This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Troonswisseling: een Koningsboom voor elke gemeente!

Ter gelegenheid van de komende Troonswisseling hebben Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst,  het initiatief genomen tot het project “Koningsbomen”: gemeentes kunnen een druipvrije Lindeboom (Tilia henryana var.subglabra , veredeld op Koningslinde) met een uniek sierhek bestellen óf alleen een Koningslinde (Tilia europea ‘Koningslinde’). Sinds  het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een mooie en lange traditie om bij iedere abdicatie een zogenoemde Koningslinde te planten, meestal met een mooi sierhek eromheen geplaatst. ln tal van gemeenten herinneren inmiddels monumentale Koningslindes aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina,  Juliana en Beatrix.

Download as iCalendar

Period 30/04/2013
Event location Alle gemeenten in Nederland
Host St. Nationale Boomfeestdag i.s.m. Staatsbosbeheer en Boonkwekerij Ebben
Event URL http://www.koningsbomen.nl/
Contact person Peter Derksen
Email address: info@boomfeestdag.nl
Phone: 06 -53 35 90 46
Fax: http://www.koningsbomen.nl/formulier/bestelformulier
Theme(s) Others
Target group(s) Adults

Het  streven van de initiatiefnemers is dat elke Nederlandse gemeente meedoet aan dit unieke project en óf een Lindeboom met een Sierhekwerk plant of alleen een  Koningslinde. Het realiseren van dit unieke project moet een nationale happening worden, waarbij op 30 april aanstaande bewoners en vooral héél veel kinderen van iedere gemeente betrokken worden. Ook op scholen zal door middel van een educatief programma aandacht besteed worden aan dit evenement.

Boomkwekerij Ebben (hoofdsponsor van de Boomfeestdag) heeft, in overleg met de moederorganisatie van de Boomfeestdag, Staatsbosbeheer, de bomen geteeld; deze zijn gereserveerd voor elke gemeente in Nederland. De initiatiefnemers hebben beeldend kunstenaar Margot Berkman gevraagd een sierhek te realiseren. Inmiddels is het prototype van het sierhek vervaardigd en gepresenteerd op Paleis Noordeinde. Hier is het met veel  enthousiasme ontvangen.

Het sierhek heeft een doorsnede van 2 meter, is  1,20 meter hoog en heeft een ronde vorm. Het omarmt als het ware de Koningsboom. De elementen waaruit het is opgebouwd verwijzen naar de rijke geschiedenis van de Oranjes.  De eerste vorm is de Oranjeboom, die tegelijk vrucht als bloesem draagt. Sinds het ontstaan van het Huis van Oranje  wordt dit symbool veelvuldig gebruikt om de standvastigheid en verbondenheid weer te geven.  In deze symboliek kan de Oranjeboom, net als de Koningsboom, niet sterven. Er ontspruit altijd weer een nieuwe loot; dat is de kracht.  

De tweede vorm is een rijk gedecoreerde Koningsscepter. Het teken van het koningschap. In het sierhek zijn totaal vier Oranjebomen door middel van drie koorden verbonden aan vier scepters. Het kunstwerk is uitgevoerd in hoogglans aluminium en met de hand  gepolijst. Om het hekwerk tot in lengte van jaren in zijn mooie vorm te laten stralen, is gekozen voor een combinatie met een druipvrije lindeboom, de Koningsboom.