This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Open middag Bijenles

See all locations on the map

Zondagmiddag 13 juni organiseert de Natuur- en milieu-educatie van de gemeente Vlaardingen een "open bijenmiddag".

Download as iCalendar

Period 13/06/2010
Event location NME centrum Hofsingel 82-84 Hofsingel 82-84
Host NME Vlaardingen
Event URL http://www.vlaardingen.nl/nme
Contact person Jos Kloosterman
Email address: jos.kloosterman@vlaardingen.nl
Phone: 010-2484515
Theme(s) Green and garden , Ecosystems , Food
Target group(s) Families , Elderly , Childeren, Primary Education , Adults
Type Indoor activities Indoor activities

Honingbijen en hommels

De (honing)bij, ambassadeur Biodiversiteitsjaar 2010
Het gaat de laatste jaren niet goed met veel bijensoorten. Maar als het wel goed gaat met de bijen dan is dat een teken dat het met heel veel andere dieren (en planten!) ook goed gaat! Vandaar dat men de (honing)bij dit jaar heeft verkozen als ambassadeur van het “biodiversiteitsjaar 2010”. Voor Nederlands Groenste Stad, Vlaardingen, een extra reden deze beestjes eens extra in het zonnetjes te zetten!

 Natuur- en milieu-educatie
Bij de Natuur- en milieu-educatie aan de Hofsingel is het een gezoem van jewelste. Momenteel is daar de Bijenles ingericht. De komende maanden ontvangen we 50 groepen 7 en 8 uit Vlaardingen, wat neer komt op zo’n 1200 leerlingen.

Nuttige diertjes
Honingbijen zorgen niet alleen voor honing; samen met andere bijensoorten en hommels nemen ze een groot deel van de bestuiving van bloemen en gewassen voor hun rekening ! Daar het met veel bijensoorten niet goed gaat is het van belang dat de jeugd meer te weten komt en daardoor meer respect krijgt over deze nijvere diertjes !

Zondag 13 juni: Open dag
Wilt U met eigen ogen zien wat Vlaardingse kinderen uit groep 7 en 8 tijdens een les leren over hoe de Honingbij de dag doorbrengt ? Dat kan ! Op zondag 13 juni hebben we een “Open Bijenmiddag”. U ziet hoe de les er uit ziet en tevens is er een imker om allerlei vragen te beantwoorden. Iedereen kan een waskaarsje rollen en honing proeven. Ook zijn er allerlei “bijen- en honingproducten” en aanverwante artikelen te koop.

De Bijenmiddag is in de kas van het NME-centrum aan de Hofsingel 82-84.  We zijn die dag geopend van 13.00 uur tot 15.00 uur. Toegang is gratis. Iedereen is welkom maar kinderen onder de 14 jaar moeten onder begeleiding zijn van een volwassene!

De les
In de kring krijgen de kinderen allerlei wetenswaardigheden en feiten over het interessante bijenleven te horen. Ze komen er achter dat een “werkster” niet voor niets zo heet. Bijen, wespen en hommels kunnen steken, maar doen dat liever niet. Geen paniek dus als er eentje de klas binnen vliegt door een open raam. Tenzij iemand allergisch is natuurlijk! Na de klassikale uitleg in de kring gaan de kinderen in kleine groepjes met een eigen werkboekje aan de slag met de opdrachten. De volgorde bepalen ze zelf.

Ze kunnen honing proeven, waskaarsjes rollen, stuifmeel proeven, echte bijen achter glas observeren, echte bijen buiten in een korf bekijken (m.b.v. een spiegel), imkerspullen uitproberen, insecten met een microscoop bekijken, bloemen ruiken en beoordelen (zijn het goede bijenbloemen?), hun bijen- en hommelkennis testen op twee elektrospelen etc.

Als de (meeste) opdrachten gedaan zijn gaan we weer in de kring om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en om nog wat wetenswaardigheden te horen. Veel kinderen (en begeleiders) zullen na afloop beseffen hoeveel energie er in zo’n potje honing zit en dat de diertjes een belangrijke (onmisbare) schakel zijn in de fruitteelt en de natuur!