This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Pipapaddenstoel

Interactieve tentoonstelling over het wonderlijke rijk der paddenstoelen, voor jong & oud! Van 14 sept. t/m 1 dec. in het Natuurmuseum Nijmegen.

Download as iCalendar

Period [14/09/2013 - 01/11/2013]
Event location Natuurmuseum Nijmegen Gerard Noodtstraat 121
Host Natuurmuseum Nijmegen
Event URL http://bit.ly/17VMBvp
Contact person Maarten van de Ven
Email address: pr@natuurmuseum.nl
Phone: 024-3297070
Theme(s) Green and garden , Ecosystems
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education

Vanaf zaterdag 14 september 2013 richt het Natuurmuseum Nijmegen de schijnwerpers op de wonderlijke wereld van de paddenstoel. De tentoonstelling Pipapaddenstoel laat jong en oud kennismaken met de enorme kleuren- en vormenrijkdom van paddenstoelensoorten. Pipapaddenstoel laat ook zien welke relatie de mens heeft met de paddenstoelen. Voor kinderen zijn er leuke kijk- en luisterkastjes met vragen over paddenstoelen. De expositie is te zien tot en met 1 december 2013.

 

Volgens recente schattingen zijn er zo’n 5 miljoen schimmels, waarvan maar een klein gedeelte paddenstoelen heeft. Wat een vrucht is voor een boom, is een paddenstoel voor een schimmel. In Europa zijn ongeveer 8000 soorten paddenstoelen. Een groot deel hiervan is microscopisch klein. Een tiental soorten paddenstoelen zijn dodelijk giftig, 100 tot 150 soorten zijn eetbaar én smakelijk.

 

Iedereen kent wel de bekende rood-met-witte-stippen paddenstoel met steel en hoed, de vliegenzwam. Maar er zijn ook paddenstoelen die als een soort stoeltje aan boomschors hangen of als een knolletje op de grond liggen, zoals geïllustreerd wordt met twee enorme houtzwammen en prachtige foto’s.

 

Pipapaddenstoel gaat ook in op de relatie tussen mensen en paddenstoelen. Het kweken en koken van paddenstoelen, onderzoek door de bioloog, de geneeskrachtige werking van sommige soorten, de inspiratie voor de kunstenaar en het gebruik van paddenstoelen in oude culturen: het komt allemaal aan bod in deze gevarieerde en interactieve expositie.

 

Laat je inspireren door het rijk der paddenstoelen, kom naar Pipapaddenstoel en vraag je af: waarom zijn ze vaak zo mooi? Dat is misschien nog wel het allergrootste geheim.

 

Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.