This site uses cookies in order to function as expected. By continuing, you are agreeing to our cookie policy.
Agree and close

Event Beestachtig! Darwins wereld

See all locations on the map

Het museum laat tijdens de tentoonstelling een unieke selectie zien van de vele bijzondere, opvallende en gekke levensvormen die onze aarde rijk is

Download as iCalendar

Period [11/07/2010 - 13/02/2011]
Event location Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen http://www.natuurmuseum.nl/
Host Natuurmuseum Nijmegen
Contact person
Email address: info@natuurmuseum.nl
Phone: 024-3297070
Theme(s) Genetic Diversity , Others
Target group(s) Families , Adults , Elderly , Childeren, Primary Education
Type Exposition Exposition

Op zondag 11 juli opent het Natuurmuseum Nijmegen de tentoonstelling‘Beestachtig! Darwins wereld’. Het museum laat een unieke selectie zien van de vele bijzondere, opvallende en gekke levensvormen die onze aarde rijk is: ruim 250 bijzondere dieren uit de collecties van Universiteitsmuseum Groningen en Natuurmuseum Nijmegen. De bezoeker staat in de schoenen van Charles Darwin. Hij valt net als deze wereldberoemde natuuronderzoeker van de ene in de andere verbazing tijdens een reis langs verschillende continenten met waanzinnig veel mooie planten en dieren.

Toen Charles Darwin in 1831 vertrok voor zijn wereldberoemde reis met marineschip HMS Beagle, heerste nog het idee dat alle aardse levensvormen door God waren geschapen. Onderzoekers beschouwden het als hun levenstaak om zoveel mogelijk soorten te bestuderen en te benoemen. Rond 1750 rangschikte de Zweedse onderzoeker Carolus Linnaeus in totaal 15.000 soorten. Eind 18e eeuw stond de teller al op een miljoen en tegenwoordig gaan we uit van tientallen miljoenen verschillende soorten. Een complete inventarisatie lijkt nauwelijks mogelijk.

Met zijn evolutietheorie liet Darwin zien hoe door een samenspel van toevallige verschillen en natuurlijke selectie nieuwe soorten kunnen ontstaan. Darwin probeerde alle hem bekende soorten te rangschikken in een ‘Tree of Life’, een levensboom die de verwantschap tussen de soorten laat zien. Inmiddels is met moderne DNA-technieken Darwins theorie nog eens bevestigd.