This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Lancering: The Green Architecture Competition

Lezing/debat/symposium | NAi Rotterdam - Auditorium | 30/11/11 20:00 - 22:00

Op woensdag 30 november wordt de prijsvraag 'The Green Architecture Competition' gelanceerd met lezingen van architecte Ulrika Stenkula van het Zweedse architectenbureau White Arkitekter en prof. Louise Vet van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Download as iCalendar

Period 30/11/2011
Event location Auditorium NAi (Museumpark 25, Rotterdam) Museumpark 25, Rotterdam
Host NAi
See the agenda http://www.nai.nl/dialoog/lezingen_en_debatten/item/_pid/kolom2-1/_rp_kolom2-1_elementId/1_1114493
Event URL http://www.nai.nl/dialoog/lezingen_en_debatten/item/_pid/kolom2-1/_rp_kolom2-1_elementId/1_1114493
Theme(s) Others
Target group(s) Adults
Type Meeting (seminar / conference / symposium / festival) Meeting (seminar / conference / symposium / festival)

De afgelopen decennia is duurzaamheid meer en meer geïntegreerd in architectuur. Biodiversiteit heeft echter weinig tot geen aandacht gekregen, ondanks het feit dat biodiversiteit van essentieel belang is voor ons allemaal. Daarom schijven het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het NAi The Green Architecture Competition uit. Op woensdag 30 november wordt de prijsvraag gelanceerd met lezingen van architecte Ulrika Stenkula van het Zweedse architectenbureau White Arkitekter en prof. Louise Vet van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Ulrika Stenkula zal vertellen over de ervaringen en houding van White, waar ontwerpers en experts samenwerken aan een breed spectrum aan projecten. Louise Vet zal vertellen over het belang van biodiversiteit en waarom ontwerpers een verschil kunnen maken.

Biodiversiteit
De laatste decennia is de biodiversiteit sterk achteruit gegaan; anders gezegd, steeds meer verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen sterven uit. Als gevolg hiervan veranderen talrijke ecosystemen. Dit beïnvloedt niet alleen de uitstervende soorten; ook de landbouw merkt de gevolgen, terwijl de voedselconsumptie tegelijkertijd tot recordhoogte stijgt. De geneesmiddelen-industrie wordt getroffen, op een moment dat velen van ons dagelijks medicatie nodig hebben. Talloze economische activiteiten die schijnbaar niets met biodiversiteit te maken hebben, zullen op korte of langere termijn de gevolgen van deze veranderingen gaan merken. Daarom is het ons aller belang om biodiversiteit te behouden en in de toekomst zelfs te verbeteren.

The Green Architecture Competition
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het NAi schrijven The Green Architecture Competition uit; een open, internationale prijsvraag in twee fases, toegankelijk voor architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Het doel van de prijsvraag is om ideeën over hoe architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur kunnen bijdragen aan behoud en verbetering van biodiversiteit te stimuleren en te verzamelen. De prijsvraag daagt ontwerpers uit om te komen tot een combinatie van creatieve en innovatieve ontwerpen en implementatie-strategieën. Tezamen kunnen de ontwerpen en de strategieën de innovatieve kracht van architectuur ten aanzien van biodiversiteit laten zien. De eerste ronde van de prijsvraag sluit op 29 februari 2012. De tweede fase wordt afgerond in juli 2012. Een onafhankelijke jury selecteert 3 prijswinnaars in twee categorieën, die gezamenlijk het prijzengeld van € 35.000,00 verdelen.

Energie

De lezingen in het kader van de lancering van de prijsvraag maken onderdeel uit van een serie lezingen en debatten waarin het thema energie in relatie tot architectuur wordt onderzocht. Energie is één van de thema’s van de innovatie-agenda Architectuur als Noodzaak van het NAi. Met deze themareeks maakt NAi Platform nadrukkelijk de koppeling tussen het ruimtelijk ontwerp en het huidige energievraagstuk. De volgende vragen staan hierbij centraal: Wat gebeurt er als energie een belangrijk uitgangspunt wordt van het ontwerp? Maar belangrijker nog: welke kansen biedt deze benadering voor de noodzakelijke transitie naar een duurzame energiehuishouding?

Ulrika Stenkula – White arkitekter
Ulrika Stenkula is architecte, ze studeerde in 2000 af aan de Architectuurschool van de Universiteit van Lund in Zweden. Stenkula werkt bij White arkitekter en als consultant voor de gemeente Stockholm. Ze heeft ruime ervaring met stedenbouwkundige en onderzoeksprojecten, alsmede woningbouwprojecten en publieke gebouwen. Afgelopen jaar werkte ze onder andere aan een stedenbouwkundig ontwikkelingsplan in Nairobi, Kenia. De afgelopen jaren doceerde Stenkula aan architectuurfaculteiten in Lund en Stockholm.

Louise Vet – NIOO-KNAW
Louise E.M. Vet is professor in de Evolutionaire Ecologie aan de Wageningen University en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). Ze is een bioloog met een brede interesse in (chemische) ecologie en de interacties tussen organismen. Haar onderzoek omvat chemische, gedrags- en moleculaire ecologie van planten en insecten. Louise Vet is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Naast haar academische betrokkenheid bij hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek naar ecologie, is ze onder meer door lezingen en columns bijzonder betrokken bij het uitdragen van het belang van ecologie naar een breed publiek. Recentelijk ligt haar de focus vooral op het stimuleren van samenwerkingen tussen ecologie en economie. Professor Vet zal jurylid zijn voor The Green Architecture Competition. Professor Vet over The Green Architecture Competition: “De vernietiging van biodiversiteit en ecosystemen is het gevolg van ontwerpfouten. We moeten ons laten inspireren door het ontwerp van de natuur dat al 3,8 miljard jaren succesvol is. Een uitdaging voor de mensheid... en voor alle getalenteerde ontwerpers!”

Meer informatie over de prijsvraag
Meer informatie over The Green Architecture Competition is te vinden op de website: www.thegreenarchitecturecompetition.com

Waar en wanneer?
Woensdag 30 november 2011
Aanvang: 20:00 uur (auditorium open 19:30 uur)
Voertaal: Engels
Locatie: Auditorium NAi (Museumpark 25, Rotterdam)
Toegang: gratis na registratie
Inschrijven via www.nai.nl/inschrijven