This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Wandelroutes 1-5 km

See all locations on the map

Volg de gekleurde paaltjes voor een korte, ontspannen wandeling.

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Nationaal Park Lauwersmeer
Host Staatsbosbeheer
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Lauwersmeer/Wandelroutes%201-5%20km.aspx
Theme(s) Ecosystems , Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly
Type Walking-tour Walking-tour

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor liefhebbers van rust en ruimte. Toch bruist het er van het leven. Op het open water, in de uitgestrekte velden, ruige rietkragen en jonge bossen wemelt het van de vogels. In het voorjaar en in de herfst is het een komen en gaan van trekvogels. Het Lauwersmeergebied is dan ook zeer geliefd bij wandelaars.
Staatsbosbeheer heeft in dit uitgestrekte nationaal park een aantal wandelroutes uitgezet die u langs de mooiste plekjes voeren.

Lauwersoogbos

  • Lauwerspad (groen, 3 km). Start: Restaurant Het Booze Wijf, Lauwersoog. Een slingerpad voert de wandelaar langs het water naar het bos in de richting Robbenoort. De dichte begroeiing wordt afgewisseld met open veldjes.

Kollumeroord

Opvallend aan de routes door dit gebied is dat ze het contrast tussen de weidsheid van het landschap en de beslotenheid van het bos zo mooi laten zien.

  • Dokkumerdieproute (rood, 2 km). Start: P-plaats nabij jachthaven Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dit is de enige route waar loslopende honden zijn toegestaan.
  • Diepsterbosroute (blauw, 5 km). Start: P-plaats Dokkumerdiep of parkeerplaats Zomerhuisbos nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen.
  • Hooglanderroute (groen, 2 km). Start: P-plaats Kwelderweg, tussen Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp. Honden niet toegestaan ivm aanwezigheid van Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

Ballastplaatbos

  • Konijnenroute (groen, 3 km). Start: P-plaats Marneweg, Lauwersoog. U passeert een oeverzwaluwwand en wandelt langs sloten en paden die in het bos altijd slingeren. Honden niet toegestaan ivm aanwezigheid van vee.
  • Observatietorenroute (blauw, 5 km). Start: P-plaats De Rug, Lauwersoog. De route gaat onder andere langs een oeverzwaluwwand en een bezoekje aan de uitkijktoren is een attractie. Vergeet u de verrekijker niet?