This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Westhofflezing 2012 door Bas Haring

De Westhofflezing wordt dit jaar uitgesproken door prof. dr. Bas Haring.
Titel: 'Bouwmeesters - op zoek naar een nieuwe verantwoordelijkheid jegens de natuur'
dr. Rob Lenders treedt op als referent.
De lezing is  gratis. Wel aanmelden bij onderstaand e-adres.

Download as iCalendar

Period 30/05/2012
Event location Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen
Host Radboud Universiteit Nijmegen, IWWR
See the agenda http://www.ru.nl/actueel/agenda/overzicht_van/volledige-agenda/@851464/westhofflezing-2012/
Event URL http://www.ru.nl/westhofflezing/
Contact person Sjoerd Vogels
Email address: secrwesthoff@science.ru.nl
Theme(s) Others
Target group(s) Adults
Type Meeting (seminar / conference / symposium / festival) Meeting (seminar / conference / symposium / festival)

"Voor velen staat de rentmeester model voor onze verantwoordelijkheid op aarde. De rentmeester beheert, past op en zorgt ervoor dat de zaken die hem in beheer gegeven zijn niet kapot gaan of verdwijnen. Maar verder doet een rentmeester niet zoveel: hij investeert niet, bouwt niet, bepaalt niet. Hij is vooral voorzichtig. Is het rolmodel van de rentmeester niet te klein en te passief? Wij maken deze wereld, of we het nou willen of niet. We maken het er niet altijd beter op, maar we maken wel. Alleen al door onze aanwezigheid bouwen wij aan de aarde. Dat is een nieuwe rol. Een rol waar we aan moeten wennen; met nieuwe verantwoordelijkheden. De rol van bouw- in plaats van rentmeester."

Victor Westhoff lezing

De jaarlijkse Westhofflezing, vernoemd naar prof.dr. Victor Westhoff, de invloedrijkste naoorlogse natuurbeschermer in Nederland, heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbend en inspirerend platform dat het veld van de natuurbescherming jaarlijks bijeen brengt en een breed publiek weet aan te spreken.

Victor Westhoff (1916-2001) was een van de eersten die wees op de bijzondere natuurwaarden van kleinschalige cultuurlandschappen. Hij verleende een wetenschappelijke basis aan zijn geliefde vakgebied, de plantensociologie. Westhoff was zelf al op jonge leeftijd betrokken bij de natuurbescherming. ‘Van kind af aan heb ik altijd een sterk gevoel van verbondenheid gevoeld met planten en dieren. Planten waren geen dingen, geen objecten, maar medewezens. Ik was een van hen. Zij behoorden tot mijn wereld, ik tot de hunne.’

Vanuit het gedachtegoed van Westhoff biedt de lezing die zijn naam draagt tegenwicht aan de overheersende belangstelling voor economische groei en het onwankelbare vertrouwen in technologische ontwikkelingen. Sinds de eerste in 1999, uitgesproken door Victor Westhoff zelf, is de lezing uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsdag van biologen en andere natuuronderzoekers, waarbij de actualiteit van het behoud en beheer van natuur en landschap centraal staat.

De organisatie van de Westhoff-lezing heeft de ambitie om ook een jongere groep natuurbeschermers en veldbiologen aan te spreken en bij het netwerk rond de lezing te betrekken. Daarom schrijft ze sinds 2007 een essaywedstrijd uit voor jongeren tot 27 jaar.