This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Darwin: Nog altijd springlevend

See all locations on the map

De invloed van Darwin op de Wageningse wetenschap.

Download as iCalendar

Period [24/11/2009 - 29/05/2010]
Event location Bowlespark 1A, Wageningen Bowlespark 1A, Wageningen
Host De Casteelse Poort
See the agenda http://www.casteelsepoort.nl/darwin.aspx
Contact person
Email address: info@casteelsepoort.nl
Phone: 0317 - 421436
Theme(s) Others
Target group(s) Adults , Elderly
Type Exposition Exposition

Op 24 november 2009 - precies 150 jaar na de dag waarop Charles Darwins beroemde boek  ‘On the Origin of Species’ verscheen  – opende De Casteelse Poort  een tentoonstelling die aan hem als belangrijkste  grondlegger van de Evolutietheorie is gewijd.  

In het Darwinjaar 2009 kijkt het museum terug naar de historische Darwin (1809- 1882) via zijn boeken uit de collectie van de Wageninger Paul van Helvert, een van ’s lands grootste Darwinverzamelaars. Daarnaast wordt getoond dat Darwin actueel is in het onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR), in de kunst en in maatschappelijk- godsdienstige discussies. Er zijn ook boeken, tijdschriften en cartoons te zien uit wat wel de ‘ Darwin industrie’ wordt genoemd.
Wagenings onderzoek
Bij Wageningse onderzoekers is evolutie onderzoek nog altijd springlevend. De tentoonstelling geeft er voorbeelden van. Micro-evolutionaire processen zijn aangetoond bij platvissen: zij reageren op de overbevissing door de mens door zich jonger voort te planten en kleiner te blijven. De principes van Darwins evolutietheorie worden ook gedemonstreerd aan de rol die sporenvorming speelt bij de overlevingsstrategie van paddenstoelen.
Kennis van de structuur van het erfelijk materiaal (DNA) maakt het mogelijk om, beter dan in Darwins tijd, inzicht te krijgen in afstammingsrelaties. De stamboom van een aantal groepen aaltjes op basis van rond de 1200 erfelijke kenmerken illustreert dit. Een dergelijke uitgebreide analyse is mede mogelijk geworden door de komst van de computer. 
Een nieuwe tak van evolutieonderzoek is de experimentele benadering. Door hun snelle generatiewisseling kan met bacteriën en schimmels de evolutie die in miljoenen jaren is verlopen, in kort bestek worden ’nagedaan’. In de tentoonstelling zijn ook hier voorbeelden van te zien.