This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Winterwandeltocht op oeroude Stuwwal

See all locations on the map

De Romeinen liepen al over de prachtige oeroude stuwwallen van Nijmegen. Nu jij nog! Op woensdagmiddag 9 januari 2013 gaan we struinen op de heuvels en dalen van de stuwwal. Aan de hand van leuke opdrachtjes en vragen kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar diverse ontdekkingen doen. Het Natuurmuseum Nijmegen en het IVN Rijk van Nijmegen organiseren deze activiteit in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten.

 

 

Download as iCalendar

Period 01/09/2013
Event location Rijksstraatweg 92a, Beek-Ubbergen Gerard Noodtstraat 121
Host Natuurmuseum & IVN Rijk van NIjmegen
Contact person
Email address: info@natuurmuseum.nl
Phone: 024-3297070
Theme(s) Ecosystems , Others
Target group(s) Families , Adults , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education
Type Walking-tour Walking-tour

De stuwwallen zijn ongeveer 200.000 jaar geleden ontstaan, dus lang voordat wij allemaal geboren zijn. Het was de tijd van de mammoeten, de wolharige neushoorn en de reuzenherten. In de voorlaatste ijstijd kwam het ijs uit het noorden voetje voor voetje naar ons toe. Een enorme massa, wel 200 meter hoog! Dat is nu veel lager maar zeker niet minder interessant.

Mammoeten leven er niet meer, maar wel veel andere dieren: reeën, dassen, vossen, marters, vleermuizen, eekhoorns, muizen, uilen, buizerds en torenvalken. In het beekje onderaan de stuwwal gaan we het Zoetwatervlokreeftje dat hier leeft bekijken. Het water is zo schoon dat je het zonder risico kunt drinken. De Romeinen hebben de tamme kastanje meegebracht. De oudste tamme kastanje is de Kabouterboom, die zeker 450 jaar oud is en een omvang heeft van 8,5 meter. Op de stuwwal vind je dus veel sporen van vroeger en nu.

Praktische informatie:

Deze leuke en leerzame ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. De tocht start om 14.00 uur bij de slagboom van het Geldersch Landschap ter hoogte van de Rozet, Rijksstraatweg 92a, Beek-Ubbergen. Na afloop is er voor iedereen drinken. Trek stevige schoenen aan, want je moet klimmen en dalen. Verder eventueel regenkleding en natuurlijk warme kleren.

Wil jij ook meedoen? Schrijf je dan in bij het Natuurmuseum: telefoon 024-3297070 of via info@natuurmuseum.nl. Deelname kost € 3,00. Vrienden van het IVN en het Natuurmuseum Nijmegen betalen € 1,50. Er kunnen maximaal 30 kinderen mee, dus geef je snel op, want vol is vol! Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl of www.ivn.nl/rijkvannijmegen.