onderzoek naar de rol van groendaken als potentieel habitat voor insecten werd een nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt. Het gaat om de schildwesp Idiasta dichrocera. Het onderzoek toonde verder aan dat groendaken een belangrijk habitat kunnen vormen voor allerlei insecten en dat de hoogte van een gebouw een limiterende factor kan zijn voor kolonisatie door insecten.
 • Hoe een klein kevertje het bos natuurlijker maakt
  [released on: 14/04/2019]
  Afgelopen zomer en najaar was het heel erg droog in het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Als gevolg daarvan zijn recent veel fijnsparren gestorven. Door de letterzetter, een kleine bastkever die onder de schors van de sparren leeft. De droogte heeft de bomen verzwakt en dit kleine kevertje een kans gegeven. Daardoor zijn er nu volop dode sparren en zullen er wellicht nog vele volgen.
 • Geslaagde expertmeeting blauwe kiekendief en velduil
  [released on: 13/04/2019]
  Van 20 tot 22 maart kwamen vijftig experts uit dertien landen in Groningen bij elkaar voor een bijeenkomst over blauwe kiekendieven en velduilen, twee iconische muizenetende roofvogels van het Waddengebied. Het was voor het eerst dat specialisten samenkwamen om specifiek over deze twee soorten kennis uit te wisselen.
 • Provincie Utrecht en Waternet pakken rode Amerikaanse rivierkreeft aan
  [released on: 13/04/2019]
  In de Utrechtse Molenpolder, in de Distelvinkplas, onderzoeken Waternet en de provincie Utrecht de rode Amerikaans rivierkreeft. “Deze exoot uit oorspronkelijk Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, bedreigt ons ecosysteem ernstig”, vertelt Winnie Rip, adviseur waterbeheer bij Waternet.
 • 100ste groene schoolplein in Brabant
  [released on: 12/04/2019]
  Tegels eruit, bijenhotels, struingewas, minibosjes, wilgenhutten, wadi’s, buitenlokalen en heel veel avontuurlijke speelelementen erin. Ook het schoolplein van basisschool De Schatkist/SKOzoK in Budel ondergaat binnenkort een grootschalige metamorfose. Op 11 april vierde de school dat ze de 100ste (!) in Noord-Brabant is die aan de slag gaat met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’.
 • Eendenkuikens tellen
  [released on: 12/04/2019]
  De lente barst los en daar horen eendenkuikens bij. De eerste donsjongen van de wilde eend zijn de afgelopen weken al gezien. Dankzij het warme lenteweer verschenen ze een stuk vroeger dan vorig jaar. Maar zijn ze niet te vroeg? Voor het vierde jaar op rij wordt dit voorjaar onderzocht hoeveel eendenkuikens overleven tot ze volgroeid zijn. Daarbij hopen de onderzoekers opnieuw op uw medewerking.
 • #Vleermuiskasten onvoldoende bewezen #effectief voor #bescherming bij #ruimtelijke #ontwikkeling?
  [released on: 11/04/2019]
  In de onlangs verschenen update van hun ‘vleermuis-synopsis’ concludeert Conservation Evidence dat voor een overgroot deel van de toegepaste maatregelen ter bescherming van vleermuizen en hun leefgebied onvoldoende bekend is of deze ook daadwerkelijk effectief zijn. Daarbij gaat het over een breed scala aan maatregelen, inclusief de meest bekende en toegepaste maatregel: vleermuiskasten.
 • Vlinders en andere insecten profiteren van meerjarige vogelakkers
  [released on: 11/04/2019]
  Uit nieuw onderzoek in Noord-Holland blijkt dat meerjarige vogelakkers een positief effect hebben op de aantallen dagvlinders, zweefvliegen en bepaalde soorten nachtvlinders. Deze kennis maakt het mogelijk om gericht te werken aan herstel van de insectenfauna in akkerlandschappen.
 • Oproep tot actie tegen plasticvervuiling op Sint Maarten
  [released on: 10/04/2019]
  Bewoners en bedrijven van Sint Maarten worden aangespoord om te stoppen met het gebruik van niet-biologisch afbreekbare plastics voor eenmalig gebruik, om bij te dragen aan een schoner en groener Sint Maarten. De gezondheid van de biodiversiteit en economie van het eiland loopt momenteel een groot risico vanwege de vervuiling door grote hoeveelheden plastic afval.
 • De opmars van het Blauwgroen trechtertje
  [released on: 10/04/2019]
  Het Blauwgroen trechtertje heeft sinds de eeuwwisseling een enorme opmars gemaakt in Nederland. Deze opvallende paddenstoel komt sinds kort algemeen op schaars begroeide, zandige en vochtige bodems voor, met name in vochtige natuurontwikkelingsgebieden.
 • Achter het masker: 'Beleef de Lente' en de persoonlijkheid van koolmezen
  [released on: 10/04/2019]
  Hoera, in de koolmeesnestkasten van 'Beleef de Lente' liggen de eerste eieren! Voordat het zover was, hebben de stelletjes eerst volop geklust aan hun nieuwe optrekje..., en gekibbeld over het huishouden. Want vergis je niet: ook koolmezen hebben persoonlijkheden, en dat kun je bij 'Beleef de Lente' mooi zien.
 • Oude Twentse beek is thuishaven voor bijzondere planten
  [released on: 09/04/2019]
  Een eeuwenoude beek in het oosten van Twente herbergt een aantal zeldzame en bedreigde plantensoorten. Soorten zoals Zwartblauwe rapunzel en Schedegeelster staan er in het voorjaar volop in bloei, maar makkelijk hebben ze het niet. Hoe kunnen deze kwetsbare populaties standhouden?
 • Eikenprocessierupsen uit hun eitjes
  [released on: 09/04/2019]
  In het eikenprocessierupsproefstation in Drenthe zijn op 5 april de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekropen. In het proefstation in Noord-Brabant kwamen ze op 6 april uit. Voor het eerst kwamen ze in het noorden eerder uit dan in het zuiden. Aangezien de eiken al in blad komen, zijn de groeiomstandigheden voor de rupsen gunstig.
 • Waar zouden wij zijn zonder de Vogelrichtlijn?
  [released on: 09/04/2019]
  De Europese Vogelrichtlijn bestaat veertig jaar; de natuurwetgeving die onze vogels én hun leefgebieden al tientallen jaren beter moet beschermen. Is dat reden voor een feestje? Laten we terugblikken op wat goed ging, maar ook: kijken naar wat beter kan.
 • Lampenpoetsergras, mag het nu wel verkocht worden of niet?
  [released on: 08/04/2019]
  Lampenpoetsergras is een populair siergras in tuinen. Eén soort lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum) mag niet meer worden verkocht in de Europese Unie omdat het een invasieve exoot is. De NVWA heeft onderzoek uitgevoerd naar verschillende soorten en rassen van lampenpoetsergras. Hieruit blijkt dat vijf veel verkochte cultivars van Pennisetum setaceum in werkelijkheid een andere soort zijn.
 • Eerste Tiny Forest van Breda aangeplant
  [released on: 08/04/2019]
  Medio maart realiseerden veertig leerlingen van basisschool De Fontein het eerste Tiny Forest van Breda. In totaal plantten zij maar liefst 1.200 boompjes en struiken van 42 verschillende soorten op een oppervlakte van vierhonderd vierkante meter.
 • Bloemen voor vlinders en bijen
  [released on: 08/04/2019]
  Bloemen zijn ‘hot’. Op veel plekken zien we aandacht voor bloemen. Dat is van belang, want het nieuws over de sterke achteruitgang van insecten zoals vlinders en bijen, is verontrustend. Een gebrek aan bloeiende planten is een van de problemen. Meer bloemen is goed en het helpt de insecten, maar alleen met zaaien van bloemen redden we de insecten niet.
 • Bekijk met de GrowApp hoe de lente begin april 2019 ruim voor ligt op 2018
  [released on: 07/04/2019]
  Dit jaar was februari 5,4°C warmer dan vorig jaar en maart was 3,7°C warmer. Het grote temperatuurverschil heeft een overduidelijk effect op de snelheid waarmee planten zich ontwikkelen. Met de GrowApp zijn de verschillen tussen de jaren heel goed in beeld te brengen. In dit natuurbericht een selectie van voorbeelden. Nu is een mooi moment om ook een GrowApp-serie te beginnen.
 • Volg online: ruigpootbuizerds naar de Arctis
  [released on: 07/04/2019]
  Vanaf nu zijn drie in Noord-Nederland gezenderde ruigpootbuizerds online te volgen tijdens hun voorjaarstrek naar de arctische broedgebieden in Scandinavië of Rusland. De vogels werden gezenderd voor onderzoek dat Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels doet naar het habitatgebruik van deze zeldzame wintergasten.
 • Mosselbanken als dynamische structuren
  [released on: 06/04/2019]
  Een recent verschenen rapport bevestigt conclusies uit eerder onderzoek dat mosselbanken een stabiel en langdurig (decennia) verschijnsel kunnen zijn op een bepaalde locatie. Al kunnen individuele mosselen, bankdelen en complete banken ook verdwijnen en korter aanwezig zijn. Herstel van mosselbanken is van belang voor het behoud van de kwaliteit van droogvallende zandplaten in de Waddenzee.
 • Online crowdfundingsplatform voor groene schoolpleinen van start
  [released on: 05/04/2019]
  Vanaf deze week kunnen scholen via Groenvoorgelderland.nl een crowdfundingsactie opzetten voor het realiseren van een groen schoolplein. De provincie heeft deze site ontwikkeld om scholen extra te ondersteunen bij het omvormen van hun versteende schoolplein naar een groen schoolplein. Dit bevordert het welzijn van de kinderen, én de biodiversiteit rond de school.
 • Grindwolfspin herontdekt in natuurgebied de Vonkerplas
  [released on: 05/04/2019]
  Dit voorjaar is de grindwolfspin herontdekt in het natuurgebied de Vonkerplas, in Dreumel langs de Waal. De spin werd gespot tijdens ecologisch onderzoek door het Burgercollectief Dreumelse Waard. Eerdere waarnemingen van de grindwolfspin in het gebied dateren van meer dan tien jaar geleden. Het is onbekend of de soort in de tussenliggende periode afwezig was of niet is opgemerkt.
 • Oevers en beekmondingen Maas natuurvriendelijk ingericht
  [released on: 05/04/2019]
  In de periode maart tot en met november 2019 worden in opdracht van Rijkswaterstaat tien kilometer Maasoever en zeven Maasbeekmondingen natuurvriendelijk ingericht. Dat gebeurt volgens de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) ter verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De KRW-maatregelen lopen nog door tot en met 2027. Ook langs de Maas.
 • Elke dag wandelen naar je werk met meer ruimte voor voetgangers
  [released on: 04/04/2019]
  Op donderdag 4 april vindt de vierde editie van de Wandel naar je Werk-dag plaats. Deze nationale campagne van Wandelnet roept heel Nederland op naar het werk te lopen. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen naar hun werk zouden lopen? Niet één dag per jaar, maar alle dagen van het jaar? Dan moet de voetganger echter wel meer ruimte krijgen in de stad.
 • Crowdfunding voor Nature Today Go over de 25 duizend euro!
  [released on: 04/04/2019]
  In ruim twee maanden tijd hebben 450 mensen en organisaties al 25 duizend euro gedoneerd voor Nature Today Go. Het is een duidelijk bewijs dat er zeer veel interesse is om toegang te krijgen tot de schat aan locatiegebonden natuurinformatie die voor elke plek beschikbaar is. Lees hier welke informatie de voorkeur heeft. Doneer ook en help om nog meer informatie vanaf het begin op te nemen.
 • Wolvenpoep gevonden? Lekker laten liggen!
  [released on: 04/04/2019]
  Wolven zijn terug op de Veluwe. Veel mensen zijn hier enthousiast over en helpen ons met het doorgeven van (mogelijke) meldingen van wolven en sporen van wolven. Helaas worden vaak, onder de beste bedoelingen, wolvendrollen mee naar huis genomen. Het Wolvenmeldpunt roept iedereen op een mogelijke wolvendrol wél te melden, maar vooral te laten liggen.
 • Berkenpollenseizoen piekt
  [released on: 04/04/2019]
  Mensen met een berkenpollenallergie kunnen komende tijd veel klachten verwachten. Dit melden Weeronline, Wageningen University en het LUMC. Het berkenpollenseizoen piekt momenteel en bovendien blijft het vanaf vandaag voorlopig overwegend droog. Hierdoor neemt de hoeveelheid pollen in de lucht komende week flink toe. De kans op hooikoorts door berkenpollen is dan ook groot.
 • Zijn windmolens verantwoordelijk voor de achteruitgang van vlinders?
  [released on: 04/04/2019]
  Vorige week was er veel media-aandacht voor het onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting over de achteruitgang van de dagvlinders sinds 1890. Het intensieve landgebruik werd genoemd als belangrijkste oorzaak. In reacties op het bericht verwezen mensen regelmatig naar de schadelijke invloed van windmolens op insecten. Hebben ze een punt?
 • Otter kan Utrechtse N201 binnenkort veilig passeren
  [released on: 03/04/2019]
  Langs de provinciale weg N201, ter hoogte van de Vinkeveense Plassen, legt de provincie Utrecht faunarasters aan. Deze lage rasters helpen otters en andere dieren om de weg te vinden naar de duikers en bruggen. Daar kunnen zij veilig de N201 passeren. Zo hoopt de provincie haar steentje bij te dragen aan het herstel van de otterpopulatie in Nederland.
 • Groenblauwe schoolpleinen: oases in de stad
  [released on: 03/04/2019]
  Stel je voor: te midden van de drukte, verkeerschaos en stenen kolossen van de volle stad ontstaan er weer kleine groene eilandjes voor mens en dier. Sinds 15 maart dragen de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds bij aan de aanleg van deze schoolpleinen. Samen investeren zij de komende drie jaar 620.000 euro in het vergroenen en klimaatadaptief maken van schoolpleinen.
 • Hortus Alkmaar nieuwe vindplaats van Voorjaarskluifzwammen
  [released on: 03/04/2019]
  De Voorjaarskluifzwam is in het westen van ons land een zeldzame verschijning. In Noord-Holland komt ze boven het Noordzeekanaal sinds mensenheugenis alleen voor onder de Grove dennen van de Eeuwigelaan in Bergen (NH). Daar is nu verandering in gekomen: na onderzoek van de nieuwe Hortus Alkmaar werden hier flink wat Voorjaarskluifzwammen onder een solitaire Grove den aangetroffen.
 • De scholekster: onze nieuwe stadsvogel?
  [released on: 02/04/2019]
  Het gaat slecht met de scholekster in Nederland: het broedsucces aan de kust en in weilanden is zo laag dat de populatie sterk afneemt. Wel broeden scholeksters steeds vaker in de stad. Maar daar zijn nieuwe bedreigingen, en over deze nieuwe manier van broeden is nog te weinig bekend. Daarom begint de Stichting Onderzoek Scholekster een nieuw ‘citizen science’ onderzoek: Scholeksterophetdak.nl.
 • Huiszwaluwen onder snelweg A27
  [released on: 02/04/2019]
  In Zuid-Europa, bijvoorbeeld langs de Taag, vind je onder veel viaducten en bruggen nesten van huiszwaluwen. In Nederland wordt onder bruggen nergens bewust rekening gehouden met deze vogel. Tot nu: Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken kreeg dankzij Rijkswaterstaat voor elkaar dat zwaluwen onder de Stichtse Brug (A27) tussen Huizen en Almere nu gemakkelijk een nest kunnen maken.
 • Spin van het jaar 2019: de bosmierspringspin
  [released on: 01/04/2019]
  De bosmierspringspin is uitgekozen als spin van het jaar 2019. De soort is mooi gekleurd en de mannetjes hebben indrukwekkende, vooruitstekende kaken. Zoals de naam al zegt is het een soort uit de familie van de springspinnen (Salticidae).
 • Nieuwe natuur bij natuurbegraafplaats Schoorsveld
  [released on: 01/04/2019]
  “Het voelt als een eer om dit te mogen doen”, aldus Piet den Besten. Piet is één van de mensen die een plekje heeft op natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Medio maart plantte hij een boom ter ere van de officiële opening van een nieuw stukje natuur bij de natuurbegraafplaats. Dit werd gerealiseerd in samenwerking met stichting Nieuwe Natuur en Groen Ontwikkelfonds Brabant.
 • Bomen in blad, bloemen in bloei, vorst in de verwachting...
  [released on: 31/03/2019]
  En weer een zeer warme week. Steeds meer magnolia’s en sierkersen staan in volle bloei. Onder andere pinksterbloem, hondsdraf, peer, fluitenkruid en berk worden in bloei gemeld op Natuurkalender.nl. Boerenzwaluw en zwartkop komen terug. Witte paardenkastanje, wilde lijsterbes, berk en vogelkers ontplooien hun bladeren. Hopelijk zakt de temperatuur niet te ver onder het vriespunt aankomende nacht.
 • Kansen voor bedreigde vlinders op de Maashorst
  [released on: 31/03/2019]
  Met het project Wild van Vlinders laten ARK Natuurontwikkeling en De Vlinderstichting bedreigde vlinders profiteren van natuurontwikkeling. Dat gebeurt sinds 2016 met steun van de provincie Noord-Brabant. Uit onderzoek van student Daan van der Sluis blijkt dat hiervoor goede kansen liggen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst.
 • Gelderland stelt leefgebied Veluwse wolven vast
  [released on: 30/03/2019]
  Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben het leefgebied van wolven op de Noord- en Midden-Veluwe vastgesteld. Binnen het aangewezen gebied kunnen dierhouders zich voorbereiden op het beschermen van hun dieren. LTO-schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders ondernemen actie om de gesprekken op gang te brengen. De provincie Gelderland ondersteunt dat.
 • Nieuwe 'Handreiking Natuurdaken' brengt daklandschap tot leven
  [released on: 29/03/2019]
  De 'Handreiking Natuurdaken' laat zien hoe je met je dak verschil kunt maken voor de natuur. Een dak met kruiden, grassen en andere planten brengt de levende natuur terug in onze verstedelijkte omgeving. De partners van de Green Deal Groene Daken reikten op 28 maart bij het NIOO het eerste exemplaar uit aan een enthousiaste Donné Slangen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 • Citizen science steeds belangrijker voor vogelonderzoek
  [released on: 29/03/2019]
  Vandaag de dag speelt het publiek steeds vaker een rol in de wetenschap. Wereldwijd schieten citizen scienceprojecten uit de grond. Ook de bijna 10.000 vrijwilligers die zich verbonden hebben aan Sovon zijn van onschatbare waarde. Tellen, ringen en aflezen van vogels zijn zeer geschikte en interessante onderwerpen om als citizen scienceproject uit te voeren.
 • Landbouwvee niet ideaal voor natuurgebieden
  [released on: 29/03/2019]
  Landbouwdieren als runderen, schapen en paarden worden op grote schaal ingezet voor begrazing in natuurgebieden. Zonder hun aanwezigheid zouden deze gebieden dichtgroeien met bos of overwoekerd raken door dominante planten. Maar er zit een keerzijde aan: de poep van landbouwvee blijkt funest voor insecten en insecteneters.
 • Acht op de tien dagvlinders verdwenen
  [released on: 29/03/2019]
  Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84 procent achteruitgegaan; 15 soorten zijn zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. Dit blijkt uit een analyse van langetermijngegevens tot 127 jaar terug door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Vlinderstichting, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.
 • Het donker pimpernelblauwtje steekt de grens over
  [released on: 28/03/2019]
  Het donker pimpernelblauwtje komt maar op één plek in Nederland voor: vlakbij de grens met Duitsland, waar de soort ook nog aanwezig is. In een project van Nederlandse en Duitse organisaties is nu een gezamenlijke strategie ontwikkeld voor behoud en uitbreiding van deze bijzondere vlinder in die grensregio.
 • Start campagne 'Dumpen doe je niet!'
  [released on: 28/03/2019]
  Ruim 5.000 keer per jaar wordt er in de Brabantse natuurgebieden van alles gedumpt. Van slachtafval, bankstellen, complete keukens, bouwafval tot asbest en synthetisch drugsafval. Het ontsiert de natuur, is gevaarlijk, slecht voor het milieu en de maatschappelijke kosten van het opruimen zijn hoog.
 • Bezoekers van het Yarari Reservaat voor haaien en zeezoogdieren kunnen nu hun waarnemingen registreren
  [released on: 27/03/2019]
  In een poging hoognodige informatie over lokale populaties van zeezoogdieren, haaien, roggen en grote baarsachtigen te verzamelen, heeft STINAPA Bonaire een online monitoringsformulier voor alle bezoekers van het Yarari zeezoogdieren- en haaienreservaat ontwikkeld. STINAPA zal de gegevens gebruiken om meer te weten te komen over de soorten in het gebied en om het behoud ervan te bevorderen.
 • Knorrende tuinkikkers en kikkerdril
  [released on: 27/03/2019]
  Het voorjaar van 2019 had een vliegende start; de eerste bruine kikkers geven alweer prachtige 'knorrende' concerten in de tuin. Net als vorig jaar organiseren RAVON en Jaarrond Tuintelling weer de kikkerdriltelling. Kikkerdril van de bruine kikker tellen kan vanaf half maart tot half april, afhankelijk van het weer.
 • Natuurreservaat Demmerik: een paradijs voor weide- en waadvogels
  [released on: 26/03/2019]
  Er is ruim drie jaar gewerkt aan de nieuwe inrichting van natuurreservaat Demmerik in Vinkeveen. Nu is het klaar: het is een paradijs voor weide- en waadvogels geworden. Boswachter Paul Suurmond van Staatsbosbeheer is enthousiast: “Laat de grutto’s maar komen!”
 • Ook meer dood hout in steden
  [released on: 26/03/2019]
  Dood hout zorgt voor de huisvesting van een groot aantal soorten insecten. Bij dood hout denkt men vaak aan bosgebieden, maar ook in de stad staan veel bomen. En óók in de stad kan dood hout ingezet worden voor de biodiversiteit.
 • Gebiedseigen plantensoorten voor bloemrijke bermen in Rotterdam
  [released on: 26/03/2019]
  Bloemrijke bermen met inheemse planten spelen een belangrijke rol in het behoud en de bescherming van insecten. De vraag naar bermen met gebiedseigen bloemrijke plantensoorten neemt enorm toe in Nederland. Wat is hiervoor nodig en hoe pak je het aan? In Rotterdam is hier al bijna dertig jaar ervaring mee.
 • Lekker laten leggen
  [released on: 26/03/2019]
  Nog even snel de vlinderstruik toppen, de sering bijwerken of de ligusterhaag snoeien. Allemaal vooruitgeschoven klusjes waarvoor we met het naderend voorjaar dan toch de handen uit de mouwen steken. Maar wat nu als er ineens een merelnestje in de klimop zit? Of wanneer er halverwege het snoeien ineens een broedende Turkse tortel opduikt in de hulst?
 • Noord-Brabant investeert in beheer wilde zwijnen
  [released on: 25/03/2019]
  De provincie Noord-Brabant investeert in een beter beheer van de wilde zwijnen in Brabant. Het beleid wordt verduidelijkt en er komt extra financiële steun voor de faunabeheereenheid en voor onderzoek. In de faunabeheereenheid werken jagers, grondgebruikers en maatschappelijke organisaties samen om het faunabeheer in Brabant op een evenwichtige en planmatige manier vorm te geven.
 • Paardenbloemen van belang voor vlinders en bijen
  [released on: 25/03/2019]
  De lente is begonnen en dat betekent dat de paardenbloemen weer gaan bloeien. Onterecht worden ze door veel mensen als ongewenst gezien. Zeker in het vroege voorjaar zijn bloeiende paardenbloemen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel.
 • Aanhoudend warm: natuur drie weken voor op schema
  [released on: 24/03/2019]
  Door de hoge temperaturen ontwikkelen planten zich gemiddeld ruim drie weken eerder dan vijftig jaar geleden en zijn ze een week eerder dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de waarnemingen die via Natuurkalender.nl en GrowApp.today binnen komen. Geef ook jouw eerstelingen door en doe mee met ons onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de natuur.
 • Aan de slag voor patrijs en veldleeuwerik in polder Ravenswoud (FR)
  [released on: 24/03/2019]
  Als eigenaar van 330 hectare landbouwgrond in polder Ravenswoud wil Natuurmonumenten voor de patrijs en veldleeuwerik nieuwe kansen creëren. De uitgangspunten voor het geschikt maken van dit gebied voor deze twee karakteristieke vogels is het zorgen voor een grotere gewasdiversiteit en een natuurvriendelijker agrarisch beheer.
 • Hooikoortsseizoen begint vroeg voor berkenpollenpatiënten
  [released on: 24/03/2019]
  Door de zeer hoge temperaturen in februari en maart komen de eerste berkenbomen al in bloei. Daarmee gaat 2019 de boeken in als een vroeg berkenhooikoortsseizoen. Door aanhoudende zonneschijn en hoge temperaturen zal de komende week de berkenpollenconcentratie op gaan lopen. Patiënten gevoelig voor berkenpollen moeten tot begin mei rekening houden met hooikoortsklachten.
 • Gelderse organisaties komen met Actieplan Natuurinclusieve Landbouw
  [released on: 23/03/2019]
  "De biodiversiteit staat onder druk en de Provincie Gelderland wil die verbeteren. Het plan van Gelderse landbouw-, natuur- en milieuorganisaties om samen te zorgen voor kringlooplandbouw met aandacht voor natuur en landschap kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren". Dat zegt gedeputeerde Peter Drenth, die het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw op 18 maart 2019 in ontvangst nam.
 • Wisenten nemen afscheid van gestorven koe
  [released on: 22/03/2019]
  De oudste koe van de kudde wisenten in het Kraansvlak is eind 2018 doodgegaan. Het dier was recent gestorven toen ze werd gevonden door een boswachter van het wisentenproject van PWN en ARK Natuurontwikkeling. Het bood een bijzondere mogelijkheid om na te gaan wat er na haar dood gebeurt. Cameravalbeelden en GPS data geven een uniek kijkje in hoe andere dieren met de situatie omgaan.
 • Het gejodel der Wulpen verstomt
  [released on: 22/03/2019]
  De grootste steltloper van Europa, de wulp, heeft het moeilijk. De aantallen broedvogels namen in ons land tussen 1990 en 2015 af met zo’n 40 procent zo is te lezen in de recent verschenen Vogelatlas van Nederland. Reden voor Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland om 2019 uit te roepen tot het Jaar van de Wulp.
 • Teken nu de petitie voor natuurvriendelijke landbouw van het Wereld Natuur Fonds
  [released on: 21/03/2019]
  Het gaat niet goed met de biodiversiteit op het Nederlandse boerenland. Natuurbeschermers én steeds meer boeren zien de noodzaak voor natuurvriendelijke landbouw. Maar dan moet het wel kunnen. De huidige wet- en regelgeving werkt boeren hierin nog te vaak tegen. Daarom is Het Wereld Natuur Fonds een petitie gestart om de Tweede Kamer op te roepen te kiezen voor echt natuurvriendelijke landbouw.
 • Reeuwijkse Plassen zetten gaas voor herstel waterriet en grote karekiet
  [released on: 21/03/2019]
  Er komt een nieuw beheerplan in het Reeuwijkse Plassengebied om de rietvegetaties te herstellen en daarmee ook de grote karekiet terug te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het plaatsen van gaas tegen vraat het meest effectief lijkt. Een andere verrassende vondst is dat het waterriet wel houdt van golfslag. Hierdoor heeft het riet, en daarmee ook de grote karekiet een voorkeur voor lagerwal.
 • #Alertheid op Afrikaanse #varkenspest bij wilde #zwijnen blijft belangrijk
  [released on: 21/03/2019]
  Van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België in september 2018 valt veel te leren over een mogelijke uitbraak in Nederland. Welke preventieve maatregelen zijn belangrijk en wat moet er gebeuren bij een besmetting? Belangrijkste les: Meld ieder dood gevonden wild zwijn, want een vroegtijdige signalering is essentieel om de impact zo klein mogelijk te houden.
 • 25 jaar natuurontwikkeling na ontgronden: een gemengd succes voor planten en vlinders
  [released on: 21/03/2019]
  Onlangs is een onderzoek gepubliceerd naar de kolonisatie van voormalige landbouwgronden door planten en vlinders, waar de zwaar bemeste toplaag is weggehaald om ruimte te bieden voor natuurontwikkeling. Het blijkt dat maar een deel van de te verwachten soorten planten en dagvlinders na 25 jaar de terreinen heeft bevolkt. Toch is de balans over het geheel positief.
 • Rupsen luisteren 'voicemail' af door grond te eten
  [released on: 20/03/2019]
  Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen. Dat schrijven onderzoekers van het NIOO in Nature Communications. Niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor plantenkwekers en boeren.
 • Heideknotszwam Paddenstoel van het jaar 2019
  [released on: 20/03/2019]
  De Heideknotszwam is de laatste decennia bezig aan een comeback. De paddenstoel was in de jaren zeventig en tachtig door verzuring en vermesting een grote zeldzaamheid geworden in Nederland. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil er dit jaar achter zien te komen hoe het is gesteld met deze comeback. Ze roept daarom op waarnemingen van deze gemakkelijk te herkennen paddenstoel door te geven.
 • Ottersporen in Brabant ontdekt
  [released on: 20/03/2019]
  Op The High Tech Campus in Eindhoven zijn ottersporen gevonden. De sporen werden in februari ontdekt in een laagje sneeuw. Deskundigen hebben inmiddels bevestigd dat het daadwerkelijk om ottersporen gaat. De prenten zijn gevonden op een beschoeiingsplank langs een waterplas in de buurt van de Dommel. Het spoor eindigde bij het water, wat doet vermoeden dat het dier daar te water is gegaan.
 • De gelukkigste plek van Nederland
  [released on: 20/03/2019]
  Vandaag is het de Internationale dag van het geluk. Nederlanders behoren al jaren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Maar waar zijn ze gelukkig, en waarom? Om deze vraag te beantwoorden doen Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij van de Geluksatlas een onderzoek naar ‘geluksplekken’ in Nederland. De leefomgeving speelt daarin een duidelijke rol.
 • Provinciale verkiezingen: hoop voor boerenlandvogels?
  [released on: 19/03/2019]
  Een toenemend aantal politieke partijen besteedt in haar verkiezingsprogramma meer aandacht aan boerenlandvogels, vergeleken met vier jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Vogelbescherming luidt de noodklok voor vogels van het platteland, die de laatste decennia dramatisch in aantal achteruitgaan. Het toekomstige beleid bepaalt het lot van deze vogels.
 • verspreiding mediterraan draaigatje
  [released on: 19/03/2019]
  Mediterrane draaigatjes zijn recent gearriveerde invasieve mieren in Nederland. Ze hebben zich binnen enkele jaren goed gevestigd en veroorzaken momenteel op acht plaatsen overlast. Inmiddels zijn er aanwijzingen over de wijze van introductie en verspreiding.
 • Gebiedsontwikkeling beeklandschap Warmbeek/Tongelreep
  [released on: 18/03/2019]
  Bestuurders van de provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard tekenden eind februari de intentieverklaring om het beeklandschap Warmbeek/Tongelreep toekomstbestendig te maken. Het gaat daarbij om landschappelijke aanpassingen voor klimaat en natuur, maar ook om de sociaal-economische ontwikkeling van het grensoverschrijdende beeklandschap.
 • Voorjaarsuilen herkennen
  [released on: 18/03/2019]
  Zo vroeg in het jaar zijn er nog niet veel vlinders actief. Op de warme, zonnige dagen in februari vlogen wat dagvlinders rond en ook werd een aantal typische voorjaarsnachtvlinders gezien. Voor de voorjaarsuilen, een groep nachtvlinders van zo’n tien soorten die nu te vinden is, is een herkenningskaart beschikbaar om ze op naam te brengen.
 • Nieuw motje voor Nederland uit een doolhofzwam
  [released on: 17/03/2019]
  In harde boomzwammen, zoals de tonderzwam, leven soms bijzondere insecten die zich met het zwamweefsel voeden. In de taaie doolhofzwam werd in Nederland nooit een spoor van insectenleven gezien. Totdat in Wolfheze een doolhofzwam met korrelige uitwerpselen tussen de lamellen werd gevonden. Ze bleken te zijn van rupsen van Nemapogon fungivorella. Alweer een nieuwe ‘kleine vlinder’ voor Nederland.
 • Steurenvlag voor vangstmelding vissers
  [released on: 17/03/2019]
  Vissers die een zeldzame Europese steur vangen en die melden, mogen vanaf nu op hun boot, schip of kotter een steurenvlag voeren. De eerste vlag werd donderdag 13 maart uitgereikt aan de schipper van de Quo Vadis uit Colijnsplaat. De steurenvlag is bedoeld als erkenning voor het levend terugzetten van een gevangen steur en het doorgeven van de waardevolle vangstdetails.
 • Ecoducten verbinden natuur op de Utrechtse Heuvelrug
  [released on: 16/03/2019]
  De natuur in de provincie Utrecht wordt vaak doorsneden door infrastructuur zoals wegen, spoorlijnen en kanalen. Daardoor kunnen dieren zich niet goed verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Voor veel planten- en diersoorten zijn grote, robuuste natuurgebieden belangrijk. Als natuurgebieden te klein zijn en bovendien geïsoleerd, nemen de overlevingskansen af.
 • De waarde van akkerranden in de Hoeksche Waard
  [released on: 15/03/2019]
  Akkerranden, gewasvrije stroken aan de rand van akkerpercelen, kunnen vele functies vervullen. In een tweejarig project (2017-2018) zijn de effecten van akkerranden op verschillende functies onderzocht. Zo kunnen akkerranden ondersteuning bieden aan organismen, waaronder soorten die belangrijk zijn voor plaagbestrijding. Boeren konden hierdoor meestal afzien van het gebruik van insecticiden.
 • 2019: het Jaar van de Egel!
  [released on: 15/03/2019]
  Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel! Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep van de Zoogdiervereniging er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te zetten.
 • Zuid-Holland biedt boerenlandvogels de ruimte
  [released on: 14/03/2019]
  De provincie Zuid-Holland gaat samen met agrariërs, natuurorganisaties en vrijwilligers zorgen voor extra leefruimte voor akker- en weidevogels zoals de grutto en de kievit. De laatste jaren daalden de aantallen weide- en akkervogels in heel Nederland sterk. Doel is om deze trend te keren. Hoe de partijen dit gaan doen, staat in het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027.
 • Koraalriffen op Sint Maarten zwaar getroffen door nieuwe ziekte
  [released on: 14/03/2019]
  Sint Maarten is het eerste Nederlands Caribische eiland waar de nieuwe koraalziekte ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’ is ontdekt. Tussen de 50 en 90 procent van Sint Maartens steenkoralen is ofwel geïnfecteerd of reeds afgestorven. Actie vanuit de gemeenschap en besluitvormers is nodig om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan en de veerkracht van de soorten te vergroten.
 • Grootoorvleermuis krijgt vlinders in de buik
  [released on: 14/03/2019]
  Met het eerste lenteweekend achter de rug krijgt ook de gewone grootoorvleermuis kriebels in zijn buik. De eerste baltsroepen van deze soort zijn dit jaar alweer gehoord. Hiermee proberen mannetjesvleermuizen vrouwtjes te lokken, in de hoop te kunnen paren. Dat is best bijzonder, want de andere vleermuizen in Nederland baltsen in de nazomer of winter. Hoe zit dat met die gewone grootoorvleermuis?
 • Vogelbescherming start procedure om zeegebied de Bruine Bank aan te wijzen als beschermd natuurgebied
  [released on: 13/03/2019]
  Zeegebied de Bruine Bank is van levensbelang voor zeevogels als alk en zeekoet. In juni 2018 diende Vogelbescherming Nederland een officieel verzoek in bij de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de Bruine Bank aan te wijzen als beschermd gebied, maar dat verzoek is recent afgewezen. Daarom start Vogelbescherming een procedure om de Bruine Bank aan te wijzen als Natura 2000-gebied.
 • Europese libellen vooruit dankzij én ondanks klimaatverandering
  [released on: 13/03/2019]
  Onderzoekers hebben de trend van libellen in tien Europese regio’s onderzocht. Hieruit blijkt dat de libellen in die regio’s samen licht vooruitgaan. De onderzoekers vonden, zoals verwacht mag worden, dat warmteminnende soorten in verspreiding zijn toegenomen. Opvallend genoeg zijn ook koelteminnende soorten licht vooruitgegaan.
 • Toegang tot de schat aan natuurinformatie om je heen? Wat is het (jou) waard?
  [released on: 13/03/2019]
  Al 380 mensen en organisaties steunen het idee om via Nature Today Go toegang te bieden tot de schat aan lokale natuurinformatie overal in Nederland. Samen hebben ze al 22 duizend euro gedoneerd! Wat is toegang tot lokale natuurinformatie (jou) waard? We leggen in dit bericht uit waarom we om donaties vragen en laten zien welke informatie donateurs het interessantst vinden. Deel jij onze visie?
 • 2018: niet het jaar van de slang
  [released on: 13/03/2019]
  Een groot deel van 2018 was uitzonderlijk heet en droog. Of dit voor reptielen goed of slecht uitpakt, moet nog blijken, maar RAVON ontving er veel vragen over. Het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen over effecten, maar we zien wel enkele bijzonderheden in het activiteitspatroon van onder meer de adder en de gladde slang.
 • Eikenprocessierupsen in eitjes in goede conditie
  [released on: 12/03/2019]
  Uit een beoordeling van diverse eipakketjes van de eikenprocessierups blijkt dat de rupsen in goede conditie verkeren. Aangezien het aantal eikenprocessievlinders in 2018 drie keer zo hoog lag als het jaar ervoor is de kans groot dat eikenprocessierupsen ook dit jaar voor grote overlast gaan zorgen. Bij aanhoudend hoge temperaturen kunnen de eerste eitjes al rond eind maart uitkomen.
 • Voorjaarsflora is booming
  [released on: 12/03/2019]
  Met de stijgende temperaturen schieten ook de voorjaarsbloeiers weer uit de grond. Welke planten kun je nu tegenkomen en waarom bloeien ze uitgerekend nu?
 • Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant
  [released on: 11/03/2019]
  In Noord-Brabant leveren vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan het beheer, het behoud en de beleving van natuur en landschap. Door hun actieve betrokkenheid dragen vrijwilligers bij aan de realisatie van natuurbeleidsdoelen van de provincie en gemeenten: beheren van natuurgebieden, monitoren van natuurdata, vergroten van maatschappelijke betrokkenheid bij natuur en opkomen voor natuurbelang.
 • Bossen Noord-Brabant belangrijk voor nachtvlinders
  [released on: 11/03/2019]
  Bij onderzoek van De Vlinderstichting in bosgebieden in Noord-Brabant zijn vier soorten gevonden die nog niet uit deze provincie bekend waren. In de Brabantse bossen komen veel nachtvlinders voor en 75 daarvan met name in deze provincie, wat Brabant voor deze nachtvlinders extra verantwoordelijkheid geeft.
 • Volg de ontwikkeling van de lente met GrowApp
  [released on: 10/03/2019]
  De komende weken transformeert de natuur in Nederland van de grauwe winter naar de frisgroene en kleurrijke lente. Drukke tijden voor het bijhouden van alle eerstelingen in De Natuurkalender, maar ook de tijd om met de GrowApp de ontwikkeling van de lente in beeld te brengen. De GrowApp is er sinds voorjaar 2017, waardoor het verschil in ontwikkelingssnelheid van drie lentes op rij te bekijken is.
 • Vogeltrekatlas: ringgegevens ontsluiten de wereld van vogels
  [released on: 10/03/2019]
  In Nederland heeft een eeuw vogels ringen ruim 15 miljoen ringgegevens opgeleverd. We weten steeds meer over vogels: waar komen ze vandaan? Waar overwinteren ze? Welke route nemen ze tijdens hun jaarlijkse trek? Via Vogeltrekatlas.nl zijn al die gegevens te visualiseren, maar de website is nog niet af. Vanaf nu is het mogelijk om te doneren: help met de verdere ontwikkeling van Vogeltrekatlas.nl!
 • De risico’s van verpakkingshout
  [released on: 09/03/2019]
  Er gaan enorme hoeveelheden hout over de wereld. Bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal om goederen veilig te vervoeren. Met verpakkingshout kunnen allerlei organismen meeliften, waaronder schadelijke. Er zijn regels om dat laatste te voorkomen, en de NVWA ziet toe op de naleving van die regels. Toch gaat het wel eens mis…
 • Boerenlandvogels geen zaak van boeren en vrijwilligers alleen
  [released on: 09/03/2019]
  Bij het voorbereiden van onze oproep aan provincies om boerenlandvogels te redden, vroeg Vogelbescherming aan boeren en vrijwilligers of zij tevreden zijn met de rol van de provincie. Uit hun verhalen zijn belangrijke lessen te trekken. Overheden zijn te vaak een tegenmacht. Dat kan dus beter.
 • Gelderland werkt aan meer toezicht en betere handhaving in natuurgebieden
  [released on: 08/03/2019]
  Ook in natuurgebieden gebeuren zaken die het daglicht niet kunnen verdragen: van crossen tot stroperij, en van afvalstort tot illegale houtkap. In Gelderland werken overheden en eigenaren nu samen om toezicht en handhaving weer goed op de rails te krijgen. Provinciale Staten leggen daarvoor geld op tafel. Immers, zonder toezicht en handhaving is de natuur alleen op papier beschermd.
 • Boomleeuwerik: ken jij deze vroege voorjaarsbode?
  [released on: 08/03/2019]
  Ze houden niet zo van kou en zijn op koele maartochtenden stil. Maar zodra de temperatuur een beetje oploopt, laten ze zich horen, want ze zijn er wel: boomleeuweriken. En zeker momenteel: na een uitzonderlijk warme periode eind februari.
 • Kiezen voor kwaliteit: nieuw keurmerk voor ecologisch bermbeheer
  [released on: 08/03/2019]
  De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur brengen in de loop van dit jaar een nieuw keurmerk uit voor ecologisch bermbeheer. De voorgenomen eisen van dit Kleurkeur zijn vanaf 7 maart 2019 bekend. Daarmee kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor ecologisch bermbeheer.
 • Nieuwe schelpdiersoort voor Europa ontdekt
  [released on: 08/03/2019]
  Een groep onderzoekers van Wageningen Marine Research, eCOAST en Eurofins heeft een voor Europa nieuwe schelpdiersoort ontdekt: de Amerikaanse strandschelp. Op basis van zijn ecologische kenmerken en natuurlijke verspreiding voorspellen de onderzoekers een invasieve potentie van deze soort. Mogelijk kan de Amerikaanse strandschelp met inheemse soorten om voedsel en ruimte gaan concurreren.
 • Provincie Zuid-Holland matcht elke euro voor jouw groene buurtproject
  [released on: 07/03/2019]
  Zuid-Hollanders opgelet: wil je de buurttuin uitbreiden, een houtwal herstellen, een bijenlint aanleggen of de natuurspeeltuin opknappen? De provincie Zuid-Holland verdubbelt het bedrag dat jij met crowdfunding ophaalt voor jouw groene project, tot maximaal 5.000 euro. Interesse? Tijdens een gratis workshop leer je onder andere hoe jouw project icoonsoorten van de provincie kan helpen.
 • Prachtige nieuwe natuurfoto’s op Wikimedia
  [released on: 07/03/2019]
  Tijdens de Landelijke Vlinderdag op 2 maart werd de uitslag bekendgemaakt van de fotowedstrijd die was georganiseerd door SoortenNL en de projectgroep Natuur van Wikipedia. De wedstrijd heeft meer dan 1000 inzendingen opgeleverd en er waren erg veel prachtige en unieke opnamen bij. De jury heeft uiteindelijk acht prijswinnaars gekozen.
 • Met soundscaping naar meer balans in stedelijke leefomgeving
  [released on: 07/03/2019]
  Van alle factoren die bepalend zijn voor de leefbaarheid van een stad, krijgt geluid de minste aandacht. Maar geluid biedt kansen voor een gezonde leefomgeving! De nieuwe benadering 'soundscape' focust niet op het aantal decibellen, maar op hoe mensen geluid beleven. Dit levert verrassende inzichten. Deze inzichten kunnen beleidsmakers inzetten bij het ontwerpen van een stedelijke leefomgeving.
 • Opnieuw zeldzame vogelsoorten op Park Vliegbasis Soesterberg
  [released on: 06/03/2019]
  Op Park Vliegbasis Soesterberg in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn in 2018 opnieuw zeldzame vogelsoorten aangetroffen. Tijdens onderzoek naar op de grond broedende vogels werden vijf territoria van de grauwe klauwier geteld. Ook troffen de onderzoekers een broedgeval aan van de draaihals, de meest zeldzame specht in Nederland.
 • Problematische toename van schadelijke kelderzwammen vanwege laag grondwaterpeil
  [released on: 06/03/2019]
  Kelderzwammen zijn berucht op bewerkt hout in gebouwen, hoewel ze het meest in de vrije natuur worden gevonden. In vochtige ruimtes, zoals kruipruimtes onder huizen, kelders en dergelijke kunnen kelderzwammen flink huishouden. Door de toename van lange droogteperiodes, maar ook door onderbemaling van het oppervlaktewater, krijgen kelderzwammen meer kans om dragende houtconstructies aan te tasten.
 • Vroeg voorjaar: deze eerstelingen doen mee aan De Natuurkalender in maart
  [released on: 05/03/2019]
  Het was zeer warm en dat blijft het ook nog. De ontwikkeling van de lente gaat dus op volle kracht door. Momenteel ligt de natuur ruim 3 weken voor op schema. Doe mee met het Natuurkalenderonderzoek door te melden wanneer bij jou o.a. de eerste sleedoorn, klein hoefblad of bosanemoon in bloei staat, de eerste padden trekken of jonge eendjes gezien worden. Zie wat er allemaal op de planning staat.
 • Kijk mee in nieuwe vogelnesten via Beleef de Lente
  [released on: 05/03/2019]
  De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming staan weer aan. Maak kennis met de cast van 2019 en gluur ongegeneerd mee in de nesten van broedende vogels. Maar pas op: Beleef de Lente kan verslavend zijn.
 • Succesvolle Nationale #Mollentelling
  [released on: 04/03/2019]
  Bijna 40.000 molshopen zijn afgelopen weekend gezien tijdens de eerste landelijke mollen(sporen)telling. In twee dagen tijd zijn er in totaal 3600 meldingen gedaan onder andere via een speciaal meldpunt op Waarneming.nl. Ook werden er 45 dode mollen doorgegeven. De meeste ‘hopen’ zijn gezien in Zuid-Holland. De Nationale Mollentelling is een initiatief van de Zoogdiervereniging en Vroege Vogels.
 • Veranderingen meten in biodiversiteit van een beschermd stuk Waddenzee vraagt lange adem
  [released on: 04/03/2019]
  Wageningen Marine Research deed in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek naar een geulsysteem in de Waddenzee, ten zuiden van Rottumerplaat en Rottumeroog. Sinds 2005 vindt hier geen enkele bodemberoerende activiteit meer plaats. Pas na zeven jaar zijn de eerste subtiele verschillen zichtbaar: meer soorten onderwaterdieren en bij sommige soorten meer oudere individuen.
 • Invasieve mediterrane draaigatjes blijven zich uitbreiden
  [released on: 04/03/2019]
  Mediterrane draaigatjes zijn exotische mieren in ons land. In 2013 werd ze voor het eerst waargenomen en werd de verwachting uitgesproken dat ze invasief zouden worden en op veel plekken voor overlast zouden gaan zorgen. Inmiddels zijn er acht populaties bekend en enkele vondsten in gebouwen. De verwachting is dat er meer populaties zijn en er wordt gevraagd verdachte mieren te melden.
 • Ecologische verbindingszone op Brabants golfterrein
  [released on: 03/03/2019]
  Waterschap Brabantse Delta, gemeente Bergen op Zoom en Golf Wouwse Plantage hebben samen het eerste deel van de ecologische verbindingszone langs de Bleekloop gerealiseerd. De verbindingszone op het golfterrein vormt de eerste 500 meter van het in totaal twee kilometer te realiseren traject en biedt ruimte aan dieren als amfibieën, kleine zoogdieren, dagvlinders en vogels.
 • Steuren op de kaart gezet
  [released on: 03/03/2019]
  Op Steuren.ark.eu zijn meldingen van steuren in Nederland in kaart gebracht. De nieuwe online kaart toont zowel historische als recente waarnemingen. De kaart geeft niet alleen inzicht in de verschillende locaties waar steuren allemaal zijn aangetroffen, maar laat ook zien hoe belangrijk het voor deze unieke trekvissen is dat rivier, estuarium en zee als één samenhangend geheel functioneren.
 • Natuurprijs voor versterking biodiversiteit in dorpen en steden
  [released on: 02/03/2019]
  Heeft u een initiatief dat de biodiversiteit versterkt in en rondom bebouwd gebied van de provincie Utrecht? Dan kunt u meedingen naar natuurprijs de Groene Kroon 2019. Met deze prijs wil de provincie de uitvoering van nieuwe initiatieven stimuleren en zo de bijzondere Utrechtse natuur beschermen. Deelnemers maken kans op de natuurprijs ter waarde van 6.000 euro.
 • Libellentrend niet meer positief
  [released on: 02/03/2019]
  In het nieuws over de achteruitgang van insecten leken de libellen altijd een gunstige uitzondering; ze gingen vooruit. Libellen leven in het water en de waterkwaliteit is in Nederland enorm vooruitgegaan. Maar als we naar de laatste tien jaar kijken, wordt het echter steeds duidelijker dat het optimum voor libellen voorbij is en dat de overall trend begint te dalen.
 • Nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld
  [released on: 01/03/2019]
  Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders vastgesteld. Op deze lijst staat welke vlinders nu bedreigd zijn of in die categorie zouden kunnen komen. De Vlinderstichting heeft het basisrapport hiervoor gemaakt. Rode Lijsten worden elke tien jaar door het Rijk geactualiseerd en vastgesteld.
 • Dutch Caribbean Nature Alliance vraagt om ingrijpen overheden om Caribische natuur te redden
  [released on: 01/03/2019]
  Wageningen University & Research concludeert in een alarmerend rapport dat de spectaculaire natuur op Bonaire, Saba en St. Eustatius ernstig bedreigd wordt. De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vraagt dringende natuur- en milieumaatregelen van de eilandelijke en rijksoverheid om de natuur boven en onder water te redden.
 • Wisenten en Exmoor pony’s voor het eerst in Nederland samen met Taurossen in één leefgebied
  [released on: 01/03/2019]
  Voor het eerst in Nederland leven er nu wisenten, Exmoor pony's en Taurossen bij elkaar in één leefgebied. In het Brabantse natuurgebied De Maashorst zorgen ze samen voor natuurlijke variatie in het landschap.
 • Hooilanden Gelderland: 280 hectare topnatuur gaat in uitvoering
  [released on: 01/03/2019]
  In het Binnenveld, tussen Veenendaal, Rhenen, Wageningen en Ede, ging op 28 februari de schop de grond in. Waterschap Vallei en Veluwe start met de inrichting van de Binnenveldse Hooilanden tot natuurgebied. Voor het gebied, nu nog voornamelijk landbouw, hebben natuurliefhebbers, boeren en Staatsbosbeheer samen een plan gemaakt, in opdracht van de provincie Gelderland.
 • Veel waarnemingen van zeldzame vlinders: grote vos en oostelijke vos
  [released on: 01/03/2019]
  De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam. Het is niet vastgesteld dat ze zich in Nederland kunnen voortplanten, maar het lijkt erop dat ze zich weer kunnen vestigen in ons land.
 • Natuur in Caribisch Nederland zwaar onder druk
  [released on: 01/03/2019]
  Uit een grootschalig onderzoek door Wageningen Marine Research en Wageningen Environmental Research blijkt dat het niet goed gaat met de natuur in de Caribische delen van Nederland. De verschillende ecosystemen worden bedreigd door onder meer invasieve exoten, overbevissing, loslopend vee en klimaatverandering. Bovendien wordt er niet genoeg ondernomen tegen deze bedreigingen.
 • Vier wolven in Nederland, waaronder zwervende wolvin in Overijssel
  [released on: 28/02/2019]
  Afgelopen kwartaal waren er vier wolven in Nederland, waarvan twee nieuwe individuen: een vrouw en een man. Drie van de vier leven op de Veluwe. Dat blijkt uit het periodiek monitoringsonderzoek van Wageningen Environmental Research in opdracht van BIJ12. De wolven zijn vastgesteld in de periode van november 2018 tot en met januari 2019.
 • Vrijwilligers Wolvenmeldpunt vinden drollen van derde wolf op de Veluwe
  [released on: 28/02/2019]
  Wederom vinden vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt sporen van een nieuwe wolf op de Veluwe. Deze keer gaat het om een mannelijke wolf, middenin het territorium van een wolvin.
 • Vleermuis als prooi bij Beleef de Lente
  [released on: 28/02/2019]
  Recent verscheen er een bijzonder filmpje van de broedende bosuilen bij Beleef de Lente. Het mannetje bosuil kwam met een vleermuis als prooi aangevlogen om het vrouwtje te voeden. Is dit toeval of worden vleermuizen vaker als prooi gevangen door roofvogels?
 • Paling in de prijzen bij de Postcode Loterij
  [released on: 27/02/2019]
  Goed nieuws voor de paling! Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen RAVON en de Good Fish Foundation aan de slag met het plan ‘Red Onze Paling’!
 • Natuurdebat is springlevend op sociale media
  [released on: 27/02/2019]
  Natuur beleven we tegenwoordig niet meer alleen als we buiten zijn, ook online is er van alles over natuur te doen. Sociale media spelen daarin een steeds belangrijker rol. Onderzoekers van Wageningen University & Research zochten uit hoe springlevend het natuurdebat op sociale media is.
 • Experiment zorgt voor aanzienlijke afname woekerende duizendknopen
  [released on: 26/02/2019]
  Japanse, Sachalinse en Bastaardduizendknoop staan bekend als zeer moeilijk uit te roeien invasieve exoten met een enorme groeikracht. Uit onderzoek in het Gelderse Heveadorp blijkt dat het combineren van verwijdering van het wortelstelsel, inzaaien van inheemse plantensoorten en regelmatig uittrekken van nieuwe stengels leidt tot aanzienlijke afname van Bastaardduizendknoop.
 • Tien jaar ervaring met de huiszwaluwtil
  [released on: 26/02/2019]
  In 2008 werd de eerste huiszwaluwtil in Nederland geplaatst, om meer nestgelegenheid te bieden aan huiszwaluwen. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is het tijd om de balans op te maken. Worden deze tillen wel gebruikt?
 • Teken actief met warme weer
  [released on: 25/02/2019]
  De veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zorgen er ook voor dat teken actief worden. De komende dagen loopt de tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl op tot ‘Hoog’ en zelfs ‘Zeer hoog’ in het zuidelijke deel van het land. Vergeet dus niet een tekencheck te doen na een bezoek aan het groen. Interesse in actuele tekenrisico’s in jouw omgeving? Steun dan Nature Today Go.
 • Warme start in koolmeesnestkast Beleef de Lente
  [released on: 25/02/2019]
  Hebben ook de koolmezen het voorjaar in hun kop? Het jaarlijkse Beleef de Lente-webcamproject is nog maar net van start, en nu al heeft de koolmeesnestkast een bewoner. Te vroeg om een nest te bouwen of te broeden, dus hoe zit dat? En wat kunnen we dit jaar verder verwachten van de mezen én de bloggers van Beleef de Lente?
 • Leefgebieden verbinden voor soorten van hellingschraallanden
  [released on: 25/02/2019]
  Het behoud en herstel van de uitzonderlijke biodiversiteit in het Limburgse Heuvelland worden sterk belemmerd door de grote mate van versnippering van het landschap. Dit geldt vooral voor de vaak weinig mobiele soorten van grazige, schrale kalkhellingen. Tegelijk liggen er ook kansen om dit knelpunt aan te pakken door versterking van de connectiviteit tussen natuurgebieden.
 • Pilots soortenmanagementplannen in Gelderland
  [released on: 24/02/2019]
  In 2018 zijn in vier Gelderse gemeenten pilots soortenmanagementplannen gestart. Aanleiding was dat in het kader van soortenbescherming van de Wet Natuurbescherming steeds meer aanvragen binnenkwamen voor ontheffingen. Langdurige procedures waar uiteindelijk niets en niemand beter van wordt. De nieuwe pilots hopen met een proactieve en gebiedsgerichte aanpak alle belangen beter te bedienen.
 • Nog meer genieten van natuur? Help Nature Today Go aan laatste 25%
  [released on: 24/02/2019]
  Al 270 mensen en organisaties hebben bijna 19 duizend euro gedoneerd aan de crowdfunding voor Nature Today Go! Uit de reacties blijkt dat veel mensen ons doel steunen: meer kennis en steun voor natuur door iedereen toegang te bieden tot de schat aan natuurinformatie voor elke plek in Nederland. Help ons met een donatie de laatste 25% van het streefbedrag bij elkaar te halen. Dan kunnen we bouwen.
 • Bijzondere dieren en planten terug door herstel van heide
  [released on: 23/02/2019]
  Zo’n 108 voetbalvelden bomen zijn er gekapt. Om de heide terug te laten keren. “Als we het bos hadden laten staan, waren de typische heidesoorten hier verdwenen,” aldus Martin Nolsen, landgoedbeheerder van Den Treek-Henschoten, net ten oosten van Utrecht. De afgelopen tien jaar is hier een lint aan heidegebieden ontstaan.
 • Dit weekend citroenvlinders verwacht
  [released on: 23/02/2019]
  Dit weekend sneuvelen er misschien wel een paar weerrecords. Zonnig weer in het voorjaar zorgt er ook voor dat de vlinders uit hun winterslaap ontwaken. Vooral citroenvlinders worden in het vroege voorjaar veel gezien De kans dus dat je dit weekend een citroenvlinder ziet!
 • Kennis van persoonlijkheid van het dier draagt bij aan dierenwelzijn
  [released on: 22/02/2019]
  De persoonlijkheid bij mensen bepaalt voor een groot deel hun geluksgevoel, gezondheid en succes. Omdat persoonlijkheid bij mensen zo wezenlijk is, rijst de legitieme vraag: waarom zou dat voor dieren niet gelden? In zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar aan Wageningen University schetst prof. Kees van Oers hoe wij beter met dieren kunnen omgaan als we hun persoonlijkheid kennen.
 • Malvawantsen verspreiden zich succesvol over zuidelijk Nederland
  [released on: 22/02/2019]
  De malvawants is een warmteminnend insect die voor het eerst in 2007 in Nederland is aangetroffen. Recent is gebleken dat de wants zich succesvol in Zuid-Nederland aan het verspreiden is. De malvawants lijkt vooralsnog vooral te leven van de plantensappen van kleinbladige linde. Schadelijke effecten voor bomen worden niet voorzien.
 • Zeer veel elzenpollen tijdens afgelopen lentedagen
  [released on: 21/02/2019]
  De recente mooie lentedagen zijn gepaard gegaan met bijzonder hoge concentraties elzenpollen zeer vroeg in het jaar. De pollentelstations van het Leids Universitair Medisch Centrum, Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en Philips in Drachten telden ook zeer hazelaarpollen. Veel mensen die gevoelig zijn voor boompollen hebben deze dagen flinke hooikoortsklachten gehad.
 • Circulaire economie en ons natuurlijk kapitaal: hoe zit dat?
  [released on: 21/02/2019]
  Op 7 februari 2019 berichtten wij op Nature Today over het buzzwoord circulaire economie, en wat we daar eigenlijk mee bedoelen. Vandaag onderzoeken we de relatie tussen circulaire economie en ons natuurlijk kapitaal. Welke ecosystemen kunnen bijdragen aan de circulaire economie?
 • Kolibrievlinders overwinteren in Nederland
  [released on: 21/02/2019]
  De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende meldingen van kolibrievlinders binnen. Dat is erg bijzonder: normaal gesproken zijn deze vlinders nu niet hier. Ze overwinteren in Zuid-Europa en komen pas in het voorjaar naar Nederland. Dat lijkt nu te veranderen: er zijn steeds meer kolibrievlinders die het erop wagen en proberen hier te overwinteren.
 • Pilot in verpleeghuis brengt dementerenden in contact met natuur
  [released on: 20/02/2019]
  Sommigen van ons gaan op elk vrij moment naar buiten, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Arts en zorgvrijwilliger José Utrera startte deze maand met een initiatief op Woonzorgcentrum De Strijp in Den Haag om mensen met dementie dichter bij het groen te brengen. “Veel bewoners zijn nu al enthousiast”, aldus Utrera.
 • Verspreidingsgebied #bever bereikt #Achterhoek
  [released on: 20/02/2019]
  Na herintroductie in de Gelderse Poort in 1994 neemt het verspreidingsgebied van de bever in Oost-Nederland toe, vooral langs de grote rivieren. Sinds 2016 trekt de bever via de kleine waterwegen oostwaarts. Vraatsporen tonen aan dat bevers inmiddels de Achterhoek hebben bereikt.
 • Zeven redenen waarom wij vogels nodig hebben
  [released on: 19/02/2019]
  Vogels zijn meer dan fleurige, vrolijke zangers waar vogelaars en natuurliefhebbers blij van worden. Naast hun eigen waarde en bestaansrecht, hebben vogels namelijk kwaliteiten die essentieel zijn voor de overleving van ons, de mensen. En voor veel mensen is dat nu eenmaal de maat der dingen. Geeft niet, ook volgens die maat moeten we vogels beschermen. Zeven redenen daarvoor.
 • Gevestigde #wolvin op de #Veluwe heeft partner
  [released on: 18/02/2019]
  De wolf heeft zich definitief gevestigd in Nederland, en dat niet alleen: op de noordelijke Veluwe leeft op dit moment een wolvenpaar. Dat blijkt uit het genetisch materiaal uit de wolvendrollen die het Wolvenmeldpunt daar heeft gevonden. Deze twee wolven treffen elkaar in de piek van het voortplantingsseizoen.
 • Vrijwilligers tellen bestuivers in Groninger akkernatuur
  [released on: 18/02/2019]
  Bijen en zweefvliegen staan bekend als lastig te herkennen insecten. Een nieuwe vorm van monitoring, opgezet door De Vlinderstichting en EIS Kenniscentrum Insecten, laat echter zien dat vrijwilligers deze bestuivers kunnen monitoren. De eerste resultaten van twee jaar tellen op akkernatuurmaatregelen in Groningen zijn hoopgevend.
 • Onderzoek naar verhoogde zeevogelsterfte
  [released on: 18/02/2019]
  De afgelopen weken zijn er op de Nederlandse stranden vele duizenden verzwakte en dode zeekoeten aangespoeld. De vogels worden ziek, stervende of dood gevonden op de Waddeneilanden en aan de Hollandse kust. Levende vogels worden naar opvangcentra gebracht; dode dieren zijn verzameld voor onderzoek naar de doodsoorzaken.
 • Vinkenslagtijd en door hoge temperaturen veel aandacht voor De Natuurkalender
  [released on: 17/02/2019]
  Heb je de voor deze tijd karakteristieke vinkenslag al gehoord terwijl je genoot van het heerlijke lenteweer? Door de zeer warme februari ligt de natuur inmiddels drie weken voor op schema. Dit baseren we op de vele fenologische waarnemingen die via Natuurkalender.nl worden doorgegeven. Zie hier hoe we in het TV-programma Eén Vandaag het effect van het warme weer en de zorgen daarover uitleggen.
 • Warm welkom voor otter in Brabant
  [released on: 17/02/2019]
  Welkom otter bereidt zowel mensen als omgeving voor op de komst van de otter. Samen met onder meer ARK Natuurontwikkeling willen de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch niet alleen Brabant 'ottervriendelijk' maken, maar er ook voor zorgen dat het Natuurnetwerk Brabant (NNB) zo geschikt mogelijk wordt voor andere marterachtigen, als boommarter en bunzing.
 • Massa's schorsmycena's
  [released on: 16/02/2019]
  Sinds medio december zijn op stammen van levende eiken in een parkje in de wijk de Essen (Oldenzaal) grote aantallen Blauwgrijze en Lilabruine schorsmycena's aangetroffen. De Blauwgrijze schorsmycena staat als vrij algemeen bekend, de Lilabruine schorsmycena daarentegen als zeldzaam, deze staat op de Rode Lijst als Bedreigd. Van dat verschil in voorkomen is in de Essen niet veel te merken.
 • Vlinders wakker door zonnig weer
  [released on: 16/02/2019]
  De zon schijnt volop en de temperatuur komt boven de 10 graden. Dat betekent dat de eerste vlinders wakker worden uit hun winterslaap! Met een beetje geluk kan je nu de eerste vlinders zien vliegen.
 • Heggenmussen kondigen het voorjaar aan
  [released on: 15/02/2019]
  Op een zonnige dag in februari kan het zomaar gebeuren dat je een hoog, ijl riedeltje hoort, zeker in de stad. Grote kans dat het een heggenmus is die zijn keel smeert, niet zelden vanaf een conifeer of pergola. Het is een van de eerste voorbodes van het voorjaar.
 • Biodiversiteitsrecord
  [released on: 15/02/2019]
  In Nationaal Park Hollandse Duinen zijn in 2018 bijna 7.000 soorten planten en dieren aangetroffen. Nooit eerder werd er in een jaar tijd zo'n grote biodiversiteit aangetroffen binnen een Nederlands natuurgebied. Het hoge aantal komt door de grote natuurlijke rijkdom van het gebied, en de inzet van een groot aantal amateur-specialisten.
 • Iedere vleermuis is een 'watervleermuis'
  [released on: 14/02/2019]
  De in 2000 ingevoerde Europese Kaderrichtlijn Water heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. In aanloop op de volgende evaluatie van deze richtlijn zijn er steeds meer landen en bedrijven die actief proberen deze 'waterwet' te ondermijnen. Dit is een serieuze bedreiging voor mens, plant en dier, waaronder vleermuizen.
 • Afname insecten desastreus voor natuur
  [released on: 14/02/2019]
  Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse opnieuw dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Uit de analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen.
 • Onverwacht veel unieke soorten op bovenwindse Nederlands-Caribische eilanden
  [released on: 13/02/2019]
  Op Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius en de Saba Bank leven minimaal 35 dier- en plantensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zogenoemde ‘endemen’. Nog eens 188 soorten komen enkel voor op de omliggende eilanden. Het Nederlandse vasteland kent maar twee endemische ondersoorten. Onze biodiversiteit op de bovenwindse Nederlands-Caribische eilanden is dus zeer uniek voor Nederland.
 • Metingen waterkwaliteit door burgers veelbelovend
  [released on: 13/02/2019]
  Met Waterdiertjes.nl kan iedereen bijdragen aan het inventariseren van de waterkwaliteit. Sinds de lancering in mei 2018 hebben scholieren en geïnteresseerden vele kevers, wantsen en poelslakken gevangen. Meer dan de helft van de bezochte wateren scoort een goede of uitstekende kwaliteit. Vergelijking met inventarisaties door professionals leert dat dit een goed begin is voor Waterdiertjes.nl.
 • Amfibieën al vroeg uit de startblokken
  [released on: 13/02/2019]
  De eerste amfibieën zijn dit jaar vroeg uit hun winterslaap ontwaakt. In Noord-Brabant telden vrijwilligers tussen 8 en 10 februari al honderden dieren die gestart waren met hun voorjaarsmigratie. Dit is een maand eerder dan in 2018 en twee weken eerder dan in 2017. De jaarlijkse amfibieëntrek is van dag tot dag te volgen via de website padden.nu.
 • Insectensterfte: breng de basiskwaliteit van de natuur op orde!
  [released on: 12/02/2019]
  Een nieuw wetenschappelijk artikel luidt de noodklok. Het verschijnt in het aprilnummer van Biological Diversity, maar haalde gisteren al de voorpagina van the Guardian. Dagelijkse berichten over Brexit en Trump werden verdrongen door de alarmerende kop ‘Ineenstorting natuur dreigt door kelderende aantallen insecten’.
 • Tweede mineervlieg in hulst
  [released on: 12/02/2019]
  Tot voor kort was het leven overzichtelijk. Als je een gangetje in een hulstblad zag dan was dat het werk van de hulstvlieg Phytomyza ilicis. De larve van deze vlieg leeft in het hulstblad en vreet het plantenweefsel weg, waardoor het typische patroon (mijn genoemd) ontstaat. Onlangs is er echter een nieuwe soort hulstvlieg ontdekt, afkomstig uit Japan.
 • Spiesmeldes op Groningse vluchtheuvels
  [released on: 12/02/2019]
  Door de grote gelijkenis met de andere meldesoorten is de verspreiding van Gesteelde spiesmelde slecht bekend. Van de Waddeneilanden, Vlieland uitgezonderd, en de noordelijke provincies was de soort nog niet bekend. De eerste vondst op Rottumeroog in september 2018 was voor Guus de Vries de aanleiding om in oktober van dat jaar het hele kustgebied van Groningen af te zoeken. En met succes!
 • Waar vind je vlinders in de winter?
  [released on: 11/02/2019]
  Tijdens deze korte dagen zijn veel zoogdieren nog in winterrust, vogels weggetrokken naar zuidelijke streken en een enkele bloem probeert voorzichtig te bloeien. De temperaturen zijn geregeld rond het vriespunt, maar toch zijn nog verschillende vlindersoorten te ontdekken die juist tijdens deze koude maanden rondvliegen.
 • Afsluiting Landschappen van Allure @Brabant @NatureTodayNL
  [released on: 11/02/2019]
  Eind januari vond de slotbijeenkomst Landschappen van Allure plaats. Dankzij de inzet van heel veel partijen en vrijwilligers zijn De Brabantse Wal, Het Groene Woud en De Maashorst echte ‘Landschappen van Allure’ geworden, ieder met zijn eigen identiteit en dynamiek.
 • Prikkel je #liefde en schenk een #egel aan een #geliefde
  [released on: 11/02/2019]
  14 Februari is het Valentijnsdag, een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld een bos bloemen of een kaart. Waarom deze liefde niet delen met de natuur? De Egelwerkgroep is samen met Silvavir ecologisch advies en de Zoogdiervereniging een Valentijnsactie gestart waarbij er aandacht uitgaat naar zowel een geliefde als de natuur. In dit geval ‘de egel’.
 • Onderzoek in het Wisselse veen met verrassend resultaat
  [released on: 10/02/2019]
  Het afgelopen jaar is in het Wisselse veen bij Epe veldonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft inzicht gegeven in de opbouw van het gebied. De onderzoekers stuitten daarbij op intacte veenprofielen die inzicht geven in de geschiedenis van het veen, dat na de laatste ijstijd begon te groeien. Met eDNA-onderzoek wordt gekeken of deze nieuwe onderzoeksmethode nog extra informatie geeft.
 • Sleedoornpage: eitjes in de winter
  [released on: 10/02/2019]
  De zeldzame sleedoornpage is sterk afhankelijk van zijn waardplant, de sleedoorn. In de wintermaanden vind je op deze struik de eitjes van deze vlinder, die daar door de vrouwtjes met zorg zijn achtergelaten.
 • Japans wier Wakame neemt voetje voor voetje toe
  [released on: 10/02/2019]
  Wakame is een exotisch zeewier dat al lang in Nederland voorkomt. De soort zette al in 1999 voet aan de grond in de Zeeuwse Delta. Hoewel een explosieve toename en uitbreiding uitbleven, spoelen op de Waddeneilanden en langs de Hollandse kust de laatste tijd steeds vaker exemplaren aan, daarbij geholpen door zeewierkweek op zee.
 • #Das laat zich afleiden door ultravroege #maïs
  [released on: 09/02/2019]
  De dassenpopulatie in Nederland heeft zich sinds 1980 krachtig hersteld. De das is daardoor in grote delen van Nederland weer aanwezig. Het dier is echter ook een grote liefhebber van maïs. Hierdoor treedt lokaal soms schade op in de maïsteelt. Uit onderzoek in opdracht van BIJ12 blijkt nu dat de das zich richt op de vroegst bloeiende maïssoort. Met dit gegeven kunnen boeren hun voordeel doen.
 • Teken petitie voor schoon water
  [released on: 08/02/2019]
  De EU bracht ons de Kaderrichtlijn Water (KRW). Momenteel is men bezig met een fitnesscheck, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden om deze wetgeving te vereenvoudigen. Enkele lidstaten, waaronder Nederland, lijken de KRW-doelen te willen afzwakken. Dankzij deze richtlijn is de waterkwaliteit echter sterk verbeterd. Ook voor vissen is het van belang dat er niet aan de KRW getornd wordt.
 • Prima broedseizoen voor moerasvogels in 2018
  [released on: 08/02/2019]
  We herinneren ons allemaal het warme voorjaar en de hete zomer van 2018. Ook in dat seizoen gingen vogelringers aan de slag op Constant Effort Sites (CES). Ze vingen bij elkaar bijna 20.000 vogels, verdeeld over 41 locaties. Analyse van de gegevens laat zien dat insecteneters als Bosrietzanger en Tuinfluiter veel jongen grootbrachten. Maar ook dat de overleving van Merels laag is.
 • Het cirkeltje rond: op naar een circulaire economie!
  [released on: 07/02/2019]
  De derde week van januari stond in het teken van de Week van de Circulaire Economie. Een inmiddels jaarlijks terugkerend evenement waarin aandacht wordt gevraagd voor het steeds schaarser worden van grondstoffen, en de initiatieven om grondstoffen te hergebruiken. Dit leidt bovendien tot milieuwinsten als verminderde uitstoot van broeikasgassen en vervuiling, wat gunstig is voor de biodiversiteit.
 • Eerste #boommarter gebruikt #faunaportaal boven de #A12
  [released on: 07/02/2019]
  Eind december 2018 werd de eerste boommarter vastgelegd die gebruik maakte van één van de faunaportalen boven de A12 op het traject Ede-knooppunt Grijsoord. In juli 2018 staken de eerste eekhoorns door middel van deze portalen de A12 al over.
 • Vanaf vandaag ook natuurberichten over de spectaculaire natuur in de Nederlandse Caraïben
  [released on: 06/02/2019]
  Op de zes Nederlandse Caribische tropische eilanden vind je de meest diverse en bijzondere ecosystemen van het Nederlandse Koninkrijk: van adembenemende koraalriffen tot uitbundige nevelwouden: in deze spectaculaire natuurwereld leven soorten die nergens anders op de wereld voorkomen. Vanaf nu publiceert de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) actuele natuurberichten over onze exotische regio’s.
 • Wat gebeurt er nu onder water bij jou in de buurt?
  [released on: 06/02/2019]
  Terwijl Nederland bedekt lag onder sneeuw en ijs is er onder water alweer een boel gaande. Heb je ooit een vis gehoord? De kwabaal is luidruchtig met trommelgeluiden aan het paaien; de driedoornige stekelbaarzen en jonge palingen zijn hun migratie naar het zoete water alweer begonnen. Wat gebeurt er onder water bij jou in de buurt?
 • Bochtafsnijding Delftse Schie biedt kansen voor trekvissen
  [released on: 06/02/2019]
  Op 28 januari openden minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerde Rik Janssen (provincie Zuid-Holland) de bochtafsnijding bij de Delftse Schie. Hierdoor heeft de scheepvaart een snellere en veiligere route. Dankzij de aanleg van een paaiplaats en natuurvriendelijke oevers krijgen trekvissen als aal en driedoornige stekelbaars binnenkort ook meer de ruimte.
 • De bronnen van Middachten stromen weer
  [released on: 05/02/2019]
  Aan de voet van de Veluwe ligt op het landgoed Middachten een uniek bronbos. Regenwater dat valt op de Veluwe komt hier naar boven en zoekt zich via bronnen en beekjes een weg door het bos, om uiteindelijk via enkele beken in de IJssel te stromen. De laatste decennia is het bos verdroogd en verzuurd. Door de sloten in aangrenzend landbouwgebied ondieper te maken, is de waterdruk nu verhoogd.
 • Nu (bijna) overal te zien: noordelijke lijsters
  [released on: 05/02/2019]
  De merel is een bekende tuinvogel in Nederland. Zingt mooi en zit op elk gazon. Man zwart, vrouw bruin. De merel is een lijster, net als de zanglijster die óók mooi (en hard) zingen kan. Op dit moment zijn in Nederland nog een paar lijstersoorten te zien, die veel minder bekend zijn, maar misschien nog wel véél mooier!
 • Tijgerblauwtje in Amersfoort
  [released on: 04/02/2019]
  Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort.
 • Groenste Politicus 2018
  [released on: 04/02/2019]
  De groenste stembus van Nederland is weer geopend! De zorg voor natuur en landschap is in toenemende mate een verantwoordelijkheid van provinciale politici. Velen van hen zetten zich met hart en ziel in om Nederland een stukje groener te maken. Dit jaar kunnen daarom alleen provinciale politici meedingen naar de felbegeerde titel van Groenste Politicus 2018. Stemmen kan tot en met 10 februari.
 • Gorcumse stadsnatuur trekpleister voor bijzondere bijen
  [released on: 04/02/2019]
  Een inventarisatie van de bijenfauna van drie gebieden nabij de stadskern van Gorinchem leverde maar liefst 86 soorten op. Daarvan staan er 12 op de Rode Lijst. Er werden kenmerkende soorten voor zowel rivieroevers als steden gevonden. Hieruit blijkt dat met geschikt beheer ook in de stad ruimte kan zijn voor gebiedseigen en bijzondere natuur met kansen voor wilde bijen.
 • @Natuurkalender Voorlente pakt de draad weer op; elzenpollenseizoen vertraagd #hooikoorts
  [released on: 03/02/2019]
  Twee weken sneeuw en ijs vertraagde de ontwikkeling van de voorlente na de zeer vroege start. De natuur ligt echter nog steeds ruim twee weken voor op schema. Op steeds meer plaatsen komen sneeuwklokjes en gele kornoeljes in bloei. Pollenconcentraties van hazelaar en els bleven de afgelopen weken laag maar het hoofdseizoen van de elzenpollen nadert snel met de hoge temperaturen in de verwachting.
 • Vismigratie in Leeuwarden
  [released on: 03/02/2019]
  Swim Fish Swim! staat van 2 februari tot en met 25 augustus in het Natuurmuseum Fryslân. Deze interactieve tentoonstelling voor het hele gezin gaat over vismigratie. In de tentoonstelling Swim Fish Swim! krijgen trekvissen weer de ruimte.
 • Welke natuurinformatie vinden donateurs van Nature Today Go interessant? Een tussenstand
  [released on: 03/02/2019]
  De tientallen nieuwe donaties voor Nature Today Go de afgelopen week brengen de crowdfunding na twee weken al op ruim 60% van de benodigde 25 duizend euro. Dank voor alle bijdragen. Uit de uitgebrachte stemmen blijkt dat er een brede behoefte aan natuurinformatie bestaat. Mensen willen weten welke dieren ze in de buurt kunnen verwachten. Vogels zijn het meest favoriet. Bekijk de tussenstand.
 • Geelgekleurde koraalzwam van landgoed Elswout blijkt nieuwe soort voor Nederland
  [released on: 03/02/2019]
  Al jaren achtereen worden op landgoed Elswout diverse soorten koraalzwammen aangetroffen. Op 18 september 2018 trof Wendy van der Heeden hier een fraaie, geelgekleurde koraalzwam aan. Door een goede samenwerking van enkele mycologen werd onlangs bekend dat het een nieuwe soort voor Nederland betreft, namelijk Ramaria krieglsteineri. Deze soort heeft nog geen Nederlandse naam.
 • ‘Bloeiende duinen’: hoe gaat het met de duinvlinders?
  [released on: 01/02/2019]
  De duinen zijn onovertroffen veelzijdig. Het is het rijkste ecosysteem van ons land. Het boek ‘Bloeiende duinen’, dat 2 maart op de Landelijke Vlinderdag verschijnt, neemt lezers mee op reis langs de Nederlandse kust. Elke duinplant heeft verrassende relaties met andere soortgroepen zoals vlinders, grazers en paddenstoelen. Het boek bevat opmerkelijke onderzoeksresultaten en herstelprojecten.
 • Tot 1000 euro voor groene bewonersinitiatieven in Utrecht
  [released on: 01/02/2019]
  Bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht kunnen vanaf 11 februari een voucher van 500 of 1000 euro aanvragen voor de realisatie van een groen project in hun buurt of wijk. De voucherregeling 'Beleef en Bewonder!' wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.
 • Muizenetende vogelsoorten opnieuw booming in Friesland?
  [released on: 01/02/2019]
  Vogelaars in Friesland houden gespannen hun adem in: wordt 2019 weer zo’n goed jaar voor muizeneters als 2014? De verwachtingen zijn hoog door flinke aantallen zilverreigers en meerdere slaapplaatsen van blauwe kiekendieven deze maand.
 • Overschot aan jonge mannen bij overwinterende geelgorzen
  [released on: 31/01/2019]
  De geelgors profiteert sterk van de aanleg van wintervoedselveldjes die vogels voedsel en beschutting bieden in intensieve akkerbouwgebieden. Uit ringonderzoek in het Boerenbuitengebied Muntendam blijkt dat het merendeel van de gevangen vogels jonge geelgorzen betreft. De oorzaak kan liggen in de reislustigheid van jongen vogels, of verschil in overwinteringsplek tussen mannen en vrouwen.
 • Nieuwe #bestrijdingsstrategie #muskusratten?
  [released on: 31/01/2019]
  Onderzoek wijst uit dat het terugdringen van de muskusrat tot de landsgrens waarschijnlijk mogelijk is, en dat dit vele voordelen biedt. In de voorgestelde strategie wordt het aantal muskusratten in Nederland tot nul teruggebracht; herkolonisatie wordt voorkomen door instroom van muskusratten langs de grens weg te vangen.
 • Klimaatverandering en ijsberenblogs revisited: het belang van wetenschappers aan het woord
  [released on: 30/01/2019]
  Het wetenschappelijke artikel van NIOO-onderzoeker Jeff Harvey over het lot van de ijsbeer en hoe internetblogs daarover schrijven, is sinds het eind 2017 uitkwam breed gelezen. Ook is het door veel media opgepikt - inclusief Newsweek en de New York Times. Maar daarnaast waren er ook een aantal persoonlijke aanvallen door ontkenners van de ernstige effecten van klimaatverandering.
 • Nieuw leefgebied voor kamsalamanders en grote modderkruipers
  [released on: 30/01/2019]
  De kamsalamander en de grote modderkruiper hebben er in Zuid-Holland weer nieuw leefgebied bij! In de Natura2000-gebieden ‘Lingegebied & Diefdijk-Zuid’ en ‘Zouweboezem’ zijn de afgelopen maanden maatregelen genomen ten gunste van beide soorten. Tal van andere soorten planten en dieren zullen meeprofiteren van deze maatregelen.
 • Help Vroege Vogels aan de Gouden Radio Ring. Stem vóór 31 januari 20 uur
  [released on: 30/01/2019]
  Het beroemde radioprogramma Vroege Vogels is genomineerd voor de Gouden Radio Ring 2018 in de categorie ‘Beste Radioprogramma’. Vroege Vogels steunt al sinds 1978 (!) natuur en milieu door experts een podium te bieden waarmee ze een half miljoen mensen bereiken. Dit is een mooi moment om iets terug te doen door jouw stem uit te brengen vóór 31 januari 20 uur. Doe het gelijk even via Radioring.nl.
 • Dood doet Leven! Ontdek het nu LIVE
  [released on: 30/01/2019]
  Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en BuitenGewoon geven je een uniek kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood. Voor het eerst kunnen we via KadaverCam Livestream kijken naar een dood ree en vooral naar de dieren die daar op af komen.
 • Snoeien voor biodiversiteit
  [released on: 29/01/2019]
  In tuinen kunnen insecten veel voedsel vinden, zeker als die tuinen natuurvriendelijk zijn. Maar dan moet je wel weten wat de beste manier van onderhoud is. Voor veel zaken weten we dat wel, maar snoeien is vaak eng. En juist door op de goede manier te snoeien kun je de tuin nog veel waardevoller maken voor plant en dier. Dit jaar zijn er cursussen ‘Snoeien voor biodiversiteit’ om het u te leren.
 • Kiemen, zie het leven, zie het groeien en zie het bloeien
  [released on: 29/01/2019]
  In Nederland worden 70 wilde plantensoorten ernstig bedreigd. Uitsterven van deze soorten heeft een negatieve impact op de biodiversiteit, omdat insecten, zoogdieren en vogels afhankelijk zijn van deze plantensoorten. Het Levend Archief hoopt door het tijdig verzamelen en opkweken van zaden en verantwoord herintroduceren te voorkomen dat kwetsbare plantensoorten uitsterven.