This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Beken & Sprengen

Op zaterdag 1 juni begint in het Natuurmuseum Nijmegen Beken & Sprengen, een tentoonstelling die de prachtige natuur en de bijzondere cultuurhistorie van beken en sprengen in beeld brengt. Deze interactieve expositie voor jong en oud is gemaakt door het Natuurmuseum in opdracht van het Waterschap Vallei & Veluwe. Beken & Sprengen is te zien tot en met 29 september 2013.

 

De tentoonstelling laat zien hoe het water in vorige eeuwen is gebruikt voor onder andere watermolens, wasserijen, papierfabrieken en andere industriële toepassingen. Door de opkomst van nieuwe vormen van energiewinning verloren de beken en sprengen hun economische functie en raakten in verval. Dat vormde niet alleen een bedreiging voor de rijke natuur en de cultuurhistorische waarde van de beken en sprengen, maar ook voor de waterhuishouding en drinkwatervoorziening. Gelukkig is er de laatste jaren op verschillende plekken een begin gemaakt met het herstel van de beken en sprengen.

 

Beken & Sprengen toont bijzondere objecten en prachtige foto's uit het beken- en sprengenlandschap. Met de gratis BekenZoekKaart kun je tijdens een wandeling de kenmerkende elementen van een beek opzoeken. Kinderen kunnen met een speciale zoekkaart op een interactieve manier kennismaken met het vak van watermolenaar. Heb je de opdrachten goed gemaakt? Dan ontvang je het Diploma voor Watermolenaar!

 

Ook in het Rijk van Nijmegen kun je nog op verschillende plekken genieten van beken en sprengen. Tussen Ubbergen en de Duivelsberg, ten oosten van Beek, liggen een aantal belangrijke brongebieden. Het bronwater was in de negentiende eeuw in het dorp Beek de basis van een grote wasserijnijverheid, met op het hoogtepunt maar liefst 80 bedrijven. In het Kastanjedal bij Beek ligt een spreng, die tot het eind van de negentiende eeuw watermolen ‘De Oorsprong’ van water voorzag. 

 

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: € 4, - voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en € 3,- voor 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.

 

Download as iCalendar

Period [06/01/2013 - 30/05/2013]
Event location Natuurmuseum Nijmegen Gerard Noodtstraat 121
Contact person Maarten van der Ven
Email address: pr@natuurmuseum.nl
Phone: 024-3297070
Theme(s) Ecosystems
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education , Childeren, Secondary Education