This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Wandelroutes 5-8 km Drentsche Aa

See all locations on the map

Gemarkeerde wandelroutes langs de mooiste plekken van dit natuurgebied.

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Drentsche Aa
Host Staatsbosbeheer
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Drentsche%20Aa/Wandelroutes%205-10%20km.aspx
Theme(s) Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education
Type Walking-tour Walking-tour

De Drentsche Aa is een vrij langgerekt natuurgebied, waar u naar hartelust kunt wandelen over zo'n 100 kilometer zandweg en 40 kilometer wandelpad. Staatsbosbeheer heeft ongeveer 70 kilometer aan prachtige wandelroutes uitgezet. Deze elf wandelingen zijn met zorg gekozen en laten u de mooiste plekken zien. De routes 1 tot en met 5 bestrijken het noordelijk gedeelte van het gebied en de routes 6 tot en met 11 liggen allemaal rond het Ballooërveld. Alle wandelingen hebben een lengte van 5 tot 8 kilometer en zijn aangegeven door lage palen met een groene, schuine kop.

 • Route 1 (5 km). Door het stroomdal van het Schipborgschediep en langs het smalle dal van het Zeegserloopje. Verder fraaie zandwegen, een stuifzandgebied en veenplassen. Start: café restaurant De Drentsche Aa, Schipborg.
 • Route 2 (6 km). Langs de Zeegserduinen (een open stuifzand met vliegdennen) en het dal van het Schipborgscherdiep. Heidevelden met mooie jeneverbessen. Start: Hotel Golden Tulip Drenthe, Zeegse.
 • Route 3 (7 km). Langs het glooiende beekdal van het Oudemolenschediep en bloemrijke hooilanden. Daarna het dal van het Anlooërdiepje en de Gastersche duinen. Start: Herberg De Fazant, Oudemolen.
 • Route 4 (7 km). Mooie wandeling door het oude cultuurlandschap langs het Anlooërdiepje. Houtwallen en hooilanden en de door Berlage ontworpen ontginningsboerderij. Startpunt: café restaurant Popken, Anloo.
 • Route 5 (5 km). Door het dal van het Gasterschediep en het Taarloschediep, die samenkomen in het Oudemolenschediep. Langs putten met open water: het Voortse Veen, broedplaats van watervogels. U loopt vaak tussen grazend vee, dus de hond mag hier niet mee, ook niet aangelijnd! Start: pannenkoekenboerderij Brinkzicht, Gasteren.
 • Route 6 (5 km). De prachtige, door boerderijen omzoomde brink van Taarlo. Daarna door het brede dal van het Taarloschediep met fraaie hooilandjes. Terug langs de rand van het Ballooërveld. Start: De Brink, Taarlo.
 • Route 7 (6 km). Langs het Looner Esch, gave houtwallen, het Loonerdiep en het dal van het Smalbroekerloopje. Start: Eetcafé Slomp, Loon.
 • Route 8 (6 km). Door 'ring-esdorp' Balloo, door het Tumulibos met een mooi voorbeeld van een prehistorische begraafplaats. Daarna langs het Loonerdiep en een kleinschalig cultuurlandschap. Start: P-plaats schaapskooi Balloërveld.
 • Route 9 (6 km). Langs mooie voorbeelden van essen en het Ballooërveld met zijn schaapskooi en grafheuvels. Start: café Stationskoffiehuis, Rolde.
 • Route 10 (6 km). Via Scheebroek naar het Scheebroekerloopje. Het beekdal met veel houtwallen herinnert aan de tijden voor de ruilverkaveling. Start: Auberge St Hubert, Anderen.
 • Route 11 (8,5 km). Langs het dal van het Anlooërdiepje en het Gasterschediep. Daarna door het Gastersche Holt. Start: pannenkoekenboerderij Brinkzicht, Gasteren.

Folder

Op de paaltjes langs de route staan twee getallen: het eerste geeft het nummer van de route aan, het tweede en kleinere getal is het nummer van de paal. Die nummers verwijzen naar een folder met meer informatie over de route. De folders zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij verschillende café's en uitspanningen die tevens start- en eindpunt van de wandelingen zijn.