This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Europese dag van de agro-biodiversiteit

Op 29 september is elk jaar de dag van agro-biodiversiteit. Op deze dag besteden we in heel Europa extra aandacht aan de oorspronkelijke rassen van de onze landbouwhuisdieren. Dat kan ook op de kinderboerderij.

Download as iCalendar

Period 29/09/2012
Event location Nederland, Europa Nederland, Europa
Host Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Event URL http://www.szh.nl/index.php?id=296,0,0,1,0,0
Contact person zie http://www.szh.nl/
Theme(s) Ecosystems , Genetic Diversity
Target group(s)

Hoe kunt u meedoen?1. een teken- of kleurwedstrijd te organiseren. Je kunt een tekening downloaden van zeldzame rassen. Of een striptekening wedstrijd over Lapje [662.28 KB]. 

2. een fotowedstrijd organiseren 

3. een informatietafel maken met de onderwerpen: 
- wat is biodiversiteit? 
- welke verschillende rassen zijn er en waarvoor worden die gehouden (dus wat is agro-biodiversiteit en waarom is agro-biodiversiteit van belang) 
Gebruik de brochures: de Koe en de Kip of Schapen en geiten (als je ze niet meer hebt: aan te vragen bij het CGN) en vraag bijvoorbeeld folders aan over een zeldzaam ras uit streek (zie voor adressen van stamboeken op SZH website) 
Informatie over biodiversiteit en de verschillende rassen van landbouwhuisdieren vinden op de Kennisbank Zeldzame Huisdierrassen. 
Maar u kunt ook veel informatie vinden in het SZH lesmateriaal Van Blaarkop tot Kraaikop en/of in een Wereld door verschil of via de webpagina.

4. Een rondleiding door de beheerder/kinderboerderijmedewerker over de boerderij met aandacht voor de Oudnederlandse rassen. 

5. Kinderen maken een kijkdoos (met behulp van SZH kleurplaat over zeldzame rassen). 

6. Gebruik de opdrachten uit Van Blaarkop tot Kraaikop of een spel van skbn cdrom over zeldzame rassen.

7. maak een Fietsroute/wandelroute langs zeldzame rassen in de buurt (als ze er zijn) of een speurtocht over de kinderboerderij waarbij de op uw boerderij voorkomende Oudnederlandse rassen extra onder de aandacht worden gebracht. B.v. in elk verblijf met een zeldzaam ras staat een letter voor een slagzin. 

8. Spel: levend kwartet: gebruik het koeienkaartspel van het CGN of het SZH kwartet. 
Of kies de namen van rassen op eigen boerderij en stel zo een kwartet samen.