This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Wandelroutes Leende

See all locations on the map

Verschillende wandelroutes door natuurgebied Leende, verschillende lengtes, 1-6 km.

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Strijperpad, Leende
Host Staatsbosbeheer
See the agenda http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Leende/Wandelroutes%201-5%20km.aspx
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Leende/Wandelroutes%206-10%20km.aspx
Theme(s) Ecosystems , Genetic Diversity , Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education
Type Walking-tour Walking-tour

Bossen, heide, zandverstuivingen, kleine groene weilandjes, kronkelweggetjes en boerderijtjes. De combinatie van al deze voor Brabant zo karakteristieke zaken vindt u in het 2300 hectare grote Leenderbos. Juist deze afwisseling maakt het gebied aantrekkelijk voor wandelaars.
Staatsbosbeheer heeft hier wandelroutes uitgezet. Ze zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes die u weer terugleiden naar het beginpunt. Een aantal routes kan ook met elkaar worden gecombineerd. Uw hond mag mee, mits aan de lijn.

  • Loofbosroute (wit, 4 km). Start: P-plaats, Strijperpad (zijweg Valkenswaardseweg), Leende. Door het deel van het Leenderbos met de beste grond en dat is te zien aan de bomen die hier groeien: inlandse - en Amerikaanse eiken; langs het rijkbegroeide beekdal van de Tongelreep.
  • Zwartbroekroute (groen, 2 km). Start: P-plaats, Strijperpad (zijweg Valkenswaardseweg), Leende. Door moerassig terrein, waar vroeger turf werd gestoken. Tijdens zware stormen, enkele jaren geleden, zijn hier veel bomen omgewaaid. Op de open plekken mag de natuur haar gang gaan. Er is spontaan een gevarieerd bos opgekomen waar veel dieren voedsel en bescherming vinden.
  • Galgbergroute (blauw, 4 km). Start: P-plaats, Strijperpad (zijweg Valkenswaardseweg), Leende. Langs de Galgberg waar, naar men zegt, vroeger mensen terechtgesteld werden. Nu is het een heideterrein met een ven en enkele verspreid staande jeneverbessen.
  • Leenderrroute (rood, 4 km). Start: P-plaats, Strijperpad (zijweg Valkenswaardseweg), Leende. Door de heuvelachtige Molenheide, dat vroeger een heide- en stuifzandgebied was.
  • Eikenwalroute (blauw, 3 km). Start: P-plaats Molenheide, Leende. Langs de 'kampkes'. Vroeger waren dit akkertjes, omzoomd door een wal van eikenhout om instuiven van zand te voorkomen. Een aantal van die akkertjes zijn gerestaureerd.
  • Hassels Vennenroute (groen, 4 km). Start: P-plaats Bruggerdijk, Valkenswaard. Rond een heidegebied, waarin verschillende vennen liggen. 's Zomers broedt hier de kokmeeuw en kunt u er ook de geoorde fuut en nachtzwaluw aantreffen. Soms lopen er schapen op de hei en een raster zorgt ervoor dat ze niet het bos inwandelen.
  • Strijperroute (rood, 3 km). Start: P-plaats Bruggerdijk, Leenderstrijp. Door dennenbossen, uitzicht op de Riesten, de Strijperheg en het beekdal van de Strijper Aa; een moerassig en vogelrijk gebied.
  • Tongelreeproute (rood, 5 km). Start: Budelselaan, Valkenswaard. Door het vruchtbare beekdal van de Tongelreep, met zeldzame planten, vennen en veel watervogels.
  • Grote Heideroute (blauw, 6 km). Start: P-plaats nabij klooster Achelse Kluis. Door uitgestrekte heidevelden, die worden afgewisseld door vennen en bossen. Zo moet Brabant er vroeger hebben uitgezien.