This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Ganzenexcursie in de Gelderse Poort

In de koude wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen vanuit het hoge noorden naar warmere streken om te overwinteren. In het Gelderse rivierengebied strijken jaarlijks duizenden ganzen neer. Met gakkende geluiden trekken de dieren in strakke V-formaties over stad en land. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert komende winter weer enkele busexcursies naar dit fascinerende schouwspel in de Gelderse Poort. De eerste excursie is op zondag 12 januari en start om 12.30 vanuit het museum. Graag een week van te voren inschrijven. Kijk voor meer informatie op: http://natuurmuseum.nl/ganzenexcursies

Download as iCalendar

Period [12/01/2014 - 23/02/2014]
Event location Natuurmuseum Nijmegen Gerard Noodtstraat 121, 6511 ST Nijmegen
Host Natuurmuseum Nijmegen
Event URL http://natuurmuseum.nl/ganzenexcursies
Contact person Jacqueline Gosselink
Email address: info@natuurmuseum.nl
Phone: 0243297070
Theme(s) Green and garden , Ecosystems , Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education

In de koude wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen vanuit het hoge noorden naar warmere streken om te overwinteren. In het Gelderse rivierengebied strijken jaarlijks duizenden ganzen neer. Met gakkende geluiden trekken de dieren in strakke V-formaties over stad en land. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert komende winter weer enkele busexcursies naar dit fascinerende schouwspel in de Gelderse Poort: op zondag 12, 19 en 26 januari en zondag 2, 9, 16 en 23 februari 2014. De ganzenexcursies starten om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum Nijmegen en duren ongeveer drie uur. Volwassenen betalen € 16,00 en kinderen (t/m 15 jaar) € 11,00.

De deelnemers wacht een ontvangst met koffie in het informatiecentrum over de Gelderse Poort. Eenmaal in de bus gezeten volgt een tocht door de fraaie Waal-uiterwaarden in de Ooijpolder en door het heggenlandschap van de Duitse Duffelt. De gidsen zijn deskundige vogelaars die het Gelderse rivierengebied goed kennen. Ze vertellen tijdens de tocht allerlei bijzonderheden over de ganzen, maar ze hebben ook oog voor andere overwinterende vogelsoorten, zoals nonnetjes, smienten en wintertalingen. Onderweg stopt de bus om de ganzen met verrekijker en telescoopkijker van dichtbij te kunnen bewonderen. Halverwege de excursie ontvangt De Zeelandsche Hof, een negentiende-eeuwse terpboerderij, de deelnemers met koffie en appeltaart.

 De Gelderse Poort is een uniek grensoverschrijdend natuurgebied met rivieren, uiterwaarden, polders en stuwwallen aan beide zijden van de Rijn. Het gebied is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Alleen al in de Ooijpolder en de Duffelt strijken gedurende de wintermaanden tienduizenden kolganzen, grauwe ganzen en rietganzen neer. De vogels vinden er voedsel en veiligheid; overdag foerageren ze op weilanden en akkers en ’s nachts slapen ze op het water. Zo bouwen ze voldoende energiereserves op voor de zware terugtocht naar hun broedgebieden in Siberië.

Koffie/thee en appeltaart zijn bij de prijs inbegrepen. Vrienden van het Natuurmuseum krijgen een korting van € 3,00. Het is sterk aan evolen om zelf een verrekijker mee te nemen. Belangstellenden dienen zich minstens een week van te voren in te schrijven bij het Natuurmuseum Nijmegen. Dat kan telefonisch: 024 - 3297070 of per mail: info@natuurmuseum.nl. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.