This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Walking with trilobites, GEA-lezing in het Natuurmuseum Nijmegen

Op dinsdag 11 februari geeft Paul Hille, een amateur-geoloog met veel ervaring en kennis op het gebied van fossielen, een lezing over trilobieten.

Trilobieten zijn uitgestorven geleedpotige dieren, die tussen 521 en 251 miljoen jaar geleden wereldwijd in de zeeën voorkwamen. Hille bespreekt in deze lezing de systematiek, vorm, structuur en evolutie van de trilobieten, evenals enkele records met betrekking tot deze diertjes. Trilobieten waren uitermate succesvolle dieren gezien hun wereldwijde verspreiding en hun soortenrijkdom (ruim 20.000).

Download as iCalendar

Period 11/02/2014
Event location Natuurmuseum Nijmegen Gerard Noodtstraat 121, 6511 ST Nijmegen
Host GEA kring Arnhem/Nijmegen
Event URL http://natuurmuseum.nl/gea-lezing
Contact person Maarten van de Ven
Email address: pr@natuurmuseum.nl
Phone: 0243297070
Theme(s) Ecosystems
Target group(s) Adults , Elderly

Op dinsdag 11 februari geeft Paul Hille, een amateur-geoloog met veel ervaring en kennis op het gebied van fossielen, een lezing over trilobieten. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Kring Arnhem-Nijmegen van de Stichting Geologische Activiteiten (GEA). De lezing begint om 20.00 uur. De entreeprijs is € 3,50 inclusief consumptie.

Trilobieten zijn uitgestorven geleedpotige dieren, die tussen 521 en 251 miljoen jaar geleden wereldwijd in de zeeën voorkwamen. Hille bespreekt in deze lezing de systematiek, vorm, structuur en evolutie van de trilobieten, evenals enkele records met betrekking tot deze diertjes.

Trilobieten waren uitermate succesvolle dieren gezien hun wereldwijde verspreiding en hun soortenrijkdom (ruim 20.000). Ze bezetten alle niches in de zeeën en waren in de prehistorische zeeën net zo gewoon als krabben en kreeften dat nu ook zijn. Trilobieten waren de eerste dieren die samengestelde ogen ontwikkelden met lenzen van calciet (steen!).

Ze stierven uit tijdens de zogenaamde Perm-uitsterving, de grootste massa-extinctie tot nu toe, circa 251 miljoen jaar geleden. Trilobieten worden al eeuwenlang bestudeerd en zijn ook door hun grote verscheidenheid geliefde verzamelobjecten. Doordat ze goede fossilisatiekansen hadden, weten we relatief veel van deze dieren.

Ter illustratie van de lezing zal Paul Hille een aantal trilobieten en literatuur meenemen.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl