This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

News Biodiversiteit redden door lekker eten

Door lekker en gevarieerd te eten kunt u biodiversiteit behouden!

Release date 04/06/2010

In de afgelopen 100 jaar is 75% van de gewassen die wij ooit aten verloren gegaan. We verbouwen alleen nog maar waar de meeste vraag naar is en wat we het hele jaar door onder glas kunnen kweken. De overige producten halen we van ver. Allemaal ten kosten van het milieu en de biodiversiteit. 

Volgens Gary Nabhan (een vooraanstaande Amerikaanse bioloog) is het eten van meer verschillende soorten groenten en fruit de sleutel tot meer plezier, een gezonder leven en een betere planeet.

 

Vier tips voor “aarde reddend lekker eten”

1. eet gevarieerd
Lekker eten moet je niet met je ogen doen. Genieten van datgene wat op je bord ligt, doe je door af te wisselen. Ga maar na; elke dag oliebollen is niet lekker, maar zo eens in het jaar… heerlijk! En afwisseling kun je krijgen door seizoensgebonden te eten. Er zijn in Nederland genoeg vergeten gewassen om het hele jaar door verrassend te kunnen eten.

2. eet met het seizoen
Door seizoensgebonden te eten, stimuleren we de agrarische sector meerdere soorten gewassen te gaan verbouwen. Deze diversiteit aan gewassen zorgt ervoor dat de cruciale processen in de natuur, zoals waterzuivering, koolstofverbindingen, zuurstofproductie en de voedselketens in gang blijven en weer verbeteren.

3. experimenteer in de keuken
Maar hoe gaan we dat thuis doen dan? Een gevolg van dat we steeds minder soorten gewassen zijn gaan verbouwen, is dat we ook niet meer weten wat we met die oude soorten moeten.

4. gebruik internet
Dus ga naar een biologische boer, haal wat meiraapjes, open een zoekmachine en zoek! Wedden dat je vanavond lekkerder en verrassender eet dan gister!