This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Wandelroute Kootwijkerveen 20 km

See all locations on the map

Deze wandelroute van boswachter Wim Huijsman verkent het rijk gevarieerde landschap tussen het Kootwijkerveen en het Kootwijkerzand.

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Radioweg, Radio Kootwijk.
Host Onverwacht Nederland
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Veluwe-Midden/Wandelroute%20Kootwijkerveen%2020%20km.aspx
Theme(s) Others
Target group(s) Adults , Elderly , Childeren, Secondary Education
Type Walking-tour Walking-tour

Deze wandelroute van boswachter Wim Huijsman verkent het rijk gevarieerde landschap tussen het Kootwijkerveen en het Kootwijkerzand. Er zijn volop kansen om in de buurt van het veen sporen van edelherten en wilde zwijnen te zien. Ook in het stuifzand trouwens. En daar ziet u ook de merkwaardige ritssluitingsporen van rugstreeppadden.

Het hele gebied is een enorme inspiratiebron voor natuur- en landschapsfotografen. De jeneverbesstruwelen bijvoorbeeld zijn zeer fotogeniek, net als de eikenstrubben. Maar u komt ook dwars door een gebied waar een grote natuurbrand jaren geleden zijn sporen heeft achtergelaten. Na veertien jaar zijn ze bijna uitgewist.

Onderweg kunt u een blik werpen op het dr. Harm van de Veen-ecoduct over de A1. Dit is vernoemd naar een bioloog die vanaf zijn vroegste jeugd tot aan zijn dood in 1991 bezig was met zijn ideaal: een Veluwe zonder barrières, zonder hekken en autowegen en zonder ingrepen van mensen in de natuur. Een Veluwe waar mens, plant en dier weer de ruimte krijgen en waar plaats is voor natuurlijke processen. Veel van het gedachtegoed van Harm van de Veen vinden we terug in het natuurbeleid en - beheer van vandaag. Uit respect en waardering daarvoor, draagt het ecoduct over de A1 sinds 1999 zijn naam.

Deze route is afkomstig uit het zomernummer van Onverwacht Nederland (2/2009).
Startpunt: P-plaats bij zendgebouw Radio Kootwijk, Radioweg, 7348 BH Radio Kootwijk.
Download routebeschrijving (PDF)