This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Zie ze vliegen!

See all locations on the map

Exposititie voor jong en oud waarin vogels centaal staan.

Download as iCalendar

Period [04/10/2009 - 27/06/2010]
Event location Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen
Host Natuurmuseum Nijmegen
Event URL http://www.natuurmuseum.nl/cms/publicatie/agenda.asp?ID=953
Contact person
Email address: info@natuurmuseum.nl
Phone: 024-3297070
Theme(s) Genetic Diversity , Others
Target group(s) Families , Childeren, Primary Education
Type Exposition Exposition

In deze expositie voor jong en oud staat het herkennen van vogels centraal, aan de hand van hun geluid, sporen, gedrag en uiterlijk. Vogels zien we bijna overal: in tuinen, parken, langs het water of in de stad. Soms scheren ze in een flits voorbij, zonder dat we in de gaten hebben welke vogels het nu eigenlijk waren. De meeste mensen weten wel een aantal vogels te herkennen, maar hoe zit dat met de rest?

Als je wilt weten welke vogels je dagelijks ziet, hoe pak je dat dan aan? Vogels herkennen in de vrije natuur blijkt vaak moeilijker dan het identificeren van een opgezette vogel. Er zijn talrijke voorwerpen uit de verzameling van het museum te zien, zoals opgezette vogels, vogelschedels, nesten, veren en braakballen. Deze objecten zijn opgesteld in zwevende vitrines. Het publiek ziet ze letterlijk vliegen!

Al laten sommige vogels zich niet zien; je kunt ze vaak wel horen. Zo kent elke vogel zijn eigen specifieke geluiden. In de tentoonstelling is het mogelijk een vogelgeluidenspel te spelen, waardoor je leert luisteren naar specifieke verschillen in geluid tussen vogels en ontdekt welk geluid bij een bepaalde vogel hoort.

In Zie ze vliegen! kun je ook deelnemen aan het Vogelexamen. Een videoproductie laat vogels zien in hun natuurlijke omgeving. Welke vogel vloog daar voorbij? En wie is die vroege vogel die uit volle borst zingt bij het ochtendgloren?