This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Reclaim the Seeds – Zadenweekend

See all locations on the map

zaad

Op zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014 vindt het derde Reclaim the Seeds – Zadenweekend plaats. Na edities in Amsterdam en Den Bosch is deze keer Groningen aan de beurt. De zadenbeurs biedt een brede groep belangstellenden de kans op uitwisseling van zaden en van kennis over zaden, duurzame landbouw en de huidige bedreigingen van de zaden-diversiteit.

Download as iCalendar

Period [08/03/2014 - 09/02/2014]
Event location Hortus, Haren (Gr.) Kerklaan 34, Haren
Host ASEED i.s.m. Godin Eetbaar Landschap en De Hortus Haren
See the agenda http://www.reclaimtheseeds.nl/index.php/programma
Event URL http://www.reclaimtheseeds.nl/
Contact person
Email address: info@reclaimtheseeds.nl
Theme(s) Green and garden , Genetic Diversity
Target group(s) Adults
Type Meeting (seminar / conference / symposium / festival) Meeting (seminar / conference / symposium / festival)

zaterdag 8 maart: zadenmarkt, film en debat
De zadenbeurs duurt twee dagen. Zaterdag 8 maart staat in het teken van een markt waar particulieren, organisaties en bedrijven uit binnen- en buitenland zaden ruilen, weggeven en verkopen. Gelijktijdig met de markt vindt een workshopprogramma plaats. Er zullen praktische workshops zijn over het zelf telen van zaden en workshops die ingaan op internationale ontwikkelingen op het gebied van zaden en biodiversiteit . Er is bijvoorbeeld aandacht voor de EU-wetgeving en de invloed van internationale bedrijven zoals Monsanto op de landbouw wereldwijd.

‘s Avonds kan men bij een debat met experts meepraten over het zadenbeleid en de gevolgen voor Nederland. Parallel worden documentaires over zaden vertoond.

zondag 9 maart: kennismaken met lokale projecten
De zondag staat in het teken van samen praktisch bezig zijn, van doen en van aandacht voor lokale initiatieven. Er komt een fietstocht door Groningen om kennis te maken met lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen en pluktuinen. Waar mogelijk steken deelnemers de handen uit de mouwen om de initiatiefnemers weer op gang te helpen in het nieuwe seizoen.

Waarom Reclaim the Seeds?
De productie en verspreiding van gezonde, veerkrachtige landbouwzaden staat onder druk. Regelgeving maakt het steeds moeilijker voor kleine ondernemers en particulieren om zaden te telen en die te verhandelen of te ruilen. Op dit moment wordt de zadenwetgeving van de EU herzien. Tegelijkertijd komt de productie en verkoop van zaadgoed steeds meer in handen van grote, internationale bedrijven zoals Monsanto. Deze ontwikkelingen betekenen dat keuzes over voedsel en landbouw komen te liggen bij een klein aantal bedrijven en organisaties. De grote zaadgoedbedrijven bieden slechts een klein aantal rassen aan, rassen die geschikt zijn voor een grootschalige, gemechaniseerde landbouw en de voedselverwerkende industrie. Dit gaat ten kosten van de veerkracht en diversiteit van de landbouw en onze voedselvoorziening. Kleinere producenten en particulieren raken hun zeggenschap over voedselvoorziening steeds meer kwijt.
In reactie hierop ontstaan steeds meer kleinschalige projecten voor voedselvoorziening in wijken, buurten en dorpen. Ook verenigen zadenproducenten die werken met biologische, niet-genetisch gemanipuleerde zaden en oude rassen zich in netwerken.

Reclaim the Seeds wil een alternatief bieden voor de negatieve ontwikkelingen en de positieve initiatieven versterken door de organisatie van dit zadenweekend. Het project wordt elk jaar door ASEED en een wisselende groep lokale organisaties en vrijwilligers georganiseerd. In 2014 zijn De Godin Eetbaar Landschap en De Hortus Haren betrokken bij de organisatie.

Praktische informatie
Meedoen? Deelnemen aan het zadenweekend kan als bezoeker, kraamhouder of als vrijwilliger.Voor deelnemers van buiten Groningen is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Wil je een slaapplaats? Meldt het op tijd.

Locaties:
Locatie zadenbeurs zaterdag: Hortus Haren (Kerklaan 34, 9751 NN Haren)
Locatie avondprogramma zaterdag en start activiteiten zondag: Oude RKZ (Emmastraat 15, 9722 EW Groningen)