This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Wandelroutes Meierij

See all locations on the map

Drie wandelroutes door natuurgebied Meierij

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Schaijkse Dreef, Nistelrode.
Host Staatsbosbeheer
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Meierij/Wandelroutes%201-5%20km.aspx
Theme(s) Green and garden , Genetic Diversity , Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education
Type Walking-tour Walking-tour

Rust en stilte, een afwisseling van bossen, heidevelden, beekdalen, stuifduinen, wijstgronden, vennen en oude Brabantse boerderijen: dat zijn de kenmerken van de Maashorst. Dit gebied ten zuidoosten van Oss dankt zijn naam aan het geologische begrip horst: hoger gelegen gebied. Daar tegenover staat het begrip slenk: laag gebied. Deze hoogteverschillen worden veroorzaakt door breuken in de aardkorst. Het eerste deel van zijn naam komt van de rivier de Maas. Voordat de krachten in het binnenste van de aarde meer dan 100.000 jaar geleden de horst vormden, liet de toen nog breeduit stromende Maas hier grof grindrijk zand achter.

  • Kanonsbergroute (geel, 4,5 km). Start: P-plaats, Nistelrode. Leidt u door een gebied waar slecht naaldbos heeft plaatsgemaakt voor het grootste heidegebied van de Maashorst. De kudde Kempische heideschapen is hier vaak te vinden.
  • Palmenroute (blauw, 4,5 km). Start: P-plaats Schaijkse Dreef, Nistelrode. Gaat door bossen en over heide en u komt schapen tegen in een gebied dat kort geleden nog voor de landbouw werd gebruikt. 
  • Brobbelbiesroute (oranje, 9 km). Start: P-plaats Slabroek, Heideweg, Nistelrode. Voert dwars door het grootste begrazingsgebied van de Maashorst. In het voorjaar en zomer is het hier één grote bloemenzee.