This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event De terugkeer van de steur: Lezing in het Natuurmuseum Nijmegen

Op donderdag 19 december 2013 organiseert het Natuurmuseum in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling een lezing over een bijzondere vis: de steur. Spreker is Bram Houben, ecoloog bij ARK en projectleider steuren. De lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 3,50 inclusief consumptie.

 

Download as iCalendar

Period 19/11/2013
Event location Natuurmuseum Nijmegen Gerard Noodtstraat 121, 6511 ST Nijmegen
Host Natuurmuseum Nijmegen i.s.m. ARK Natuurontwikkeling
See the agenda http://www.natuurmuseum.nl
Contact person Maarten van de Ven
Email address: pr@natuurmuseum.nl
Phone: 0243297070
Theme(s) Ecosystems
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Secondary Education

De steur is al meer dan 200 miljoen jaar op aarde en behoort daarmee tot een diergroep die ouder is dan de dinosauriërs! De Europese steur was zo goed als uitgestorven en wordt meer bedreigd dan de reuzenpanda. De terugkeer van deze indrukwekkende zoetwatervis is dan ook de kroon op het werk aan de levende rivieren. Veel leefgebieden voor de steur zijn in de afgelopen jaren hersteld, het rivierwater is schoner en de visserij is  duurzamer geworden. De tijd was rijp om het dier weer terug te brengen in de Nederlandse rivieren!

In mei 2012 werden 50 steuren uitgezet in de Waal en de Oude Maas door ARK Natuurontwikkeling, het Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland. Deze  steurtjes vormen de opmaat naar meer uitzettingen, bedoeld om een levensvatbare groep steuren terug te krijgen in het stroomgebied van de Rijn.  De uitgezette steuren van ongeveer 70 centimeter lang  zijn voorzien van een zender waarmee ze gevolgd worden. Zo wordt waardevolle informatie verzameld over de route die de vissen  afleggen en weten de onderzoekers straks beter hoe en waar ze opgroeien tot volwassen steuren van soms wel 3,5 meter lang.

U kunt deze avond vanaf 19.30 uur terecht in het museum voor koffie en thee. Start lezing: 20.00 uur.

 Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.