This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Fietsroute Groene hart van Vecht 38 km

Fietstocht langs de Vecht.

Download as iCalendar

Period [01/01/2010 - 01/01/2013]
Event location Stationsweg 89, Breukelen
Host Onverwacht Nederland
Event URL http://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/Groene%20Hart%20-%20Vechtstreek/Fietsroute%20Groene%20hart%20van%20Vecht%2038%20km.aspx
Theme(s)
Target group(s)

Westbroekse Zodden
Op de groene grens van Utrecht en Zuid-Holland is de drukte van de stad ver weg. Een fietstocht langs en over de Vecht voert langs de rijkdom van de gouden eeuw en graslanden vol bloeiende boterbloemen. Boswachter Bert van Dijk: “De drukste vaarweg, snelweg en spoorlijn van Nederland liggen hier naast elkaar. Ze doorsnijden het plassen- en veenweidegebied, een bijna onneembare hindernis voor veel dieren en planten. Verbindingen tussen oost en west zijn hier vrijwel onmogelijk als je geen vogel bent. Maar nieuwe infrastructuurprojecten krijgen tegenwoordig wel standaard ecologische passages." 

"Bij de verbreding van de snelweg A2 en het spoor komen meteen ook waterverbindingen met voorzieningen om waterdieren te laten passeren, bijvoorbeeld een viaduct waar ook water onderdoor kan. Of grote bloemrijke gebieden op vochtige tot zeer natte grond waar bijvoorbeeld vlinders zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Een grootschalige verbindingszone voor waternatuur, een ‘natte as’, is in de maak vanaf de Vinkeveense Plassen onderlangs Wilnis tot de Nieuwkoopse plassen. Hoewel het nog jaren kan duren voordat de verbindingszones er zijn, maakt de polder Demmerik er bijvoorbeeld al wel deel van uit. Maar het gaat verder dan dat, de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) komt nu van de grond, zij het na wat vertraging.”

Deze route is afkomstig uit het lentenummer van Onverwacht Nederland (1/2008).

Routebeschrijving (PDF)