This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event wereldNatuur

See all locations on the map

Tentoonstelling over de biodiversiteit op aarde.

Download as iCalendar

Period [28/04/2010 - 31/12/2011]
Event location Westzeedijk 345, Rotterdam
Host Natuurmuseum Rotterdam
Event URL http://www.nmr.nl/nmr/pages/showPage.do?instanceid=21&itemid=1207&style=default
Contact person
Email address: info@nmr.nl
Phone: 010 436 42 22
Theme(s) Genetic Diversity , Others
Target group(s) Families , Childeren, Primary Education
Type Exposition Exposition

De vaste tentoonstelling wereldNatuur gaat over de biodiversiteit op aarde. De tentoonstelling combineert de biodiversiteit op aarde, weerspiegeld in de collecties van het museum, met een interessante kijk op het waarom van die verscheidenheid. Opgezette zoogdieren, vissen, vogels, skeletten, schedels, schelpen en insecten uit de zeldzaam mooie natuurhistorische collectie van het museum vormen het hart van de expositie.

In wereldNatuur wordt de centrale rol van ecologie, evolutie en adaptatie benadrukt doordat de tentoonstelling uitgaat van een indeling naar leefomgeving (biotoop): leven in het water, leven op het land, leven in de lucht.
Door de indeling in deze drie basale biotopen wordt getoond dat de vele op aarde levende diersoorten elk op een eigen en unieke wijze zijn aangepast aan hun leefomgeving.Verder kan hiermee het bekende evolutionaire fenomeen van het parallellisme (convergentie) worden getoond. De overeenkomst in vorm tussen een tonijn (een beenvis), een haai (een kraakbeenvis), een ichthyosaurus (een fossiel reptiel), een zwemmende pinguïn (een vogel) en een dolfijn (een walvisachtig zoogdier) komt voort uit ieders aanpassing aan een bijzondere omgeving: leven in het water. Zo zijn ook de vleugels van insecten, van vogels, van vleermuizen en van de uitgestorven pterodactylus ooit tot ontwikkeling gekomen als aanpassing aan het leven in de lucht, het vliegen.